2020. augusztus 03., hétfő
Hermina

Egyéb

Fergeteges bulival ünneplik Pamplona védőszentjét – Fotók!

Kilenc napon át tartó non-stop fiesta vette kezdetét Pamplonában szerdán, ahol a város védőszentjét, San Fermínt ünneplik, a programok közül a bikafuttatás a leghíresebb, a világ minden tájáról érkeznek turisták, hogy részesei lehessenek.

Az ünnepségsorozat hivatalos megnyitójára összegyűlt több ezer ember zsúfolásig megtöltötte a pamplonai önkormányzat előtti teret. Megteltek a környező épületek balkonjai, ablakai is. Nem sokkal dél előtt, a városháza erkélyén feltűnt az El Tuli becenevű, 85 éves Jesús Ilundain Zaragüeta, akit egy nyilvános szavazáson választottak ki a helyiek az esemény megnyitására.


A férfi mindig aktív résztvevője volt az ünnepségnek, ő vezette be például, hogy a bikafuttatások előtt a versenyzők San Fermínhez énekelnek, segítségét kérve. “Pamplonaiak éljen San Fermín!” – kiáltotta El Tuli pontban délben, és kilőtte a jelzőrakétát, amelynek robbanását üdvrivalgás követte. A téren tomboló emberek ezrei lengették a piros kendőt, amely a hagyományos baszk népviselet része.

Fotó: MTI

Fotó: MTI

A következő napokban 410 programot rendeznek az észak-spanyolországi városban, nagy többsége valamilyen zenei esemény. Csütörtökön rendezik meg az első bikafuttatást, amelyen egy szabadon engedett bikacsorda elől menekül a tömeg a belváros szűk utcáin. Tavaly több mint 16 ezren indultak a nyolc bikafuttatáson, közülük 33-an sérültek meg. Az elmúlt évben rekordot is döntöttek, az ünnepségek történetének eddigi leggyorsabb, 2 perc 5 másodperces bikafuttatásával.


Fotó: MTI

Fotó: MTI

A napokon át tartó dínom-dánom 1,95 millió euróba kerül a városnak, ahol a biztonságra csaknem 3500 rendőr és csendőr vigyáz. Pamplonában a középkor óta rendeznek ünnepséget San Fermín tiszteletére, a világhírt azonban Ernest Hemingwaynek köszönhetik, aki 1926-ban megjelent Fiesta (A nap is felkel) című regényében írta le érzékletesen a bikafuttatást, megindítva a tömegek zarándoklatát erre az alkalomra.

Kapcsolódó Cikkek

  • Meghalt a híres filmrendező

    Hetvenhat éves korában meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, nevéhez olyan filmek fűződnek…

  • Húsban a jövő

    Húsban a jövő

    Minden adott ahhoz, hogy Kaposvár a térség fővárosává váljon, hangzott el a Kométa és a kormány között megszületett stratégiai együttműködési megállapodás aláírásakor.