EUR: 345,03 Ft
CHF: 320,93 Ft
2020. augusztus 14., péntek
Marcell

Egyéb IX.kerület

Hány kiló volt kilencven évvel ezelőtt egy fradis?

Méltó helyükre, a Fradi múzeumába kerültek Tóth Potya István edzésnaplói. A Ferencváros legendás labdarúgója és trénere minden edzést mérnöki pontossággal megtervezett, a játékosokról kartont vezetett. Az eredmény nem is maradt el.

Tóth Potya István 1912 és 1926 között volt a Ferencváros labdarúgója. Kétszeres bajnok és kupagyőztes. A Ferencváros első hivatásos edzője, már játékosként is, 1925 és 1930 között irányítása mellett három bajnoki, egy KK- és két kupagyőzelem a Fradi mérlege. Tóth Potya az edzések terveit edzésnaplóiban rögzítette, lebontva csapatrészekig és egyénekig. Minden játékosról külön kartont vezetett, ahová az életrajzi adatok, a testméretek és súlyváltozások után minden egyes alkalommal feljegyezte észrevételeit.


toth-potya_istvan_1912-1926

Ezek az edzésnaplók ezentúl megtekinthetők a Fradi múzeumban.

– Az FTC jelenlegi vezetése elkötelezett a hagyományok megőrzése mellett – fogalmazott Nyíri Zoltán, az FTC operatív igazgatója. – Tóth Potya István beírta magát mind az FTC, mind a magyar labdarúgás történetébe. Játékosként, edzőként klubunk legendás alakjaként tartjuk számon, a Groupama Arénában nem véletlenül viseli az egyik skybox az ő nevét, a népligeti edzőközpontban pedig a nemrég felújított egyik gyakorlópálya. Amikor az FTC tudomására jutott, hogy Tóth Potya edzésnaplói közül négy darab, jó állapotban lévő eredeti példány megvásárolható, Tobak Csaba múzeumvezető leellenőrizte a naplók eredetiségét. Ezek a naplók olyan történelmi ereklyék, amelyek nem kerülhettek máshová, kizárólag a klub múzeumában tudjuk elképzelni a helyüket.

20160201_092232 20160201_092420

Kapcsolódó Cikkek

  • Meghalt a híres filmrendező

    Hetvenhat éves korában meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, nevéhez olyan filmek fűződnek…

  • Húsban a jövő

    Húsban a jövő

    Minden adott ahhoz, hogy Kaposvár a térség fővárosává váljon, hangzott el a Kométa és a kormány között megszületett stratégiai együttműködési megállapodás aláírásakor.