EUR: 325,34 Ft
CHF: 289,65 Ft
2019. május 27., hétfő
Hella

Béren kivüli juttatás

Húzza ki a stressz méregfogát!

A szakemberek szerint bár a stressz alapvetően nem káros, viszont tény, hogy ha nem megfelelően viszonyulunk hozzá, komoly gondokhoz is vezethet. A stressz ugyanis nemcsak csak az egészségre hat negatívan, hanem a munkahelyen is visszaüthet. A feszültségtől terhelt szituációk ugyanis a koncentrációt is csökkentik, így pedig a teljesítőképesség is romlik. Pedig néhány egyszerű praktikával mindez megelőzhető.

Fotó: Profimedia

Fotó: Profimedia

Nehéz megbecsülni, de becslések szerint egy átlagos munkanapon több gigabyte-nyi információt kell befogadnunk. A hatékonyságunk azon is múlik, hogy az információhalmazban hogyan igazodunk el, vagyis hogy képesek vagyunk-e a megfelelő részletekre odafigyelni. Ha olyan helyzetet teremtünk, amelyben a stressz nem hátráltató tényező, vagy legalábbis kontroll alatt tudjuk tartani, akkor ilyen szituációkban sem okozhat gondot a helyes döntések meghozatala. Ez a tudás nagyban növeli a munkaerőpiaci értékünket. Mutatunk néhány tippet, hogyan javítható a stressztűrésünk.


1. Tegye helyre a feladatait!

Sokszor előfordul, hogy a felgyülemlő feladatokból már nem is látunk ki, így aztán a káoszban egyre fokozódik a ránk nehezedő nyomás. Ezen csak egyféleképpen lehet segíteni: időmenedzseléssel. Ez azt jelenti, hogy különböző halmazokat (fontos, kevésbé fontos, sürgős, kevésbé sürgős) állítunk fel és ezekbe soroljuk be az egyes teendőket.


2. Keljen a tyúkokkal, vagy legyen éjjeli bagoly!

Figyeljük meg, hogy melyik napszakban összpontosítunk a legjobban, mikor pörög leggyorsabban az agyunk. Ez személyfüggő, van akinél a reggel, másnál a délután, de akad olyan is, aki éjjel lendül igazán csúcsformába. Ha mód van rá, az a célravezető, ha a döntéseket akkor hozzuk meg, amikor a leginkább alkalmasak vagyunk végiggondolni a folyamatokat. Ugyanakkor ki kell emelni, hogy az idő okozta nyomást ne stresszforrásként éljük meg.

3. Konfliktus? Nyugalom!

Mindenkinek lehet rossz napja, ilyen az élet. Éppen ezért az emberi viselkedésnek, reakciónak csak a kellő mértékben tulajdonítsunk jelentőséget. A rágódás igazi energiavámpír. Ha ne adj’ isten! vitába kerülünk a főnökünkkel vagy egy ügyféllel, törekedjünk a racionalitásra. Ha hibáztunk, legközelebb igyekezzünk elkerülni, de az önvádnak és a rágódásnak sincs helye. Ezek rossz stratégiák.

4. Csak a lényeget nézze!

Szép, ha valaki minden apróságot észrevesz, viszont adott esetben ki kell zárni a kevésbé fontos történéseket. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy elegendő figyelmet fordítsunk az aktuális feladatokra. Olyan helyzetet kell teremteni, amelyben úgy vagyunk tudatosan jelen, hogy közben a figyelmünk nem kalandozik el. Kulcsfontosságú, hogy megtanuljunk összpontosítani, ellenkező esetben az energiáink szétforgácsolódnak. Az, hogy kinél mi segíti a koncentrációt, eltérő: lehet a csönd vagy éppen a monoton háttérzaj és a zene. Fontos azonban az olyan ingerek kizárása, amelyek túl sokat kötnek le a kapacitásainkból.

5. Ideje felállni a székből!

Jóga, futás vagy éppen meditáció – ezek mind olyan tevékenységek, amelyek fejlesztik a koncentrációt. Sőt, azt is elősegítik, hogy más ingereket könnyebben kizárhassunk. A meditációs technikák is erre épülnek. Az agy egyfajta „tisztuláson” esik át, pihen és utána újra képes dolgozni. Egyéni, hogy ki hogyan regenerálódik, a lényeg viszont, hogy naponta fél órát szánjunk erre.

Kapcsolódó Cikkek

 • Nem engedték el nyaralni? Nincs egyedül!

  Nem engedték el nyaralni? Nincs egyedül!

  Minden harmadik munkavállaló szerint nehézkes a nyári szabadságok kivétele, minden második dolgozó pedig arról is beszámol, hogy előfordult már vele, hogy nem engedték az előre tervezett időpontban szabadságra menni.

 • Az unalom is káros lehet az egészségre

  Az unalom is káros lehet az egészségre

  Azt hallották, hogy egy francia alkalmazott beperelte a munkáltatóját arra hivatkozva, hogy az állásában „zombivá unatkozta” magát, ez pedig szakmailag „meggyilkolta” őt?

 • Erzsébet-utalvánnyal gyerekjáték az iskolakezdés

  Erzsébet-utalvánnyal gyerekjáték az iskolakezdés

  A Lokál Extra négy oldalas mellékletében azt mutatjuk be, miért éri meg az Iskolai Erzsébet-utalványt, illetve az Erzsébet-utalvány Plusz kártya Iskolai-zsebét választani, ha tanszervásárlásról van szó.