EUR: 346,39 Ft
CHF: 321,84 Ft
2020. augusztus 15., szombat
Mária

Sport

Erdei Zsolt nem örül a profiknak

A Nemzetközi Amatőr Ökölvívó-szövetség nemrégiben megszavazta, hogy a profi ökölvívók is szerepelhessenek a riói olimpián. Erdei Zsolt a 2000-es olimpián bronzérmet szerzett, profiként pedig két súlycsoportban is világbajnok volt, ám egyáltalán nem tetszik neki a döntés.

Debrecen, 2002. október 6. A debreceni Főnix Csarnokban rendezték meg a Tűzmadár éjszakája elnevezésű ökölvívógálát, amelynek főmérkőzésén a magyar Erdei Zsolt kiütéssel győzött a skót származású, dél-afrikai Jim Murray ellen az Ökölvívó Világszervezet (WBO) félnehézsúlyú interkontinentális bajnoki (kisvilágbajnoki) címéért vívott küzdelemben. A hamburgi Universum magyar öklözője az első címmérkőzése ötödik menetében ütötte ki ellenfelét, s ezzel megszerezte profi pályafutása 13. győzelmét. Erdei Zsolt az eddigi tizenhárom mérkőzéséből mindegyiket megnyerte, kilencet kiütéssel. A képen balról: Peter Hanraths, az Universum Box Promotion ügyvezető igazgatója, Kovács István, a WBO magyar ellenőre, korábbi pehelysúlyú világbajnok, Erdei Zsolt és a mérkőzésvezető Nagy Imre. MTI Fotó: Oláh Tibor

Erdei Zsolt amatőrként olimpiai bronzérmet, profikét két súlycsoportban is világbajnoki címet szerzett. (MTI Fotó: Oláh Tibor)

– Nem tetszik az ötlet, hiszen azok a profik, akik most szabad kártyával vagy egy selejtező tornáról jutnak ki Rióba, olyan amatőrök elől veszik el a kvótát, akik négy éve az olimpiára készülnek – mondta a Lokál Extrának Erdei Zsolt.  – Nem mellesleg azok a profinak nevezett bokszolók, akik a mostani, venezuelai versenyen kvótát szereznek, egy amatőr válogatón nem biztos, hogy kijutnának az olimpiára.
Erdei Zsolt hozzátette, egyáltalán nem kell lebecsülni az amatőröket, sőt, úgy tartja, egy olyan sportoló, aki az olimpiára készül, már csak nevében amatőr.


Ketten mennek Rióba

Harcsa Zoltánnak már régóta nincs miért izgulnia. A 75 kilósok mezőnyében induló ökölvívó ugyanis már az áprilisban rendezett európai kvalifikációs versenyen megszerezte az indulás jogát. A 69 kilogrammosok között öklöző Bacskai Balázs viszont az utolsó, amatőröknek rendezett válogatóversenyen jutott ki az olimpiára, miután két hete a Bakuban tartott kvalifikációs versenyen ezüstérmet szerzett.

Ők ketten képviselik hazánkat az olimpián ökölvívásban.

– Egy ilyen sportoló már minden pillanatban a versenyre készül, az az élete, tehát nem sok különbözteti meg a profi státusú öklözőktől.
Erdei azt is elmondta, kíváncsian várja, a profik mezőnyéből indulók hogyan képesek a tökéletes formaidőzítésre.
– Egyáltalán nem mindegy, hogy valaki a háromszor három perces meccsre, vagy tizenkét menetre készül fel. Ráadásul a meccs során is más taktikát kell alkalmazni, hiszen egy profi találkozón egy-egy menetet el lehet engedni, lehet pihenni, de az amatőr meccsen erre nincs lehetőség.

Az amatőrök is kapnak anyagi elismerést


Mint Erdei Zsolt elmondta, az olimpiára készülő sportolók anyagilag sem járnak rosszul, sőt, van olyan köztük, aki többet keres, mint egy közepes szintű profi öklöző.
– Egyrészről a sportolók kapnak fizetést a klubjuktól. Másrészről az olimpiára készülőket a Gerevich-ösztöndíj is segíti, és akkor még a szponzori pénzekről nem beszéltünk. Nem mellesleg egy sikeres olimpiai szereplés után a sportoló előbb egy összegben kap jutalmat, majd élete végéig járadékban részesül.
A Lokál megnézte: az olimpiai bajnoki címért négy évvel ezelőtt 35 millió, az ezüstéremért 25 millió, a bronzéremért pedig 20 millió forint járt, míg a járadék összege az aranyérem után havi bruttó 237 700 forint (kettő, három vagy négy cím után ez az összeg 285 200, 332 800, illetve 475 400 forint), az olimpiai ezüstérem után havi bruttó 142 600, a  bronzért 95 100 forint.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek