2020. augusztus 11., kedd
Zsuzsanna, Tiborc

Sport

Csank: Töröljék el a hosszabbítást!

Csank Jánost,a Lokál Eb-szakértőjét meglepte a portugálok győzelme, Wales játékát viszont a kontinensviadal üde színfoltjának tekinti, úgy tartja, igazán kevés jó, nézőcsalogató mérkőzést láthatott a közönség, ezen pedig úgy változtatna, hogy megszüntetné a hosszabbítást.

Budapest, 2009. október 23. Csank János, a ZTE FC vezetőedzője. A felvétel a labdarúgó Soproni Liga tizenkettedik fordulójában játszott Budapest Honvéd - ZTE FC találkozón készült a kispesti Bozsik József Stadionban. MTI Fotó: Földi Imre

Csank János szerint kevés mérkőzés volt nézőcsalogató (MTI Fotó: Földi Imre)

A korábbi szövetségi kapitány szerint a létszámemelés miatt várható volt, hogy sok olyan mérkőzés lesz, amelyen a taktikusabb játék dominál.
– Ez főleg az egyenes kieséses szakaszban volt látható – mondta a Lokálnak Csank. – Nem sok nézőcsalogató mérkőzés volt, sőt akadt néhány olyan meccs, amelyen a semleges szurkoló talán el is aludt, és ez a most divatos védekező taktika következménye. Nem azért mondom, de ha én ilyen felfogásban küldtem volna pályára a válogatottat, leszedték volna a fejem, ma meg a csapatok nagy többsége így játszik. Persze, lenne megoldás. Én eltörölném a hosszabbítást, ha kilencven perc alatt nem dől el a meccs, jöjjenek a büntetők. Ezt egyébként Dél-Amerikában alkalmazzák, és ott az első perctől az utolsóig pörögnek is a játékosok.


Csank János kiemelte, a magyar közegre nagyon ráfért egy ilyen Európa-bajnoki szereplés, és nem csupán a játékosok, hanem a szurkolók miatt is.
– Nagyon jó volt látni, hogy a különböző kluboknak drukkoló szurkolók összefognak, és ugyanazért a sikerért szorítanak.
A szakember a válogatottak közül a horvátoktól és az angoloktól sokkal többet várt, viszont Izland és Wales játéka meglepetést okozott számára.
– Izlandon valóban kevesen élnek, az, hogy egy ilyen válogatottat összehoztak, maga a csoda. Mindezt úgy, hogy bár van olyan játékosuk, aki nem Izlandon született, azért mindannyian „szőkék”, azaz nem honosított futballistákkal érték el a sikert. A walesi csapatban tökéletesen működött a Bale, Robson-Kanu, Ramsey háromszög, egészen addig, amíg Ramsey ki nem sárgázta magát az elődöntőről.

– A portugálokat sosem tartottam esélyesnek, de azt hiszem, aki az Eb előtt azt mondta, ők nyernek, a csoportmeccsek során megváltoztatta a véleményét. Ám nem szabad elvitatni tőlük a sikert, sőt azt mondom, hogy az elődöntőben és a döntőben is ők játszottak jobban, így megérdemelték a győzelmet.


Budapest, 2010. március 24. Csank János, a ZTE vezetőedzője utasításokat ad a labdarúgó Magyar Kupa elődöntőjének első mérkőzésén, az Újpest FC-ZTE FC találkozón a Szusza Ferenc Stadionban. MTI Fotó: Kovács Tamás

Budapest, 2010. március 24.
Csank János, a ZTE vezetőedzője utasításokat ad a labdarúgó Magyar Kupa elődöntőjének első mérkőzésén, az Újpest FC-ZTE FC találkozón a Szusza Ferenc Stadionban.
MTI Fotó: Kovács Tamás

Nizza, 2016. június 27. Az izlandi Kari Arnason (b) és az angol Gary Cahill a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében játszott Anglia – Izland mérkőzésen Nizzában 2016. június 27-én. (MTI/EPA/Tolga Bozoglu)

Nizza, 2016. június 27.
Az izlandi Kari Arnason (b) és az angol Gary Cahill a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében játszott Anglia – Izland mérkőzésen Nizzában 2016. június 27-én. (MTI/EPA/Tolga Bozoglu)

Kapcsolódó Cikkek