2020. augusztus 07., péntek
Ibolya

Aktuális XIV.kerület

Bontanak! Rendőrök számolják fel a ligetvédők táborát a Városligetben – Fotók!

Elkezdték bontani a Városligetben a Hungexpo irodaházakat, kiürítik a területet – közölte a Városliget Zrt. szerdán.

A tájékoztatás szerint az illetékes jegyző hatósági eljárás keretében kezdeményezte a Liget Budapest projekt ellen tiltakozó aktivisták által elfoglalt terület átadását jogos használójának. A terület vagyonkezelője a Városliget Zrt., amely több mint három hónappal ezelőtt adta át a bontási helyszínt a kivitelező cégnek, ám az illetéktelenül ott tartózkodó tiltakozók miatt eddig nem tudták megkezdeni a munkát – írták.


A terület kiürítését szerda reggel elkezdték a hatóságok.

“Mint ismeretes, a romok mellett jelenleg tiltakozók tartózkodnak, akadályozva a jogszerű munkálatok folytatását, annak ellenére, hogy a Városliget Zrt. jogerős bontási engedéllyel rendelkezik, a helyszínen tartózkodni pedig élet- és balesetveszélyes” – fogalmaztak.


A bontás ellen tiltakozó “Ligetvédők” csoportjának Facebook-oldalán reggel azt írták, hogy több száz rendőr jelent meg a Városligetben, kiürítették táborukat, ahol már csak azok az aktivisták vannak bent, akik “blokkolják magukat”.

Liget Budapest - Bontják a Hungexpo irodaházakat, kiürítik a

A Városliget Zrt. közleménye szerint nemrég birtokvédelmi eljárást indítottak, amelynek értelmében a jegyző dönti el, hogy ki tartózkodhat jogszerűen a bontási területen. Ő szerdán kimondta, hogy a tiltakozók jogellenes magatartást gyakorolnak, majd felszólította őket, hogy hagyják el a területet. Ezt azonban nem tették meg, így a jegyző a hatóságok segítségét kérte.

“Fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy a terület kiürítése nem jelenti a tiltakozók véleménynyilvánítási jogának csorbítását, hiszen az aktivisták természetesen szabadon gyakorolhatják ezen jogukat a Városliget azon területein, melyek nem építési-, bontás-, vagy munkaterületek” – hangsúlyozta a cég közleménye.

A Városliget Zrt. képviselői a közelmúltban nyilvános rendezvényen, rádiós vitán és személyes találkozókon is igyekeztek egyeztetni a demonstrálókkal, “akik viszont vagy nem tudtak egységes álláspontot megfogalmazni, vagy elzárkóztak az egyeztetések elől” – írták, hozzátéve: a társaság továbbra is nyitott az egyeztetésre, ennek feltétele azonban a mostani jogellenes állapot megszüntetése.

Liget Budapest - Bontják a Hungexpo irodaházakat, kiürítik a

Megjegyezték: a Hungexpo irodaházak helyére tervezett Magyar Zene Háza csak mintegy harmadát foglalja majd el a parkból több évtizede kihasított, kerítéssel körbevett, tízezer négyzetméternyi területnek.

A bontással és területrendezéssel több mint hétezer négyzetméternyi parkfelületet újítanak fel és adnak vissza a Városliget látogatóinak, a bontási és építési munkálatok pedig nem járnak további fakivágásokkal – olvasható a közleményben.

Nem sokkal 12 óra után már szinte az összes Ligetvédő aktivista a kerítésen kívülre szorult, és sok rendőr veszi körül őket. Egy demonstráló információja szerint még két tiltakozó tartózkodik a kiürítendő területen. Mintegy harminc demonstráló ül a földön a kerítés előtt, számos érdeklődő sétál a környéken. A területen komoly a rendőri jelenlét, azonban jelenleg nincs érdemi akció, nyugodt a hangulat.

A BRFK azt írta a police.hu oldalon, hogy a rendőrség jegyzői felkérésre, a törvényi felszólításokat követően intézkedett. Azzal szemben, aki a jegyzői felszólításra nem hagyja el az ingatlant, rendőri közreműködéssel kell eljárni. A birtokvédelmi határozat végrehajtása során huszonhárman önként elhagyták a területet, tizenkét demonstrálót azonban a rendőrség vezetett ki. A hatóságok eddig összesen harminchat emberrel szemben intézkedett, hármukat előállították. Erre két esetben szabálysértés továbbfolytatása, egy esetben pedig bűncselekmény – hivatalos személy elleni erőszak – elkövetése miatt került sor, az érintett ugyanis megtámadott egy rendőrt.

Kapcsolódó Cikkek