EUR: 334,36 Ft
CHF: 311,30 Ft
2020. január 21., kedd
Ágnes

Külföld

Dél-koreai városba telepítheti Washington rakétavédelmi rendszerét

Washington a Dél-Korea délkeleti részén fekvő, 45 ezer lakosú Szongdzsuba telepítheti a vitatott THAAD rakétavédelmi rendszert – jelentették be szöuli tisztségviselők szerdán.

Az Egyesült Államok tervével így már nemcsak Észak-Koreát, Kínát és Oroszországot, de Szongdzsu lakosait is felbőszítette, akik félnek a elektromágneses hullámokat kibocsátó rendszer esetleges egészségkárosító hatásaitól.


A kis- és közepes hatótávolságú, nagy repülési magasságban található ballisztikus rakéták hatékony megsemmisítésére is képes THAAD rakétakomplexum kiépítésének helyszíne még a hivatalos kormányzati bejelentés előtt szivárgott ki. A hírek hatására Szongdzsu feldühödött lakosai tüntetésen követelték a dél-koreai kormánytól döntésének visszavonását, sőt, egy helyi vezetőkből álló, tízfős csoport vérrel írt panaszlevelet küldött a védelmi minisztériumnak.

“Akár életünket is adjuk, hogy megakadályozzuk a THAAD telepítését” – állt az egyik levélben az egyik aláíró szerint.


Rju Dzse Szung védelmiminiszter-helyettes egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy kedvező fekvése miatt esett Szongdzsura a választás. A helyszín maximális hatékonyságot tesz lehetővé a környezeti, egészségügyi és biztonsági alapelvek betartása mellett – tette hozzá Rju. A THAAD-rendszer Szongdzsuból Dél-Korea területének kétharmadát képes megvédeni az észak-koreai fenyegetéstől. Rju jelezte, hogy a szövetséges katonai vezetők is elfogadták a döntést.

Dél-koreai médiajelentések szerint a THAAD-rendszert egy dombtetőn építik majd ki 400 méteres tengerszint feletti magasságban, ahol már amúgy is jelen van a helyi légvédelmi tüzérség egyik egysége. A szöuli kormány azzal érvel, hogy Szongdzsu 1,5 kilométerre fekszik a tervezett helyszíntől, a rakétavédelmi rendszer pedig 100 méteres sugarú körön kívül már teljesen ártalmatlan az egészségre nézve.

Az észak-koreai hadsereg közleményében úgy fogalmazott, hogy azonnal reagálni fog, amint eldől, hogy az amerikai “inváziós eszközök” mikor és milyen helyszínre kerülnek Dél-Koreában, mégpedig “kíméletlen válaszcsapással”, “fizikai művelettel”.

Phenjan azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy a THAAD telepítésével háborút kíván kirobbantani, Dél-Koreának pedig azt üzente, hogy az önmegsemmisítés felé tett lépést a rendszer befogadásával.

Washington és Szöul azzal indokolta múlt pénteken bejelentett megállapodását, hogy a THAAD rendszerrel védelmet kíván nyújtani az észak-koreai atom- és tömegpusztító fegyverek, illetve ballisztikus rakéták ellen. A két ország azt követően kezdett el tárgyalni a telepítésről, hogy Észak-Korea február elején nagy hatótávolságú ballisztikus rakétával hajtott végre kísérletet, előtte pedig végrehajtotta negyedik föld alatti atomrobbantását is, megsértve az ENSZ Biztonsági Tanácsának tiltó határozatait.

Szöul jelezte, a helyszín kiválasztása után mindent megtesz azért, hogy a jövő év végére a rendszer működőképes legyen.

Kapcsolódó Cikkek