EUR: 344,45 Ft
CHF: 318,87 Ft
2020. augusztus 04., kedd
Domonkos, Dominika

Külföld

Fa Nándor egyre közelebb New Yorkhoz

Fa Nándor szerda este megérkezett Newportba, hogy visszafelé versenytempóban teljesítse a New York-Vendée távot, a novemberi Vendée Globe földkerülő vitorlásversenyre készülve.

A magyar hajós két társával 19 nap alatt vitorlázott át a franciaországi Les Sables d,Olonne-ból az Atlanti-óceánon Amerikába. Honlapja szerint elégedett volt a Spirit of Hungary új árbocával, az állókötélzettel és a vitorlával. Az óceánátkelés során a csapat jelentős állításokat, vitorlakombinációkat tudott kipróbálni. Fa Nándor szerint nem volt egyszerű az út, a változékony és helyenként kiszámíthatatlan időjárás hosszú napokra próbára tette őt és a legénységet.


A magyar hajós három napig marad az Egyesült Államokban, ez idő alatt elvégzi a hajó ellenőrzését, megoldja az esetleges javításokat és módosításokat, megvásárolja a visszaúthoz szükséges élelmiszert, majd ismét útnak indul szólóban Európa felé. A cél az Atlanti-óceánon teljesíteni a Vendée Globe kvalifikációját.

Fa Nándor májusban kénytelen volt lemondani a részvételt az Atlanti-óceánt átszelő versenyen, mert nem készültek el időben a Spirit of Hungary új vitorlái.

A Vendée Globe november 6-én rajtol Les Sables d,Olonne-ból. Fa Nándor – aki egyben 60 lábas versenyhajójának tervezője – a legjobb nem francia versenyzőként az ötödik helyen végzett az 1992-93-as földkerülő versenyen. Útja 128 napig tartott.

Kapcsolódó Cikkek