2019. május 19., vasárnap
Ivó, Milán

Egyéb IX.kerület

Hány kiló volt kilencven évvel ezelőtt egy fradis?

Méltó helyükre, a Fradi múzeumába kerültek Tóth Potya István edzésnaplói. A Ferencváros legendás labdarúgója és trénere minden edzést mérnöki pontossággal megtervezett, a játékosokról kartont vezetett. Az eredmény nem is maradt el.

Tóth Potya István 1912 és 1926 között volt a Ferencváros labdarúgója. Kétszeres bajnok és kupagyőztes. A Ferencváros első hivatásos edzője, már játékosként is, 1925 és 1930 között irányítása mellett három bajnoki, egy KK- és két kupagyőzelem a Fradi mérlege. Tóth Potya az edzések terveit edzésnaplóiban rögzítette, lebontva csapatrészekig és egyénekig. Minden játékosról külön kartont vezetett, ahová az életrajzi adatok, a testméretek és súlyváltozások után minden egyes alkalommal feljegyezte észrevételeit.


toth-potya_istvan_1912-1926

Ezek az edzésnaplók ezentúl megtekinthetők a Fradi múzeumban.

– Az FTC jelenlegi vezetése elkötelezett a hagyományok megőrzése mellett – fogalmazott Nyíri Zoltán, az FTC operatív igazgatója. – Tóth Potya István beírta magát mind az FTC, mind a magyar labdarúgás történetébe. Játékosként, edzőként klubunk legendás alakjaként tartjuk számon, a Groupama Arénában nem véletlenül viseli az egyik skybox az ő nevét, a népligeti edzőközpontban pedig a nemrég felújított egyik gyakorlópálya. Amikor az FTC tudomására jutott, hogy Tóth Potya edzésnaplói közül négy darab, jó állapotban lévő eredeti példány megvásárolható, Tobak Csaba múzeumvezető leellenőrizte a naplók eredetiségét. Ezek a naplók olyan történelmi ereklyék, amelyek nem kerülhettek máshová, kizárólag a klub múzeumában tudjuk elképzelni a helyüket.

20160201_092232 20160201_092420

Kapcsolódó Cikkek

 • Száztíz új munkahely

  Száztíz új munkahely

  Száztíz új munkahelyet teremt a szerb tulajdonú, papírgyártással foglalkozó Drenik Hungary Kft. nyolcmilliárd forintos gyártási kapacitásnövelő és termékportfólió-bővítő beruházása Szolnokon – jelentette be a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

 • Csak az UVSE tudta megállítani a lányokat

  Csak az UVSE tudta megállítani a lányokat

  A bajnokság második helyét szerezte meg a DUE- Maarsk Graphics női vízilabda csapata, amely egészen a fináléig menetelt, ahol csak a címvédő UVSE együttesének sikerült megállítania Mihók Attila tanítványait.

 • Jól halad az építkezés

  Jól halad az építkezés

  Hónapok óta gőzerővel építik a Bujtosi Uszodát. Tavaly októberben tették le az alapkövet, most pedig már a kiszolgálóblokkok födémbetonozásán dolgoznak.

 • Rendbe tették a Rómait

  Rendbe tették a Rómait

  A Közösségi és Turisztikai Egyesület a Római-partért szervezésében második alkalommal tartottak nagytakarítást a Római-parton.