EUR: 336,25 Ft
CHF: 313,37 Ft
2020. január 18., szombat
Piroska

Külföld

Bukhatja kampányát Hillary Clinton

Nyilvánosságra hozta a Wikileaks Hillary Clinton 1258 e-mailjét, amelyet a demokrata elnökjelölt még külügyminiszterként írt vagy kapott az iraki háború ideje alatt. Az FBI három órán át faggatta az egykori First Ladyt, aki a gyanú szerint személyes e-mail-fiókja és magánszervere használatával kockáztatta titkosított információk kiszivárgását.

A Wikileaks még márciusban hozott létre egy kutatható adatbázist, amelyben célirányosan keresni lehet a korábbi külügyminiszter 30 ezer 322 elektronikus levele között. Az 50 ezer 547 oldalnyi dokumentumhalmaz 2010 júniusa és 2014 augusztusa között váltott e-maileket tartalmaz, amelyekben számos titkosított információ lehet az Egyesült Államok iraki háborújával kapcsolatban.


Az e-mail-botrány kapcsán hétfőn az FBI is kihallgatta a demokrata politikust. Hillary Clinton meghallgatása a hírek szerint több mint három órán át tartott. Az elnökaspiráns nem nyilatkozott az eljárás részleteiről.

– Hillary Clintonnak megelégedésére szolgált, hogy lehetőséget kapott az igazságügyi minisztériumnak segíteni az ügy lezárásában. A nyomozás folyamatának tiszteletben tartása miatt nem kíván többet mondani – közölte Clinton helyettes szóvivője, Nick Merrill.


Mindeközben megszólalt az ügyben Loretta Lynch igazságügyi miniszter is, akit demokrata és republikánus körökből is sokan támadtak, amiért a hét elején az arizonai Phoenixben találkozott az elnökjelölt férjével, Bill Clinton volt elnökkel. Lynch felügyeli az FBI munkáját, így az érintett férjével folytatott félórás megbeszélése felveti a politikai befolyásolás gyanúját – akkor is, ha elmondása szerint csak az unokákról és a golfról beszélgettek. A miniszter most közölte: elfogadja, bármilyen ajánlást fogalmaz is meg az FBI és az ügyészség a nyomozás lezárásakor.

Az ügy azért is kínos, mert kedvezőtlenül befolyásolhatja Clinton kampányát. Egy felmérés azt mutatta ki, hogy az emberek 60 százaléka szerint hazudik a demokrata jelölt és csak 27 százalék hisz neki.

Adel, 2016. január 27. A Demokrata Párt 2016-os elnökjelöltségére pályázó Hillary Clinton volt amerikai külügyminiszter támogatóihoz beszél egy választási kampányrendezvényén az Iowa állambeli Adelben 2016. január 27-én. Az iowai előválasztást február elsején rendezik. (MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)

Adel, 2016. január 27.
A Demokrata Párt 2016-os elnökjelöltségére pályázó Hillary Clinton volt amerikai külügyminiszter támogatóihoz beszél egy választási kampányrendezvényén az Iowa állambeli Adelben 2016. január 27-én. Az iowai előválasztást február elsején rendezik. (MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)

Kapcsolódó Cikkek