EUR: 345,85 Ft
CHF: 320,03 Ft
2020. augusztus 07., péntek
Ibolya

Életmód

Gyermekeik pontszámait számolgatják a sztáranyukák

Szinetár Dóra fiának határozott elképzelése van, Gregor Bernadett fia pedig két év kihagyás után ülne újra az iskolapadba, de még a rutinos újságíró is úgy érzi, soha nem késő tanulni.

Szinetár Miklós szűk baráti körben ünnepelte 80. születésnapját az Aréna Cinema City Vip moziban.

Szinetár Dóra fiának, Marcinak már középiskolás korában is elég határozott elképzelése volt arról, hogy hol szeretne továbbtanulni

– Az én fiamnak elég határozott elképzelése volt arról, hogy hol szeretne továbbtanulni – árulta el a Lokálnak Szinetár Dóra. –  Az ELTE keleti nyelv és filozófia szakára jelentkezett, de mást is megjelölt, szintén ebben az irányban. Az érettségi alapján az ember ki tudja számolni a pontjait, Marcit is elvileg felvették.


Gregor Bernadett színésznő

Gregor Bernadett fia kihagyott két évet az érettségi után, de ősszel a BGF-re megy

Gregor Bernadett Bence fia két évvel ezelőtt alig várta, hogy vége legyen a gimnáziumnak, most mégis úgy döntött, mégis továbbtanul. – Anno a Műszaki Egyetemre felvételizett és kacérkodott a rendőrtisztivel, de ez csupán fellángolás volt – mesélte a színésznő. – Úgy néz ki, hogy most elkezdi a BGF-et (Budapesti Gazdasági Egyetem – a szerk.). Felvették fizetős szakra, amit az apukája finanszíroz, de halasztott, úgyhogy most ősszel kezdi. Azt látom, hogy nem tudja még, mi szeretne lenni. Úgy vélem, annál nagyobb hülyeség nincs, mint amikor egy gyerekre ráerőltetünk olyasmit, amit nem akar, csak azért, hogy a szülőnek megfeleljen. Természetesen azt az életformát sem támogatom, hogy egy fiatal se nem dolgozik, se nem tanul. Bence dolgozik a középsuli óta, most épp ügyintéző egy telefonos cégnél.

Kovács ŰSzilárd

Kovács Szilárd újságíró romanisztika-spanyol szakra jelentkezett

Lapunk munkatársa, Kovács Szilárd évek óta ismert bulvárújságíró, számos cikket írt már a felsőoktatás témájában is, most azonban újra beül az iskolapadba. – A Pázmány Péter Katolikus Egyetem romanisztika-spanyol szakára jelentkeztem. Középiskolában tanultam a spanyol nyelvet, majd kisebb kihagyás után, két évvel ezelőtt felfrissítettem a tudásomat. A tavalyi felvételi adatok alapján elvileg nyert ügyem van.


 

Egyetemi kisokos 

A gólyák csak kapkodják a fejüket, amikor bekerülnek az alma materbe. Az egyetemi „szakzsargont” eleinte nem könnyű megérteni. Nézzük az alapfogalmakat.

Kredit: A tárgyak attól függően, hogy mennyi időt kell ráfordítani az elsajátításukra, különböző pontokat érnek. Ezeket a pontokat hívjuk krediteknek. A kreditektől függetlenül ugyanúgy megvannak az érdemjegyek 1-től 5-ig, mint ahogy középiskolában, de a kreditek száma fontos több szempontból is. Egyrészt a teljesített kreditek határozzák meg, hogy a tanuló kaphat-e különböző ösztöndíjakat, másrészt az alapképzés és a mesterképzés során is megvan, hogy összesen hány minimumkreditet kell teljesíteni a diplomához.

Tárgyak: Az egyetemen többféle tárgytípus van. A kötelező tárgyak közül mindegyiket teljesíteni kell a diplomához, a kötelezően választható tárgyakból csak párat kell teljesíteni, a választható tárgyak teljesítése nem kötelező, ide azt érdemes felvenni, ami  hasznos irányba visz.

Szemeszter: Az egyetemi félév neve. Az egyetemi tárgyak minden esetben fél évre szólnak, ezért ebben mérik az időt, nem tanévben, mint a középiskolában.

UV: Az utóvizsga rövidítése. Az egyetemi félév során minden tárgyból van vizsga, de van, hogy nem sikerül elsőre. Ilyenkor újra kell próbálkozni. Van olyan egyetem, ahol az első UV ingyenes, van, ahol a tanulónak kell finanszíroznia.

TUF: Ha sehogy sem sikerül teljesíteni egy tárgyat, azt újra fel kell venni a következő félév során. A TUF rövidítés a Tárgy Újra Felvételt takarja.

Kapcsolódó Cikkek

 • Tudta? Ezekre is jó az ecet

  Tudta? Ezekre is jó az ecet

  Nagyon sokan a drága tisztítószereket vásárolják, mivel abban reménykednek, hogy végre tiszta lesz a gáztűhelyük, ragyogni fognak az odakozmált edényeik.

 • Tenyerünkön hordozzuk a különlegességünket

  Tenyerünkön hordozzuk a különlegességünket

  A tenyérből való olvasás az emberi sorsot illetően, nem új keletű tudomány. Sok-sok évszázadnyi tapasztalat alapján állítják, hogy vannak bizonyos vonalak, amelyekből következtetni lehet az illető személyiségére. Ilyen az „életvonal”. Az apost.com szerint világszerte sok ember hisz abban, hogy a tenyerünkön lévő vonalak sok mindent felfedhetnek a személyiségünkről és még a jövőt is segíthetnek megjósolni.

 • 5 tipp, hogy szépeket álmodjon

  5 tipp, hogy szépeket álmodjon

  Időjárási frontok jönnek és mennek, ezekben mindenkinek volt része mostanában. Gyakran panaszkodnak embertársaink, hogy nehezen tudnak elaludni.

 • Meghökkentő bőr- és szépségápolási tanácsok

  Meghökkentő bőr- és szépségápolási tanácsok

  A szép és üde bőr mindannyiunk vágya, amelyet az egészséges táplálkozás mellett bőrtípusunk ismeretében és a megfelelő szépészeti praktikákkal érhetünk el – szerencsére a mai világban választhatunk a tradicionális és a modern eljárások közül is.