EUR: 345,97 Ft
CHF: 321,39 Ft
2020. augusztus 07., péntek
Ibolya

Extra

Gyász! Meghalt Somló Tamás

Meghalt Somló Tamás zenész, énekes, dalszerző, a magyar könnyűzenei élet kiemelkedő alakja. A Locomotiv GT tagját 68 éves korában, évek óta tartó betegség után keddre virradóra érte a halál – közölte Presser Gábor, az LGT vezetője a család és a zenekar felhatalmazásával.

Mint arról beszámoltunk Somló Tamást májusban súlyos csuklási rohamok kezdték gyötörni, később kórházba is került, egy gyerekeknek szánt jótékonysági koncert miatt azonban összeszedte minden erejét és újra színpadra állt. Ezután arról szóltak a hírek, hogy a zenész közel 45 kilóra fogyott, első felesége, Léna és kedvese, kislányának édesanyja, Gyöngyvér vannak mellette éjjel-nappal. Akkor még csak a családja látogathatta, az elmúlt időben azonban a legközelebbi barátait is közel engedte.


Somló Tamás temetéséről a család később intézkedik.

Az énekes több kapcsolatból négy gyermeke, három fia és egy lánya született, édesanyjaként szeretett nevelőanyja száz éves. Ars poeticáját így fogalmazta meg: “rockzenésznek vallom magam, de mást is el tudok viselni. Minden zenét lehet jól csinálni, ízléssel és tudással”.


Az LGT zenekar basszusgitárosa zsonglőrnek tanult, majd artistaként körbeutazta a világot.

lgt

1976-ban az LGT együttes: Karácsony János, Somló Tamás, Laux József, Presser Gábor. Fotó: Fortepan

Zenei pályafutása kezdetén az Atlasznak, majd az Omegának és más együtteseknek is tagja volt. Több szólólemeze is megjelent.

Többek között ő szerezte a Ha a csend beszélni tudna, az Álomarcú lány, az Ülök a járdán, a Valamit mindig valamiért, a Boogie a zongorán, a Primadonna, a Nagyon kell, hogy szeress és az Annyi mindent nem szerettem még című slágerek zenéjét. Somló Tamás, avagy ahogy a szakma és a közönség is emlegette, “Artúr” kissé karcos hangja teljesen egyedi, azonnal felismerhető volt.

Somló Tamás a magyar könnyűzenei élet szinte minden jelentős személyiségével dolgozott együtt, számtalan produkcióban működött közre. Ő énekelte az Álom című számot az 1996-os Elvarázsolt Edda-dalok albumon, a Patika (1996) című televíziós filmsorozat két betétdalát adta elő, szerepelt szerzeménye az 1999-es Hippolyt című filmvígjátékban. Jótékonysági koncerteken vett részt, rendszeresen fellépett nosztalgiakoncerteken és fesztiválokon.

2004-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést. Ebben az évben kapott jogi diplomát is, ennek megszerzését még az Omega együttes diplomás zenészei láttán tűzte ki céljául. Szintén jogász édesapja még megérte fiának diplomaosztóját.

Hallgasd meg Somló Tamás híres slágerét!

Az LGT zenekar 1981-ben így lépett fel:

Kapcsolódó Cikkek