2020. augusztus 09., vasárnap
Emőd

Egyéb XXI.kerület

Ebben a kocsiban lelassul az élet

Egy csepeli rendezvényen találkoztunk Cserfalvi Zsolttal, aki a Zaporozsec-klub tagjaként különböző szabadtéri programokon vesz részt és büszkén mutogatja 37 éves autóját. Az old timert meglátva sokan nosztalgiáznak, a gyerekek pedig döbbenten vizsgálják az autót, aminek nem lehet leengedni hátul az ablakát, de elöl is tekerni kell.

Oldtimer autok Csepel ( Fotó: Sáfár Tibor)

A gyerekek érdeklődve nézik a számukra szokatlan autót
( Fotó: Sáfár Tibor)

 

– Ez egy életérzést közvetít. Nosztalgiát ébreszt azokban, akik gyerekként még utaztak ilyen járművekkel. Nekem is gyerekkoromból ered ez az érdeklődés. De mindenkit érdekel, mert a mai autókhoz képest akkora különbség van, hogy az egy mai autós számára felfoghatatlan. Viccesnek találják, hogy például hátul nem lehet letekerni az ablakot, nem olyan tágasak és a formaviláguk is egész más – részletezte Cserfalvi Zsolt, mitől is érdekes egy közel negyvenéves Zaporozsec.


Oldtimer autok Csepel ( Fotó: Sáfár Tibor)

Cserfalvi Zsolt 3 éven keresztül dolgozott az autón 
( Fotó: Sáfár Tibor)

– Talán ez volt a legalacsonyabb presztízsű autó, ami a szocializmusban kapható volt. Már új korában sem szerették megvásárolni. A szocialista autóipar minősége elég változó volt. A Zaporozsecből is voltak jobb és rosszabb szériák. A korábbi változatok között volt egy olyan, ami be is volt tiltva, a KERMI nem engedélyezte a minősége miatt – részletezte az autótulajdonos, akinek azért tetszett meg ez a típus, mert olyan „csúnyácska”.  – Kezdő veterános vagyok, több példányt vettem, de azokat nem sikerült felújítanom. Ezt 2009-ben vásároltam, olyan állapotú volt, hogy észszerű költségek mellett helyre lehetett hozni. Három évig készült. Ebben a legapróbb alkatrész is eredeti, Old Timer minősítése van, ezeket megvizsgálja egy bizottság, nézik az eredetiséget, az esztétikai állapotot.

Oldtimer autok Csepel ( Fotó: Sáfár Tibor)

Ebben minden alkatrész eredeti
( Fotó: Sáfár Tibor)

Ha Zsolt veterán autójával kimegy az útra, sok figyelmet kap.


– Sokan integetnek, dudálnak, odamosolyognak, de persze olyan is van, aki legszívesebben letolna minket az útról, hogy ne akadályozzuk a forgalmat. Nem napi szinten közlekedem vele, de azért évente 1500-2000 kilométert beleteszek.  Az nagyon érdekes, hogy ebben a kocsiban lelassul az ember. Itt nem lehet kapkodva sebességet váltani, itt mindent lassan kell csinálni. Nem tudok úgy gyorsulni, fékezni, mint egy mai autóval, tükörből is kevesebb van. Nagyon szeretem, de nem mondanám, hogy kényelmes.

Oldtimer autok Csepel ( Fotó: Sáfár Tibor)

Nem megy jól, de nagyon szerethető egy ilyen veterán autó
( Fotó: Sáfár Tibor)

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Meghalt a híres filmrendező

    Hetvenhat éves korában meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, nevéhez olyan filmek fűződnek…

  • Húsban a jövő

    Húsban a jövő

    Minden adott ahhoz, hogy Kaposvár a térség fővárosává váljon, hangzott el a Kométa és a kormány között megszületett stratégiai együttműködési megállapodás aláírásakor.