2020. augusztus 13., csütörtök
Ipoly

Külföld

Így élte meg a támadást nizzai merénylővel szembeszálló robogós

Megszólalt pénteken az a robogós, aki megpróbálta megállítani a nizzai merénylőt; a Nice-Matin című helyi napilapnak a Franck néven említett férfi azt mondta: mindenáron meg akarta állítani a támadót.

“Kész voltam meghalni” – mondta a férfi, aki bordatörést és súlyos zúzódásokat szenvedett a hátán.


A férfi feleségével eredetileg a francia nemzeti ünnepen a tűzijátékot szerette volna végignézni. De későn érkeztek, ezért visszafordultak, hogy elmenjenek fagylaltozni. Ekkor vették észre, hogy rohannak az emberek, a teherautó pedig ott volt mögöttük.

“A járdán előzött teljes gázzal. Még mindig látom a testeket szerteszét repülni. Azonnal felfogtam, mi történik, és elhatároztam, hogy gázt adok” – számolt be az eseményekről Franck, aki szólt a feleségének, hogy szálljon le a robogóról.


A merényletről készült videofelvételeken azt lehetett látni, hogy a férfi a robogójával a fehér hűtőkocsi mellé hajt, majd a motor eldől. A felvételen úgy tűnt, mintha a teherautó kerekei alá került volna, de valójában a férfinak sikerült a teherautó mellett futnia, és felkapaszkodnia a vezetőfülkéhez.

“Mintha transzban lettem volna, ugyanakkor pedig teljesen tisztán láttam” – mondta a reptéri alkalmazottként dolgozó Franck. “Nem tudtam mit teszek, de sikerült a vezetőfülke ajtajában megkapaszkodnom” – tette hozzá.

Az ablak le volt húzva, így szemtől szembe kerülhetett a merénylővel. “Teljes erőmből ütöttem, újra és újra. Teljes erővel ütöttem balkezemmel, annak ellenére, hogy jobbkezes vagyok”. A merénylőnek fegyver volt a kezében, de nem működött. “Kész voltam meghalni, hogy megállíthassam” – jelentette ki Franck. Mivel nem sikerült kinyitnia az ajtót, ezért az ablakon keresztül próbálta meg kiráncigálni a fülkéből a támadót. A merénylő fegyverével fejbe verte; a sebet össze is kellett varrni.

A robogóson kívül egy biciklis is megpróbált felkapaszkodni a teherautóra, de amikor meglátta, hogy fegyver szegeződik rá, eleresztette az ajtót.

A terrortámadásban 84 ember vesztette életét és több mint 300-an megsebesültek, többen továbbra is életveszélyes állapotban vannak. A támadót a rendőrök lelőtték.

Kapcsolódó Cikkek