2020. augusztus 13., csütörtök
Ipoly

Külföld

Érvénytelen lett az osztrák elnökválasztás

Alig egy hónapja, hogy Ausztria államelnököt választott, most újra szavazhatnak az osztrákok. Az alkotmánybíróság ugyanis érvénytelenítette a május végi második forduló eredményét.

Van der Bellen, a világ talán legrövidebb ideig regnáló államelnöke (Fotó: MTI)

Van der Bellen, a világ talán legrövidebb ideig regnáló államelnöke (Fotó: MTI)

A Brexit után újabb európai rekord dőlt meg pénteken: a britek az unió történetében elsőként távoztak a tagországok közül, Ausztriában pedig a kontinensen eddig egyedülálló módon megsemmisítették egy elnökválasztás eredményét. Egészen pontosan Alexander Van der Bellen május 22-én aratott győzelméről van szó, amelyet Norbert Hoferrel szemben ért el. A zöldpárti politikus akkor ha csak szűken is, de 31 ezer vokssal utasította maga mögé az Osztrák Szabadságpárt jelöltjét, és lett Ausztria soron következő államfője.


Van der Bellen július 8-án, vagyis pénteken vette volna át a hivatalát elődjétől, Heinz Fischertől. Ez már biztosan nem jön össze, július 1-jén ugyanis az osztrák alkotmánybíróság úgy döntött, hogy különböző választási szabálytalanságok miatt nem ismeri el a 72 éves politikus mandátumát és új választásokat rendel el. A határozatot az alkotmánybírák elnöke, Gerhart Holzinger hirdette ki, aki egyúttal jelezte: nem vesztest vagy győztest akarnak kreálni, pusztán a demokrácia megóvása miatt lépnek közbe.

Hogy miért volt erre szükség? Például a levélben leadott szavazatok kapcsán feltárt visszásságok miatt. Ezek megszámlálásának időpontja a törvényben pontosan szerepel, ennek ellenére több tartományban eltértek tőle. Volt, ahol egy órával, volt ahol fél nappal korábban kinyitották a borítékokat. Az talán még súlyosabb hiba volt, hogy az osztrák belügyminisztérium a hírügynökségek számára az urnazárás előtt közölt eredményeket, amelyek azután a közösségi oldalakra is kikerültek. Vagyis nem lehet kizárni, hogy a későn szavazókat befolyásolták az előzetes adatok. Elképesztő, de az alkotmánybíróság azt is megállapította, hogy ehhez hasonló kihágások már évtizedek óta velejárói az ausztriai választásoknak.


Norbert Hofer sikeresen replikázott az alkotmánybíróságon (Fotó: MTI)

Norbert Hofer sikeresen replikázott az alkotmánybíróságon (Fotó: MTI)

Mi jön most? Nos, az új választást várhatóan szeptember utolsó vagy október első vasárnapján tartják. Van der Bellen már be is jelentkezett, hogy megméretteti magát. Addig pedig Ausztriát egy háromfős testület elnökli majd, amelynek egyik tagja éppen Norbert Hofer, a nagy ellenlábas.

epa05323750 A TV shows the temporary results during a TV interview of Norbert Hofer of far right-wing Austrian Freedom Party (FPOe) and Independent presidential candidate Alexander Van der Bellen, supported by the Green Party, (both seen on screen) on the Austrian presidential elections run-off in Vienna, Austria, 22 May 2016. EPA/CHRISTIAN BRUNA

A két jelölt közt nagyon szoros volt a verseny Fotó: MTI/EPA/CHRISTIAN BRUNA

Kapcsolódó Cikkek