2020. augusztus 08., szombat
László

Külföld

Azonosították! Mohamed Lahouaiej Bouhlel tunéziai származású férfi a nizzai merénylő

Mohamed Lahouaiej Bouhlelnek hívják azt a 31 éves, tunéziai származású férfit, aki elkövette a nizzai gázolásos merényletet – jelentette honlapján pénteken a Nice-Matin című helyi napilap hivatalos forrásokra hivatkozva.

A lap tudomása szerint a francia hatóságok házkutatást tartottak a rendőrök által lelőtt merénylő észak-nizzai lakásán. Az ő személyazonosító okmányait találták meg a legalább 84 ember életét kioltó nizzai tömeggyilkossághoz használt fehér teherautóban. Legfrissebb információk szerint találtak még egy személyi igazolványt is a teherautóban, de a hatóságok egyelőre nem közölték, hogy kié a másik okmány.


A hivatásos sofőrként dolgozó Bouhlel erőszakos cselekmények miatt ismert volt a hatóságok előtt, de radikalizálódására nem figyeltek fel.

A férfi szerdán bérelte ki a támadáshoz használt tehergépkocsit egy Nizzához közeli településen, ami a Nice-Matin szerint arra utalhat, hogy előre megfontolt szándékkal követte el a merényletet.


A nyomozók az elkövetkezőkben megpróbálják azonosítani Bouhlel esetleges bűntársait, a férfi hozzátartozóinak rendőrségi kihallgatása jelenleg is zajlik.

Háromnapos nemzeti gyászt hirdetett a francia államfő

A nemzeti gyász szombaton kezdődik, de már péntektől félárbócra húzzák a középületek lobogóit. Valls és Hollande is a helyszínre utazik, hogy koordinálja a biztonsági erőfeszítéseket.

Az Élysée-palotában tartott válságülés végén a kormányfő azt is elmondta, hogy már a parlament előtt van az a törvénytervezet, amely október végéig kiterjeszti a 2015. november 13-i párizsi merényletek óta érvényben lévő rendkívüli állapotot Franciaországban. Valls arra szólította fel honfitársait, hogy “tömörüljenek egységbe a háborúval szemben, amelyet a terrorizmus hozott az életükbe”.

Ezzel a teherautóval ámokfutott a terrorista /Fotó: MTI

Ezzel a teherautóval ámokfutott a terrorista /Fotó: MTI

“Franciaország nem adja meg magát a terrorista fenyegetésnek” – erősítette meg a kormányfő. “Új szelek fújnak, és Franciaországnak együtt kell élnie a terrorizmussal, nekünk pedig egyesülnünk kell, szolidárisaknak kell lennünk, és kollektív hidegvérről kell tanúbizonyságot tennünk” – jelentette ki Valls. “Franciaország nagyszerű ország, nagyszerű demokrácia, amely nem hagyja magát destabilizálni” – tette hozzá.

“A francia nemzet egységét vették célba, tehát az egyetlen méltóság-, és felelősségteljes válasz az, ha Franciaország hű marad július 14-e szelleméhez: az egységes és értékei körül egyesülő Franciaország eszméjéhez” – zárta gondolatait a miniszterelnök.

ekete szalagot tűznek francia zászlókra a nizzai terrortámadás áldozatai emlékére az elnöki Elysée-palota előtt Párizsban /Fotó: MTI

Fekete szalagot tűztek francia zászlókra a nizzai terrortámadás áldozatai emlékére az elnöki Elysée-palota előtt Párizsban /Fotó: MTI

Szigorúan ellenőrzik a francia-olasz határátkelőket

A Franciaországgal határos olaszországi polgármesterek bejelentései szerint a Nizzában történt terrorista támadást követően a francia-olasz határon azonnal a legmagasabb ellenőrzési fokozat lépett életbe: a francia hatóságok minden Olaszországba átlépő gépkocsit átvizsgálnak még a legkisebb átkelőknél is, valamint a vasúti szerelvényeket is. Az olaszországi oldalon levő Ventimigliából Franciaországba átlépő gépkocsik ellenőrzése szúrópróbaszerű, de itt is kiemelt a készültség a határnál napok óta ismét felgyülemlett, többségében afrikai migránsok miatt, akik a Franciaországba való átjutásra várnak.

Fegyveres katonák Nizza utcáin /Fotó: MTI

Fegyveres katonák Nizza utcáin /Fotó: MTI

Orbán Viktor: megdöbbentő és elfogadhatatlan, ami Nizzában történt

A magyar miniszterelnök szerint megdöbbentő és elfogadhatatlan, ami az előző éjjel Nizzában történt – mondta Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője, aki elmondta: Orbán Viktor a terrorcselekmény miatt táviratban fejezte ki részvétét Francois Hollande francia köztársasági elnöknek.

“A magyar emberek és a magam nevében ezúton szeretném kifejezni részvétemet és együttérzésemet Önnek, a francia népnek és az elhunytak hozzátartozóinak. Gondolatban Önökkel vagyunk ezekben a nehéz órákban” – írta Orbán Viktor a francia államfőnek.

Egy szemtanú szerint egy motoros megpróbálta megállítani a teherautót

“A Promenade des Anglais-re nyíló egyik szálloda erkélyén álltam, és láttam az ünneplő embereket, majd hirtelen egy teherautó elindult a tömeg irányába” – mondta el telefonon Berlinből a független újságíró az AFP francia hírügynökségnek.

“Nagyon lassan haladt, ami meglepő volt. Mögötte ment a motor, és a vezetője megpróbálta megelőzni. Sikerült is kinyitnia a vezetőfülke ajtaját” – mondta el Richard Gutjahr, aki okostelefonjával felvételt is készített erről, amit később az ARD német közszolgálati csatorna tett közzé.

“A motoros azonban leesett, és a jármű kerekei alá került” – tette hozzá az újságíró.

“Azt is láttam, hogy két rendőr rálőtt a teherautóra” – közölte még a szemtanú. “A sofőr erre gázt adott, a teherautó gyorsan haladt és cikkcakkban gázolt a tömegbe. Ezután 15-20 másodpercen át több fegyverből leadott lövések hallatszottak.”

Egy motoros megpróbálta megállítani a csütörtök este Nizzában a tömegbe hajtó teherautót, kinyitva a vezetőfülke ajtaját, majd a jármű alá került – mondta el Richard Gutjahr német újságíró, aki szemtanúja volt a jelenetnek.

Egy 31 éves, tunéziai születésű férfi teherautójával csütörtök éjjel a francia nemzeti ünnepet lezáró tűzijátékra összegyűlt tömegbe hajtott Nizzában. A férfi 2 kilométeren át óránkénti 80 kilométeres sebességgel haladt a tömegben, és átgázolt az útjába kerülő embereken. Az ámokfutás legalább 84 ember életét követelte, tucatnyian megsérültek, közülük 18 állapota válságos.

Kapcsolódó Cikkek