EUR: 344,29 Ft
CHF: 318,89 Ft
2020. augusztus 04., kedd
Domonkos, Dominika

Belföld

Jól megy a biznisz Szerbiával

Mi az: 2010-ben 1100 millió euró, 2015-ben pedig 1800 millió euró? A magyarok és a szerbek közötti üzletek összértéke. Az évtized elejéhez képest 60 százalékkal bizniszeltünk többet déli szomszédainkkal.

Idén tavasszal ünnepelte második születésnapját az Európai Unió (EU) Oroszországgal szembeni gazdasági szankciócsomagja, amelyről azért döntöttek Brüsszelben, mert Putyinék elfoglalták a Krím-félszigetet. Válaszul az oroszok is embargót vezettek be az EU-val szemben, Moszkva egészen pontosan azt tiltotta meg, hogy nyugati élelmiszercikkeket szállítsanak az orosz piacra.


A tiltásnak Magyarország sem örül, egyes becslések szerint a bevezetése óta 4,5 milliárd dollárral csökkent az ország exportja. Leginkább az agráripar és az élelmiszer-feldolgozás járt pórul. Nem is csoda, hogy kormányzati szinten egyre erőteljesebben hangzik el, hogy lazítani kell az unió és az oroszok közötti kölcsönös korlátozásokat.

Érdekes megfigyelni, hogy hol tudja Magyarország kompenzálni a veszteségeit. Itt van például Szerbia, amellyel néhány év alatt 60 százalékkal ugrott meg a kétoldalú kereskedelem mértéke – derült ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium a Lokálnak megküldött összesítéséből. Egészen pontosan arról van szó, hogy míg 2010-ben 1100 millió euró értékben üzletelt egymással a két ország, 2015-ben ugyanez már az 1800 millió eurót is meghaladta. Az idei első négy hónapban pedig már közel 600 millió eurónál járunk.


Szerbia kis ország – területét tekintve négyötöde Magyarországnak –, viszont a tavalyi adatok szerint a 22. legfontosabb kereskedelmi partnerünk. Több területen is jól pörög a biznisz: a közúti járművek kategóriájában például csak 2015-ben 35 százalékkal exportáltunk nekik többet mint 2014-ben, de a gép- és műszerkivitel is 30 százalékos pluszban zárt. A legnagyobb üzlet viszont a bőrkereskedelem volt, amely 245 százalékos növekedést ért el egy év leforgása alatt. A magyarok nemcsak visznek, hanem hoznak is a szerbektől, például villamos energiát (+31 százalék) vagy éppen elektromos gépeket (+253 százalék). Viszont még így is kétszer annyit értékesítünk a szerbeknek, mint ők nekünk: a behozatalunk tavaly 540 millió euró volt, a kivitelünk pedig 1260 millió euró.

Szerbiába exportált termékek mennyiségének növekedése (%)

  • Bőrkereskedelem: 245%
  • Közúti járművek: 35%
  • Gép és műszer: 30%

Szerbiából behozott termékek mennyiségének növekedése (%)

  • Villamos energia: 31%
  • Elektromos gépek: 253%

Kapcsolódó Cikkek