EUR: 345,81 Ft
CHF: 321,72 Ft
2020. augusztus 08., szombat
László

Külföld

Fehéreket akart ölni a likvidált orvlövész

Fehéreket, különösképpen fehér rendőrtiszteket akart megölni a csütörtök esti dallasi lövöldözés egyik, a rendőrséggel kudarcba fúló tárgyalásokba bocsátkozó elkövetője. A rendőri túlkapás elleni békés tüntetésen kitört fegyveres erőszakot elítélte az Egyesült Államok elnöke mellett számos közszereplő is.

A rendőri erőszak és túlkapások elleni tüntetés alatt orvlövészek nyitottak tüzet rendőrökre az egyesült államokbeli Dallasban csütörtök este, öt rendőr meghalt, hét megsebesült, valamint két civil szerzett könnyebb sebesüléseket.


Három feltételezett elkövetőt – két férfit és egy nőt – letartóztattak, a negyedik pedig, miután tárgyalásokba bocsátkozott a rendőrökkel, egy robotra erősített robbanószerkezettel likvidálták. David Brown dallasi rendőrfőnök hangsúlyozta, hogy a hatóságoknak nem volt más megoldása, mint az – értesülések szerint a tárgyalások során is a rendőrökre lövő – elkövetőt megölni.

Sajtóértesülések szerint a megölt elkövető a 25 éves férfit Micah Xavier Johnson volt, az amerikai hadsereg Afganisztánt megjárt tartalékosa. Johnson katonai múltja magyarázatot adhat arra a felvételre is, amelyen feltehetően ő látható, ahogy kicselezi az őt ártalmatlanítani próbáló rendőrt, megkerüli a fedezékét és testközelből agyonlövi agyon a tisztet.


A férfi a rendőrökkel folytatott tárgyalások során azzal indokolta tettét, hogy felháborították az utóbbi héten történt rendőri túlkapások, amelyeknek két fegyvertelen fekete amerikai volt az áldozata. Kedden Alton Sterlinget lőtte agyon két fehér rendőr Louisianában, miután földre teperték és lefogták. Szerdán Philando Castilet lőtte meg halálosan egy fehér rendőr Minnesotában, amikor a fekete férfi elő akarta venni az igazolványait egy közúti igazoltatás során. Mindkét esetet mobiltelefonnal rögzítették.

David Brown pénteki sajtótájékoztatóján megerősítette: a támadók célja az volt, hogy minél több rendőrt megöljenek.

A rendőrfőnök hangsúlyozta, hogy a férfi még a tárgyalások során közölte a rendőrökkel, hogy nem tagja egyetlen szervezetnek sem.

A három letartóztatott gyanúsítottról egyelőre nem közöltek információt a rendfenntartó erők.

A varsói NATO-csúcsértekezleten tartózkodó Barack Obama amerikai elnök újságíróknak nyilatkozva elítélte pénteken a dallasi rendőrgyilkosságokat, és beszámolt arról, hogy kifejezte részvétét a texasi város polgármesterének, és felajánlotta neki a szövetségi kormány segítségét.

Az elnök azt mondta: noha nem minden körülmény ismert a rendőrök elleni összehangolt támadással kapcsolatban, az egy “előre kitervelt, gonosz és aljas” tett volt, amelyet nem lehet igazolni, és amely megdöbbentette az egész országot.

A dallasi lövöldözés áldozatai iránti tiszteletből lemondta a péntekre szervezett valamennyi kampányrendezvényét az Egyesült Államok két várható elnökjelöltje.

Donald Trump Miamiban spanyolajkú közösségek számára szervezett rendezvényt mondott le, Hillary Clinton pedig Pennsylvaniában kampányolt volna, Joe Biden alelnök társaságában.

Trump, a republikánusok valószínű elnökjelöltje közleményében leszögezte: a lövöldözéseket “előre megfontolt szándékkal, megtervezetten, egyeztetve követték el azon férfiak és nők ellen, akik a biztonságunkat óvják”.

Clinton, a demokraták várható elnökjelöltje arról beszélt, hogy gyászolja a rendőröket, akiket “akkor gyilkoltak meg, amikor szent kötelességüket végezve védték a békés tüntetőket”.

Loretta Lynch amerikai igazságügyi miniszter nyugalmat kért az országban, és minden segítséget megígért a dallasi hatóságoknak.

Rövid nyilatkozatában a miniszter “mérhetetlenül mély” tragédiának nevezte a texasi Dallasban történteket, egyúttal azt kérte, hogy erőszakra ne erőszak legyen a válasz.

Lynch bejelentette: a minisztérium, az FBI mindenben együttműködik az állami és a városi tisztségviselőkkel. “Minden segítséget megadunk a nyomozáshoz, és ahhoz is, hogy a mély megrázkódtatást átélt közösség sebei mielőbb begyógyulhassanak a mérhetetlenül mély tragédia után” – fogalmazott Loretta Lynch.

Kapcsolódó Cikkek