2020. augusztus 04., kedd
Domonkos, Dominika

Sport

Csiszolatlan gyémántot találtak Minnesotában

Három vesztes meccs után ritkán igazolnak jéghokikapust, ám egyre inkább úgy tűnik, hogy a Minnesota Wildnak megérte a befektetés, és Vay Ádám személyében igazi csiszolatlan gyémántra talált az NHL-csapat.

Már Vay Ádám leigazolása is szenzációszámba ment a jégkorong-világbajnokság után, de napról napra biztosabbnak látszik, hogy a 22 éves sportoló lehet az első magyar, aki jégre léphet az NHL-ben.


vayadam_wild.nhl.com

A Minnesota Wild weboldala nem először foglalkozik a holtszezonban igazolt kapussal, és szinte csak elismerően nyilatkoznak róla a szakvezetők. Legutóbb Brent Flahrt, a Wild vezérigazgató-helyettesét szólaltatták meg, aki arról beszélt, hogy nemcsak a megfigyelők, de a csapat többi kapusa is úgy gondolja, hogy jó befektetés volt Vay játékjogának megszerzése.

Az idei jégkorong-világbajnokságon feltűnő sportolónak nyelvi gondjai biztosan nem lesznek, hiszen 2013 és 2015 között a WSHL-ben szereplő El Paso Rhinosban védett. Bár az NHL és a WSHL között hatalmas a színvonalbeli különbség, a Wild vezetői mégis úgy érzik, hogy egy csiszolatlan gyémántra találtak.


Vay korábban nem igazán mozgatta meg a nagycsapatok fantáziáját, ám a világbajnokság után ez megváltozott. Kanada ellen, csereként beállva, 12 lövésből 11-et védett, a finnek ellen 48 lövést hárított, az Egyesült Államok ellen pedig 35 védése volt. – Azt hiszem, szerencsénk volt, hogy az elsők között kerestük meg, és sikerült megállapodnunk vele – mondta Flahr. A Minnesota nagy szerencséje volt az is, hogy akkoriban Ádámnak nem volt ügynöke, de Frederic Chabot – a csapat egyik kapusedzője – ismerte a magyar szövetségi kapitányt, Rich Chernomazt, így előnnyel indulhattak a kapusért folyó harcban.

Szentpétervár, 2016. május 13. Vay Ádám kapus (k) és az amerikai Patrick Maroon (b) az oroszországi jégkorong-világbajnokság B csoportjának ötödik fordulójában Szentpéterváron 2016. május 13-án. (MTI/EPA/Anatolij Malcev)

 

Vay Ádámmal tehát hosszú távon számolnak Minnesotában, de az első NHL-es jégre lépés azért még odébb van. A Wildnál a kapushelyzet stabil, ezért Ádámnak valamelyik farmcsapatnál kell bizonyítania és megszerezni a számára valamelyest szokatlan környezetben a megfelelő mennyiségű játékpercet.

Erre először csütörtökön és vasárnap volt lehetősége, és az akklimatizálódás szükségességét jól mutatja, hogy még Vay Ádám is így nyilatkozott az edzőmérkőzés után: úgy érezte, mintha ismét a világbajnokságon védene. – Annyira gyors volt, de azért nem teljesen szokatlan. Kaptam két gólt, ám ezek nagyon jó játékosok, szóval emiatt nem érzem különösebben rosszul magam.

Nem is kell, hogy így legyen, elég, ha ilyenkor mindig eszébe jut, hogy mit mondott róla a csütörtöki meccs után Bob Mason, a Wild kapusedzője: megvan benne minden, ami ahhoz kell, hogy NHL-kapus váljon belőle.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek