2020. augusztus 09., vasárnap
Emőd

Külföld

Az ország ellen szavazott a baloldal

Mozgalmasan héten van túl az Európai Parlament, amely két állásfoglalást is kiadott a bevándorlás kérdésében. A Magyarországot képviselő baloldali politikusok a betelepítésre és az ezt elutasítók megbüntetésére is igent mondtak.    

– A Fidesz és a KDNP megdöbbenéssel vette tudomásul, hogy a magyar baloldal hátba támadta Magyarországot – ezzel a felütéssel adott ki közleményt tegnap Kósa Lajos és Harrach Péter. A nagyobbik és a kisebbik kormánypárt frakcióvezetője azt is közölte, hogy felszólítják a baloldali pártokat: hagyják abba az ország támadását az unióban és ne erőltessék „Brüsszel elhibázott bevándorlás-politikáját a magyar emberekre”.


A két politikus azon akadt ki, hogy az európai parlamenti magyar képviselők közül a baloldali patkóban ülők – tehát az MSZP, a DK, az Együtt, a PM és az LMP képviselői is – megszavazták azt a két brüsszeli állásfoglalást, amely gyakorlatilag becsempészi és megerősíti a kötelező betelepítési kvótát az uniós irányelvek között. Sőt, ennél is többről van szó, hiszen az egyik elfogadott szöveg arról is rendelkezik, hogy pénzbüntetéssel sújtsák azokat a tagországokat, amelyek ennek nem tesznek eleget. A mértékéről nincs pontos információ, kiszivárgott hírek szerint viszont elérheti a 78 millió forintot minden be nem fogadott egyes bevándorló után.

– Elutasítjuk Brüsszel és a magyar baloldal bevándorláspolitikáját, csak a magyar emberek dönthetik el, kikkel akarnak együtt élni – szögezte le Kósa és Harrach.


Kerestük az ügyben Ujhelyi Istvánt, az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetőjét, ő azonban egy külföldi program miatt nem akart nyilatkozni. Az MTI-nek korábban azzal védekezett, hogy az Európai Néppárt több képviselője is igennel voksolt a két javaslatra. Az LMP-s Meszerics Tamás arról tájékoztatott, hogy ő elfogadja a kvótát, a többi érintett párt pedig csak annyit közölt, hogy a Fidesz a baloldal ellen hergeli a választókat.

Idomeni, 2016. február 29. Illegális bevándorlók futnak a macedón határ felé a Görögországot és Macedóniát összekötő vasúti síneken a határ görög oldalán, Idomeniben 2016. február 29-én. Mintegy 300 iraki és szíriai menekült kidöntötte a határkerítés egy részét tiltakozásul amiatt, hogy a hatóságok szerintük túlságosan alacsony számban engedik át a migránsokat Macedóniába, hogy folytassák útjukat Európa északi része felé. A felvétel a dél-macedóniai Gevgelija közelében készült. (MTI/AP/Borisz Grdanoszki)

Idomeni, 2016. február 29.
Illegális bevándorlók futnak a macedón határ felé a Görögországot és Macedóniát összekötő vasúti síneken a határ görög oldalán, Idomeniben 2016. február 29-én. Mintegy 300 iraki és szíriai menekült kidöntötte a határkerítés egy részét tiltakozásul amiatt, hogy a hatóságok szerintük túlságosan alacsony számban engedik át a migránsokat Macedóniába, hogy folytassák útjukat Európa északi része felé. A felvétel a dél-macedóniai Gevgelija közelében készült. (MTI/AP/Borisz Grdanoszki)

Idomeni, 2016. március 14. A macedón határ mellett fekvő Idomeni görög falu közelében lévő táborukból útnak indult migránsok mennek, hogy a határon emelt macedón védőkerítést megkerülve bejussanak Macedóniába 2016. március 14-én. (MTI/EPA/Nake Batev)

Idomeni, 2016. március 14.
A macedón határ mellett fekvő Idomeni görög falu közelében lévő táborukból útnak indult migránsok mennek, hogy a határon emelt macedón védőkerítést megkerülve bejussanak Macedóniába 2016. március 14-én. (MTI/EPA/Nake Batev)

Kapcsolódó Cikkek