EUR: 346,26 Ft
CHF: 321,37 Ft
2020. augusztus 04., kedd
Domonkos, Dominika

Egyéb XXIII.kerület

Balzsay edzőként készül harmadik olimpiájára

Két ökölvívó, Bacskai Balázs és Harcsa Zoltán képviseli a magyarokat a riói olimpia szorítóiban. Utóbbi felkészülését a múlt év vége óta ifjabb Balzsay Károly irányítja. A korábban két olimpián versenyzőként részt vevő edző a helyszínen segíti majd Zolit, aki Londonban egészen a negyeddöntőig jutott.

Schwerin, 2012. április 22. A címvédő magyar BALZSAY Károly ünnepel, miután az utolsó menetben technikai K. O.-val győzött kazah származású német kihívója, Dimitri Sartison ellen az Ökölvívó Világszövetség, a WBA profi nagyközépsúlyú bajnoki címéért rendezett bokszmérkőzésen a németországi Schwerinben 2012. április 21-én. (MTI/EPA/Jens Büttner)

Balzsay Károly négy éve még saját világbajnoki címét ünnepelhette (MTI/EPA/Jens Büttner)

A Soroksáron élő ifjabb Balzsay Károly november óta készíti fel Harcsa Zoltánt, a Vasas ökölvívóját a riói játékokra.


– Teljesen más így készülnöm egy olimpiára, mint amikor még versenyzőként vettem részt kétszer is a játékokon. Furcsa érzés, de inkább azt mondom, boldog vagyok, hogy lesz két versenyzőnk Rióban és Zoli felkészítését segíthetem. Versenyzőként jobban izgultam, mint most, de edzőként más szemmel kell néznem az olimpiát. A nagy eufória ilyenkor már nincs meg, csak az, hogy ők minél eredményesebben szerepelhessenek.

Súlycsoportonként a világ legjobb huszonnyolc versenyzője áll rajthoz Brazíliában.


– A neveket nézve, nyilván van, akit illik megverni, és van, akit pokoli nehéz lesz. A sorsolásnál sok minden eldől. Ha Zoli olyan ellenfelet kap az első körben, aki kisebb falat a számára, akkor elkaphatja a fonalat és leküzdheti a versenydrukkot. Tudja, mi vár rá, hiszen ott volt Londonban, tudja, milyen, amikor a faluban az étkezőben Michael Phelps ül veled szemben.

Budapest, 2016. április 29. Harcsa Zoltán ökölvívó edz a Vasas ökölvívótermében 2016. április 29-én. A fővárosi egyesület sportolója kvótát szerzett a riói nyári olimpiára. MTI Fotó: Illyés Tibor

Harcsa Zoltán gőzerővel készül második olimpiájára
MTI Fotó: Illyés Tibor

Idősebb Balzsay Károly maga is évekig készítette fel tanítványait az ökölvívás legnagyobb világversenyeire, fiával a mai napig megbeszélik az ökölvívás nagy kérdéseit.

– Pedagógiai, edzéselméleti kérdéseim voltak hozzá mindig is, ezeket átbeszéltük, külön az olimpiát nem tárgyaltuk meg. Sokszor egy-egy szituációban furcsán néz, mit miért csinálok, ilyenkor elmondom, szerintem ez miért így jó, és általában rám is hagyja. Persze ha azt mondja, gondoljam át még egyszer, természetesen megteszem, mert hatalmas a tapasztalata – avatott be a részletekbe az ifjabb Balzsay.

Kapcsolódó Cikkek

  • Meghalt a híres filmrendező

    Hetvenhat éves korában meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, nevéhez olyan filmek fűződnek…

  • Húsban a jövő

    Húsban a jövő

    Minden adott ahhoz, hogy Kaposvár a térség fővárosává váljon, hangzott el a Kométa és a kormány között megszületett stratégiai együttműködési megállapodás aláírásakor.