EUR: 344,28 Ft
CHF: 318,84 Ft
2020. augusztus 04., kedd
Domonkos, Dominika

Extra

Csernus Imre: Önbizalom-hiányos srác voltam

Ki gondolta volna, hogy a nyersen odamondogató, olykor bicskanyitogató stílusáról híres Csernus doki bizony komoly önbizalomhiányban szenvedett? Legújabb könyvében épp a kamaszok nevelésével és problémáival foglalkozik.

A nyers őszinteségéről híres dr. Csernus Imre őszintén vallott a Lokálnak tinédzseréveiről. Meglepő, de fiatal korában kifejezetten önbizalom-hiányos srác volt a ma már keményen odamondogató pszichiáter.


– Vak voltam, nem is értettem azt a szót, hogy önbizalom. Elképesztő energiákat használtam el a tagadásra, mert nem tanítottak meg a szüleim arra, hogy mit jelent ez a szó. Nem foglalkoztam az érzésekkel, bár a szexualitás felé fordulás nálam már elég korán, az óvodában elkezdődött a klasszikus papás-mamás nevezetű játékban. Húsz évvel később jöttem rá, hogy nagyon visszafogott és zárkózott voltam, bizonytalan, aki kifelé játszotta az erőset, ami egy természetes védekezési stratégia volt. Ebben az életszakaszomban nagyon sok, ösztönös felismerés folyt egymásba. Innentől sok újrakezdés és újratervezés vitt előre, mert félelmekkel lehetetlen lett volna eljutni idáig.

Dr. Csernus Imre Forrás: Jaffa kiadó

Dr. Csernus Imre
Forrás: Jaffa kiadó

Tapasztalataim szerint rengeteg pasi nincs tisztában a belső biztonságával, és ez már nagyon fiatal korban elkezdődik. 15 éves koruktól kezdve a fiúk új közegbe kerülnek és ettől nagyon megijednek  mesélte Csernus Imre, aki egy teljesen félreértett korosztályt, a tinédzser fiúkat vette górcső alá legújabb művében, A férfi –Srácoknak című könyvben. A pszichiáter szerint rossz és hiteltelen szülői modellek nevelik a Csernus által csak elveszett generációnak titulált korosztály tagjait, akik a félreértetett nevelési módszerek és a fogyasztói társadalom hatása miatt félreszocializálódnak.


A szókimondó pszichiáter egy igencsak tabuként kezelt témáról, az elmúlásról is szót ejt a könyvben. Furcsán hangozhat, de a halállal kapcsolatos élményei is hozzásegítették ahhoz, hogy komoly fordulatot vegyen az élete és végre igazán elkezdjen magabiztosan élni, végképp hátrahagyva önbizalom-hiányos kisfiúi énjét. Csernust ugyanis nagyon megrázta vastagbélrákban elhunyt nagyapja elvesztése. Rettenetesen félt, hogy ő is hasonló sorsra jut, ezért eldöntötte, saját magát gyógyítja majd, hogy minél kevesebb esélye legyen arra, hogy ugyanezzel a betegséggel kelljen megküzdenie. Később, a néhai Lipóton a halál egy másik arcával találkozott, ami végül segített feloldania az elmúlástól való félelmét.

– Sokkoló volt, amit ott láttam, de ahogy mindenkinek, nekem is el kellett fogadnom az elmúlás tényét. Ez egy folyamat, hiszen a mai kor emberét már akkor is rettegés fogja el, ha csak meghallja ezt a szót. Hogy mi ennek az oka? Egyszerű: rettenetesen féltjük az egónkat.

csernus imre

Csernus Imre

Kapcsolódó Cikkek