2018. április 20., péntek
Tivadar

Egyéb IX.kerület XVIII.kerület XIX.kerület

Ezt a játszót ki kell próbálni!

Az otthonunkhoz legközelebb eső játszótér a legtöbb szempontból verhetetlen. Még akkor is, ha nem éppen a legújabb, legizgalmasabb, legnagyobb. Mert ott vannak a barátok, akikkel bármivel jót lehet játszani. Ám ilyenkor, nyáron, amikor táborban, nagyinál vannak vagy nyaralnak a játszópajtások, elég uncsi a százszor megmászott torony, és nem kihívás a jól ismert csúszda. Ilyenkor valami újat kell kipróbálni. A Lokál összegyűjtött néhányat azon játszóterek közül, amelyeket feltétlenül érdemes legalább egyszer meglátogatni.

I. kerület, Cerka-firka a Gellért-hegyen


Cerka-firka játszótér a Gellért-hegyen (Fotó: Keresztesi Balázs)

Cerka-firka játszótér a Gellért-hegyen
(Fotó: Keresztesi Balázs)

Nevét a színes ceruzás mászókáról kapta, amelyet a kapolcsi Ilona-malom Műhely készített. A mókuskerék ceruzahegyezőt formáz, de vannak még itt csúszdák, hinták, forgók és homokozó is. Izgalmas megoldás a talajba épített trambulin, a gyerekek nagyon szeretik. A játszótéren kutat és három mobil vécét is találunk.

 

III. kerület, Hajógyári-sziget


Két játszótér is van egymás közelében, így a kisebb és a nagyobb gyerekek számára egyaránt izgalmasak lehetnek. Az egyik egy hatalmas csúszdapark több hosszú, egyenes és kanyargós, nyitott, illetve fedett csúszdával, amelyek többsége a dombról indul. A széles, kevésbé meredek eszközön a kisebbek is bátran csúszkálhatnak. Ezenkívül van itt hálóalagút és kötélháló is. A másik játszótéren játszóvár homokozóval, kis csúszda, mászókák, rugós hinták, hinták, kis körhinta és mászóháló várja a kisebbeket.

XII. kerület, Margaréta (a polgármesteri hivatal mögött)

Margaréta játszótér (Fotó: Keresztesi Balázs)

Margaréta játszótér
(Fotó: Keresztesi Balázs)

A Margaréta utcai játszótér egyik fő látványossága az óriás faház, benne, rajta mászóhálókkal, kuckóval, csúszdával, fel- és lejárókkal, faállatokkal, sok-sok izgalommal. De van ott pingpongasztal és gumipadlós kosárpálya (focizhatnak is a gyerekek). A homokozóban pedig láncok segítségével lehet fel-le utaztatni a vödrökben a homokot vagy a vizet. Persze a rugós játékok és a hinták sem hiányoznak, és igazi vécéje is van faházban.

IV. kerület, óriás homokozó

Újpest Óriás homokozó és játékok ( Fotó: Sáfár Tibor )

Újpest
Óriás homokozó és játékok
( Fotó: Sáfár Tibor )

Újpest Óriás homokozó és játékok ( Fotó: Sáfár Tibor )

Újpest
Óriás homokozó és játékok
( Fotó: Sáfár Tibor )

Több mint két hónapon át az idén is változatos ingyenes kikapcsolódási lehetőségekkel várják a kicsiket és a nagyokat a Szent István téren, ahol megnyílt az óriás játszótér. Van itt óriás homokozó, óriás sakk, csocsó- és pingpongasztalok, gigantikus társasjáték, malomtábla és vizes játék is egészen augusztus 14-ig. Nyitvatartás: hétköznaponként 9-től 19 óráig, hétvégenként 15-től 19 óráig.

V. kerület, Olimpia park

Játszótér és szabadidő park Olimpia Park Kánikula, szökőkút, párakapu ( Fotó: Sáfár Tibor)

Játszótér és szabadidő park
Olimpia Park
Kánikula, szökőkút, párakapu
( Fotó: Sáfár Tibor)

Itt az egész család jól érezheti magát, még a kutya is. Az Olimpia park a belváros egyik legmenőbb piknikezőhelye padokkal, de van kutyafuttató, és sportolni is lehet. A nagy nyári hőségben az egyik legnagyobb szenzáció a földből feltörő vízsugaras szökőkút, amelyben remekül lehet pancsolni. A hatalmas, árnyas fa alatt van itt egy hatalmas hajó mászókákkal, van homokozó, rugós játékok, csúszdák, fészekhinta. Idén tavasszal baba-mama hintát is építettek, amelyben a szőlő legfeljebb ötéves gyermekével ringatózhat.

XIV. kerület, Kassai tér

Játszótér Kassai tér Csúszda, vár, kötélpálya ( Fotó: Sáfár Tibor)

Játszótér
Kassai tér
Csúszda, vár, kötélpálya
( Fotó: Sáfár Tibor)

Óriási mászóerődje miatt különleges ez a játszótér, de a gyerekek imádják a kanyargós és az egyenes csúszdáját is, valamint a kötélpályás lecsúszót. A kisebbeknek van törpecsúszda meg persze óriási homokozó.

XIX. kerület, Kós Károly tér

A legkisebbek birodalma a Kós Károly téri játszótér. Itt minden minimanó-méretű, és arra is figyeltek, hogy a homokozó fölött, ahol a fák már nem adnak árnyékot, legyen egy hatalmas napvédő.

Kós Károly téri játszótér (Fotó: Keresztesi Balázs)

Itt a kicsik a főnökök
(Fotó: Keresztesi Balázs)

A kispesti top 5

 1. Petőfi utcai játszótér (Petőfi utca 2.) Érdekesség a nagy csúszdákon kívül a hatalmas mászóháló és a felnőttkondieszközök.
 2. Szigligeti utcai játszótér (Szigligeti utca 2.) Az ovis korosztálynak ideális, a nagyobbak a mellette lévő focipályát és drótkötélpályát élvezhetik.
 3. Kós Károly téri játszótér (Kós Károly tér 3–4.) Van ingyenes vécé, több ivókút és ingyenes a parkolás.
 4. Hunyadi utcai játszótér (Hunyadi utca 23.) Tágas, kellemes környezetben megtalálható sok vidám, színes játék, és a buszmegálló is viszonylag közel van.
 5. Kapisztrán utcai játszótér (Kapisztrán utca 15–19.) Kis játszótér egy nagy parkban, inkább a nagyobbaknak, ivókúttal.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.