EUR: 345,81 Ft
CHF: 321,72 Ft
2020. augusztus 09., vasárnap
Emőd

Sport

Félt a víztől, ma érmekért úszik Norbi – Elképzelni a lehetetlent 4. rész

Koch Norbi kedvenc időtöltése a sport – mindenféle formában. Több sportágban is jeleskedik, legutóbb Aradról hozott haza érmet egy nemzetközi versenyről. A 16 esztendős fiú a budapesti Csalogány Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Speciális Szakiskola, EGYMI, Kollégium és Gyermekotthon diákja. 

elképzelni a lehetetlent norbi9-valczer hajni

Édesanyja, Mónika 21 éves volt, amikor Norbit szülte. Fiatal, egészséges nő volt, semmi nem utalt arra, hogy kisbabájával bármi baj lehet. Norbi azonban Down-szindrómásan jött világra.


Mozgássérült, sportot szerető újságíróként feladatomnak tekintem, hogy egyedi élettörténeteket mutassak be. Éppen ezért Valczer Hajni fotóriporter kolléganőmmel – aki egy hatéves kislány anyukája – egy olyan sorozatot találtunk ki, amelyben utánpótláskorú, a Magyar Speciális Olimpia Szövetség versenyrendszerében sportoló, értelmi sérült gyerekeket és családjaikat mutatjuk be. A riportsorozat során készült fotókból pedig kiállítást szeretnénk szervezni. Elképzelni a lehetetlent című sorozatunk 4. része.

– Kisfiam megszületésekor rögtön mondták az orvosok, hogy baj van. Teljesen váratlanul ért. Akkor még semmit nem tudtam a Down-ról – árulta el a Lokál Extrának az édesanya. – Először nagyon megijedtem, de idővel megtanultam együtt élni, azzal, hogy Norbi Down-szindrómás. Nem volt könnyű elfogadni, de mára már sikerült, az élet nehézségei azért vannak, hogy megküzdjünk velük. Egyedül nevelem. Szerencsére a nagyszülők nagyon sokat segítenek, ami azért is fontos és elengedhetetlen számomra, mert jelenleg egy pékségben dogozom minden hétvégén – mondta Mónika, aki nagyon büszke fia sporteredményeire. Az egész család nagyon szurkol Norbi sikereiért, és remélik, egyszer talán egy speciális olimpián is részt vethet majd a család szeme fénye.

A kamasz fiú számara nagyon sokat jelent a sport, ebben teljesedik ki, innen merít sikerélményeket.


elképzelni a lehetetlent norbi1-valczer hajni– Norbi nagyon nehezen tanult meg úszni, mivel eléggé későn kezdte – idézte fel a kezdeteket Oravecz Éva, a Csalogány iskola tanára, Norbi edzője, a Magyar Speciális Olimpia Szövetség (MSOSZ) úszás szakágának vezetője. – De nagyon kitartó, és annak ellenére, hogy az elején nem lelte benne sikerét, küzdött az összes edzésen. Sokáig, ha elmentünk nagyobb versenyre, ahol ugye más a medence, egyszerűen nem mert belemenni a vízbe, mert megijedt. Norbi azonban nagyon kitartó, és most már a versenyeken, ha lassan is, de biztosan hozza az eredményeket – dicsérte tanítványát Oravecz Éva.

A Csalogány Diáksport Egyesület úszócsapatának jelenleg harmincnégy tagja van, köztük huszonhárman aktív versenyzők. Emellett vannak, akik csak levezetésként úsznak, illetve akadnak egészen picik, akik még csak most kezdtek a sportággal megismerkedni.

Út a Győztesek Világába

A szakágvezető örömmel és nem kis meghatódottsággal azt is megosztotta velünk, ő miként lett az igazi „Győztesek Világának” a tagja, amit speciális olimpiaként ismer az egész világ.

– 2001-ben ismerkedtem meg munkám során a sérült emberekkel és az ő sportolási lehetőségeikkel. Ekkor éreztem úgy, hogy megtaláltam a helyem, azokkal dolgozhatok, akiket tisztelek, becsülök, és láthatom fejlődésüket, ahogy minden versenyen és a hétköznapokban átlépik saját határaikat. Első önkéntes munkám egy úszóverseny volt, ekkor kerültem közelebbi kapcsolatba a Magyar Speciális Olimpia Szövetséggel. Ez annyira meghatározó verseny volt, hogy úszás, atlétika és tenisz sportágakban is elkezdtem önkéntes logisztikai és bírói munkát vállalni. 2008-ban iskolánk új helyre költözött, ahol helyet kapott egy uszoda is, így adott volt, hogy az iskolában addig döcögősen működő úszószakágat fel kell fejleszteni. 2010-ben egy gyermekünknek sikerült részt vennie az úszó-Eb-n. Majd 2011-ben Mészáros Szabina növendékünknek is lehetősége adódott a nyári világjátékokon Athénban megmutatni tudását. Én is az utazó csapat tagja voltam, így helyben szurkolhattam és segíthettem az egész úszócsapat és Szabina sikeres szereplését.

Fotó: Valczer Hajni

A cikksorozat előző részében Vikit mutattuk be, aki a Téli Világjátékokra készül.

Kapcsolódó Cikkek