EUR: 345,03 Ft
CHF: 320,87 Ft
2020. augusztus 12., szerda
Klára

Belföld

Erőss Zsolt özvegye: Felkészültem egy új kapcsolatra!

Sterczer Hildát, Erőss Zsolt özvegyét megkeményítették az évek férje elvesztése után. Sokáig nem tudott megbirkózni a gondolattal, hogy nem menekülhet a fájdalma elől, de ma már más szemmel néz arra az időre, ami férjével megadatott neki. Sőt már egy új kapcsolatra is nyitott lenne.

Sterczer Hilda pszichológus segítségét kérte, hogy fel tudja dolgozni férje, Erőss Zsolt hegymászó elvesztését, aki három éve a Kancsendzöngán hunyt el. Akkor egy ország aggódott napokig, vajon előkerül-e az eleinte csak eltűntnek hitt férfi, de Hilda tudta, ha addig nem jelentkezett, már sosem fog. – Aznap, amikor kiderült, hogy Zsolt nem ért vissza a csúcstámadás után a táborba, én már tudtam, hogy nincs esélye. Elvittem a lányomat az óvodába, az óvónők sorra gratuláltak, hiszen hallották a tévében, hogy Zsolt elérte a csúcsot. Én csak annyit mondtam: Ne, meghalt. Ők pedig néztek rám döbbenten. Keményen hangzik, de hegymászóként tudtam, lehetetlen, hogy valaha még újra látom. Lélekben persze hárítottam, sokáig nem akartam engedni a fájdalomnak – emlékezett vissza Hilda. Tudta azonban azt is, hogy erősnek kell lennie, hiszen fel kell nevelnie Zsolttal közös gyerekeiket, és tovább élni a hétköznapokat úgy, ahogy azt korábban ketten együtt tervezték.


– Zsolt a mindennapjaink része maradt. Gerda lányom sokszor kérdezi tőlem, hogy ezt vagy azt apa hogyan csinálná, mit mondana. Neki rettenetesen hiányzik. Csoma, a kisfiunk már belenőtt abba, hogy apa nincs jelen, de vigyáz ránk. Pszichológusom, Tapolyai Emőke segítségével megtanultam, hogy ne lökjem el magamtól a fájdalmat, átestem a gyász minden szakaszán, és szembe tudtam nézni a ténnyel, hogy nincs többé – mesélte a Lokálnak. – Szoktunk túrázni, imádják a természetet, szeretik az erdőt, de a hegyektől félnek. Tudják, hogy apa, aki számukra a világon a legerősebb ember volt, a hegytetőn halt meg. Ha pedig őt legyőzte, nekik nincs ott keresnivalójuk, de azt gondolom, ez így van rendjén. Ha úgy érzik jónak, később majd szembenéznek ezzel a félelemmel, de én nem erőltetek semmit – mondta Hilda, aki jobban félti csemetéit a diszkók vagy az internet világától, mint a kiszámíthatatlan természettől. – Nem fogom őket meggátolni abban, hogy hegymászók legyenek, megérteném ugyanis a kíváncsiságukat. Ezért volt köztünk ekkora összhang Zsolttal is, mert én is tudtam, mit jelent a mászás iránti szerelem. Amikor meghalt, azt kellett megértenem, hogy nekem a vele töltött hét év marad életem magja. Vele néhány esztendő alatt annyit éltem, mint más hosszú évtizedek alatt.

Erőss Zsolt és Gerda, Hilda karjában Fotó: Facebook

Erőss Zsolt és Gerda, Hilda karjában Fotó: Facebook

Az elengedés és megbékélés legutolsó lépcsőfokára a család azonban csak tavaly jutott el, amikor Hilda pszichológusa tanácsára megszervezték Zsolt temetését.


– A testét nem tudtuk eltemetni, hiszen azt már sosem találják meg, de rendeztünk egy jelképes szertartást. Nem árultuk el senkinek, az csak a miénk volt. Ezzel akkor valóban elengedtem valamit belül. Már merem vállalni, hogy az előadások és a Hópárduc Alapítvány közös projekt. Azelőtt ezt is hárítottam, úgy éreztem, nem érek fel hozzá. Az ő hátizsákját hordom, az ő laptopján dolgozom, az előadásokon az ő képeit használom, és ki is hangsúlyozom, hogy ez közös projekt, ez az ő hagyatéka. És érzem, hogy erőt ad fentről, ha pedig úgy van, szól Istennek, hogy segítsen minket idelenn – mosolygott Hilda, aki most úgy érzi, nem zárkózna el attól sem, hogy egy másik férfi oldalán folytassa jól felépített életét. – Azt hiszem, elértem arra a szintre, hogy ha nyitna felém valaki, nem utasítanám el. A pszichológusom szerint is felkészültem már erre, de egyelőre nem jött olyan, aki miatt a bevált hétköznapokat megbolygatnám. Ha mégis van ilyen, akkor ő is biztosan mászó lesz, keresztényként él és hisz Istenben, de ami a legfontosabb, hogy rajongjon a gyerekeimért.

Erőss Zsolt, felesége Hilda és kislányuk Gerda Fotó: Facebook

Erőss Zsolt, felesége Hilda és kislányuk Gerda Fotó: Facebook

Klein és Suhajda válthatja valóra az álmát

Klein Dávid és Suhajda Szilárd hegymászó június 14-én indult el a K2-expedícióra. Megpróbálják elérni a Föld második legmagasabb, 8611 méteres csúcsát, ami Erőss Zsolt számára örökre álom maradt, hiszen ez lett volna az egyike annak a két 8000 méter fölötti hegycsúcsnak, amelyet még mindenképpen meg akart hódítani a Kancsendzönga után. Klein és Suhajda szerdán már megérkezett az alaptáborba, ahol megkezdték szervezetük hozzászoktatását az új környezeti feltételekhez, ami egész júliusban tart majd. Ideális esetben a hónap végén vagy augusztus elején kezdik a csúcstámadást, amit tavaly már megpróbáltak, de akkor az időjárási viszonyok miatt csak 7400 méterig sikerült feljutniuk, így a K2-t magyar hegymászónak ez ideig nem sikerült meghódítania.

 Sterczer Hilda, Erőss Zsolt özvegye. 2016.06.14 ( Fotó: Csudai Sándor )

Sterczer Hilda, Erőss Zsolt özvegye. 2016.06.14 ( Fotó: Csudai Sándor )

 Sterczer Hilda, Erőss Zsolt özvegye. 2016.06.14 ( Fotó: Csudai Sándor )

Sterczer Hilda, Erőss Zsolt özvegye. 2016.06.14 ( Fotó: Csudai Sándor )

Kapcsolódó Cikkek