EUR: 345,81 Ft
CHF: 321,72 Ft
2020. augusztus 08., szombat
László

Külföld

Erdély cool!

Jövő hét kedden kezdődik Tusványos, a leglazább szabadegyetem és a legizgalmasabb fesztivál, amelyen idén fellép mások mellett Ákos, Rúzsa Magdi és a Kiscsillag. A szállások a környéken már rég megteltek erre a hat napra, rengeteg fiatal akar Erdélyben bulizni, de nem csak nyáron, a Tusványoson.

– Erdélybe? Miért pont ilyen szakadt helyre? – ez a kérdés egy pesti középiskolában, a szülőkből fakadt fel, amikor valaki felvetette, az osztály oda kiránduljon. Aztán mégis megszavazták, a gyerekek pedig boldogan tértek haza. Ez a hatalmas, ma Romániához tartozó országrész már rég nem az, aminek a romantikus nemzeti irodalom alapján eddig gondoltuk. És a fiatalok már tudják ezt. Szerintük Erdély cool!


Az idősebbek érzelemből

Aki iroda szervezésében utazik Erdélybe, az középkorú vagy inkább nyugdíjas. Ők inkább érzelmi okokból választják ezt az úti célt: a történelmi Magyarország nevezetes régióját szeretnék látni, és magyar szállásadónál akarnak szobát foglalni – derül ki a területet ismerő szakemberek összefoglalójából. Tusnádfürdő, 2015. július 25. Fiatalok a Budapest Bár koncertjén a 26. Bálványosi Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) az erdélyi Tusnádfürdőn 2015. július 24-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd


A Tusványos Erdély legnagyobb fesztiválja, amely 27 éve gyűjti egybe a fiatalokat

– A régiók közül egyértelműen Székelyföld a legnépszerűbb, majd Kalotaszeg és a határhoz közel eső Bihari-hegység – sorolta a Lokál Extrának Gábora Endre, a saját vendégházat is üzemeltető Erdélyi Turizmus Bt. cégvezetője. – A városok közül magasan kiemelkedik Torockó, de nagyon népszerű Szováta is. 

Tusnádfürdő, 2015. július 24. Akrobaták tartanak bemutatót a 26. Bálványosi Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn 2015. július 23-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Mozgás, jó levegő, buli – mi kellhet még? Pillanatkép a tusnádfürdői Tusványos fesztiválról

Hasonlóan vélekedik Petrus György, a Kárpáteurópa Utazási Iroda cégvezetője is, hozzátéve, ők már meglátták a fiatalok érdeklődésében rejlő lehetőséget.

Földön, levegőben

Utak: Nem igaz, hogy mindenhol rosszak az utak. Ha az M5-ös autópályán haladva Nagylaknál lépjük át a határt, az Arad–Temesvár–Déva útvonalon Brassóig autópályán vagy tökéletes minőségű főúton haladhatunk, ráadásul a matrica ára is jutányos.

Repülés: Erdélyben több nemzetközi repülőtér működik. Budapestről fapadossal közvetlenül repülhetünk Marosvásárhelyre, más légitársaságokkal Bécsből Kolozsvárra, Nagyszebenbe. Az út időtartama a reptéri transzferrel is töredéke a vonatos utazásénak.

– Szervezünk utakat a Kolozsvári Magyar Napok fesztiválra, amely széles kulturális kínálattal szólítja meg a tizenéves és az egyetemista korosztályt – mondta el lapunknak.

tus_kaja

Ami a gasztronómiai élményeket illeti, főleg a húsimádók érezhetik jól magukat egy székelyföldi utazáson

Kolozsvár egyébként egyetemi városként a maga rendkívül pezsgő szellemi és kulturális életével amúgy is vonzó lehet a fiatalok számára. Gondoljunk csak bele, ebből a közegből érkeztek az olyan népszerű humorista előadók, mint a Szomszédnéni Produkciós Iroda vagy Felméri Péter.

Három fő vonzerő

Wellness: Itt is felismerték a termálvízben rejlő lehetőséget. Remek fürdő működik Tusnádfürdőn, Parajdon, Szovátán, Csíkszentkirályon és még sok más településen.

Síelés: Az erdélyi sípályák nem olyan hosszúak, mint a nyugat-európaiak, de tökéletes élményt nyújtanak. A brassóit, a madarasi Hargitát, csíksomlyót, Tusnádfürdőt, Gyergyót érdemes külön kiemelni. A síelést sok helyütt egészíthetjük ki lovas szános kirándulással.

Fesztiválok: Kifejezetten a fiatalokat szólítják meg a helyi összművészeti fesztiválok, ahol a magyarországi és a romániai előadók együtt lépnek színpadra. A már említett Kolozsvári Magyar Napok mellett ilyen a bálványosi szabadegyetemből kinőtt Tusványos programsorozata (Bálványoson és Tusnádfürdőn), amely Erdély egyik legnagyobb bulija. Idén július 19-től 24-ig tart. De említhetjük a Torockón idén először megrendezett Double Rise Fesztivált, vagy a Marosvásárhelyi Nemzetközi Ifjúsági Dzsesszfesztivált.

Csoportokban érkeznek a fiatalok

A fiatalok érdeklődésének köszönheti sikerét egy Budapestről induló tehetséges vállalkozó is. Varga Attila a Hargita megyei Tusnádfürdőn üzemelteti a Szent Kristóf panziót, amelyben ma már nem könnyű szállást foglalni.

tus_szanko2

Ha télen megyünk, nem csak sípályák várnak: a lovasszános utazás örök élmény

tus_sör

A székelyeknek saját sörük is van, egy jól szervezett útban pedig benne lehet egy sörgyári látogatás

Az indulást segítették a testvérvárosi kapcsolatok az első iskolai csoportok révén, majd a magyar kormány által meghirdetett Határtalanul program, amelynek keretében egyre több gyerek jött ide. A panziónak, az ellátásnak híre ment, ma már román csoportok is szívesen jönnek.

20160511_120700

A tusnádfürdői Szent Kristóf panziót messze földről látogatják

Itt, Erdélyben minden együtt van: páratlan természeti környezet, wellnessfürdők, kulturális és sportrendezvények, történelmi városok, jó ételek és kedves emberek. Ez kit ne venne le a lábáról?

20160620_144507(1)

Varga Attila új lehetőségeket keresett Székelyföldön, és ma már elégedetten vezeti panzióját

Kapcsolódó Cikkek