2019. október 23., szerda
Gyöngyi

Külföld

Hatezer embert vettek őrizetbe a török puccskísérlet miatt

Eddig hatezer embert vettek őrizetbe a sikertelen puccskísérlettel kapcsolatban, és ez a szám tovább növekedhet – mondta el Bekir Bozdag török igazságügyi miniszter vasárnap az NTV török tévécsatornának.

“A nagytakarítás folytatódik” – tette hozzá Bozdag.


Az Anadolu török hírügynökség szerint Özhan Özbakir dandártábornok mellett 51 katonát vettek őrizetbe a hadsereg Denizliben található támaszpontja elleni razzia során vasárnap. Bűnrészessség gyanújával őrizetbe került az incirliki légi támaszpont parancsnoka, Bekir Ercan tábornok is.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a fogva tartottak közül hányan tagjai a biztonsági erőknek, és mekkora hányaduk civil.


Binali Yildirim miniszterelnök szombaton azt mondta, hogy a megelőző éjszaka folyamán közel 3000 katonát, köztük több magas rangú tisztet vettek őrizetbe. Szombaton több bírót és ügyészt is elfogtak, köztük az alkotmánybíróság két tagját. Őket is azzal gyanúsítják, hogy részt vettek a hatalom megdöntésére tett sikertelen kísérletben.

Bozdag újra Fethullah Gülen Pennsylvaniában élő muszlim hitszónokot vádolta meg a puccskísérlet előkészítésével. Az igazságügyi miniszter hozzátette, hogy a török kormány folytatja az állami intézmények és a hadsereg megtisztítását “Gülen terrorista sejtjeitől”. Recep Tayyip Erdogan török elnök egykori mentorát árnyékállam kiépítésével vádolják.

“A jelenlegi puccskísérlet elsőszámú vádlottja Fethullah Gülen” – nyomatékosította Bozdag. “Mindezek után Gülen amerikai védelme nem tesz jót Törökország és az Egyesült Államok barátságának.”

A hitszónok következetesen tagadja, hogy köze lett volna a puccskísérlethez, sőt a New York Times című amerikai napilapnak adott interjújában azt mondta: akár Erdogan is állhat az események mögött, de ugyanúgy az ellenzék, vagy a nacionalisták is.

A 75 éves Gülen évek óta él önkéntes száműzetésben az Egyesült Államokban. Ankara már többször kérte kiadatását, Erdogan pedig szombaton megismételte ezt a követelést. Süleyman Soylu török munkaügyi miniszter egyenesen azzal gyanúsította meg Washingtont, hogy támogatta a puccskísérletet.

A péntek éjjel kezdődött puccskísérletben hivatalos adatok szerint legalább 265-en vesztették életüket, köztük 104 puccsista és 161 civil. A sebesültek számát 1440-re becslik.

Kapcsolódó Cikkek

  • A pesti srácok szabadságharca a mai Európában is folytatódik

    A pesti srácok szabadságharca a mai Európában is folytatódik

    Az 1956-os forradalom ereje segíti a magyarokat, hogy a mai Európában is felemeljék a fejüket – mondta Giorgia Meloni, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke, aki a római magyar nagykövetségen tartott megemlékezésen nyilatkozott az MTI-nek kedd este.

  • A legkisebb kiterjedésű volt az ózonlyuk 1982 óta

    A legkisebb kiterjedésű volt az ózonlyuk 1982 óta

    Az Antarktisz fölötti sztratoszférában kialakult abnormálisan meleg hőmérséklet drámai mértékben korlátozta az ózonveszteséget szeptemberben és októberben, ami a legkisebb méretű ózonlyukat eredményezte idén 1982 óta – közölték az amerikai Nemzeti Légkör-és Óceánkutató Hivatal (NOAA) és az amerikai űrkutatásai hivatal, a NASA kutatói.