EUR: 326,19 Ft
CHF: 288,91 Ft
2019. május 20., hétfő
Bernát, Felícia

Külföld

Fegyvertelen, kezét feltartó, fekete férfit lőtt meg egy rendőr – Videó!

Kezét feltartó, fegyvertelen fekete férfit lőtt meg egy rendőr Miamiban, holott az áldozat többször közölte a rendőrökkel, hogy nincs nála fegyver – derül ki egy újonnan közzétett, mobiltelefonos videófelvételből.

Az áldozat egy betegotthonban dolgozik viselkedésterapeutaként, és épp egy autista pácienst igyekezett megnyugtatni, amikor a rendőrök körbevették őket. A rendőrség azt mondja: arról kaptak bejelentést, hogy egy fegyveres férfi végezni akar magával, “erre a fenyegetésre készültek”.


A felvételen az látszik, hogy Charles Kinsey már a földön fekszik, feltartott kezekkel, és az autista pácienshez, illetve az őket körülvevő rendőrökhöz beszél. “Amíg feltartom a kezem, biztosan nem lőnek, biztosan nem fognak lelőni. Erre gondoltam. Hogy mekkorát tévedtem!” – mondta el a fekete férfi az egyik helyi tévéadónak már a kórházban.

A mobiltelefonos videón azt hallani, hogy a 47 éves férfi arra kéri a 27 éves autista pácienst, hogy feküdjön a hasára. Majd arra igyekszik rábeszélni, hogy menjen vissza az otthonba, ahonnan elcsatangolt. A páciens Kinsey érkezésekor az utcán ült, és egy játékkamionnal játszott. “Játékkamion van nála. Játékkamion!” – kiabálja a videón Kinsey a kettőjükre fegyvert szegező rendőröknek. A kórházban azt mesélte, hogy megpróbálta megértetni a rendőrökkel, hogy egyiküknél sincs fegyver, a páciens autista.


Az egyik rendőr mégis háromszor tüzelt a fekete férfira. A lábát találta el. Ez a videón nem látható. “Amikor meglőtt, meglepődtem. Olyan volt, mint egy szúnyogcsípés” – idézte fel az áldozat.

A lövések után elmondása szerint meg is kérdezte a rendőrtől, hogy miért lőtte meg. Ő pedig Kinsey szerint csak annyit felelt: “nem tudom”. A rendőrt kényszerszabadságra küldték, ami ilyenkor bevett gyakorlat a rendőrségnél. A hatóság semmilyen fegyvert nem talált a helyszínen. Neal Cuevas, észak-miami rendőrfőnök-helyettese elmondta: a miami ügyészség vizsgálódik az ügyben.

Az elmúlt időszakban több olyan eset történt, melyben fehér rendőrök feketéket lőttek agyon, és olyan is történt, hogy egy fiatal fekete férfi a rendőri őrizetben, tisztázatlan körülmények között meghalt. Az esetek hatalmas felháborodást keltettek, nem csak a fekete közösségben.

Az elmúlt hetekben súlyosbodott a helyzet, mert több olyan eset is volt, hogy fiatal fekete férfi támadt fegyverrel fehér rendőrökre. Dallasban két hete öt embert öltek meg. Vasárnap Baton Rouge-ban pedig három rendőr halt meg.

Kapcsolódó Cikkek