EUR: 345,80 Ft
CHF: 319,95 Ft
2020. augusztus 07., péntek
Ibolya

Külföld

Kardot rántottak a demokraták

Philadelphiában tegnap kezdetét vette a demokraták konvenciója, ami jó eséllyel nem végződhet másképp, mint hogy Hillary Clinton hivatalosan is elnökjelöltté válik. Bár az odáig vezető út nem tűnik rázósnak, a Wikileaks újabb szivárogtatásával akár porszem is kerülhet a gépezetbe.

Kaine és Clinton célra tart (Fotó: MTI)

Az alelnöki szék várományosa Kaine és az elnökségre pályázó Clinton már célra tart (Fotó: MTI)

 

Bernie Sanders és Michelle Obama beszéde nyitotta meg a Demokrata Párt hétfőn elkezdődött nagygyűlését, amely egészen csütörtökig tart. A demokrata delegáltak összetrombitálása egyetlen célt szolgált, méghozzá azt, hogy hivatalosan is versenytársat állítsanak a republikánus Donald Trumppal szemben. A milliárdos a múlt hét csütörtökétől nevezheti magát „bejegyzett” elnökjelöltnek, és ha minden a tervek szerint halad, néhány nap múlva az is véglegessé válik, hogy a novemberi elnökválasztáson Hillary Clintonnal kell szembenéznie.


Persze addig még hosszú az út, még akkor is, ha Bill Clinton nejének jelölése kevésbé tűnik rizikósnak, mint a szókimondó Trumpé. Azért izgalmak ezután is akadhatnak.

Itt van például rögtön a napokban kiszivárogtatott újabb adag e-mail-csomag, amellyel meglehetősen kényes tartalmak is nyilvánosságra kerültek. A több ezer levélből az is kiderül, hogy a pártvezetés már akkor Hillary Clintont favorizálta, amikor még Bernie Sanders is javában versenyben volt. Nem csupán passzív szimpátiáról van szó, hanem arról, hogy a demokraták elitje aktívan beavatkozott a versengésbe és igyekezett Sanderst rossz színben feltüntetni a választók előtt. A hírek szerint a pártelnök, Debbie Wasserman Schultz a botrány miatt távozni kényszerül.


Feszültség tehát van bőven, érdemes emlékezni rá, hogy a 74 éves Sanders annak idején 23 államban győzött és mintegy 13 millió választópolgár bizalmát nyerte el. Tehát nagyon extrém esetben a szenátor hívei még bele is kavarhatnak Clinton tükörsimának kinéző győzelmébe. Az 1924-es konvención közel két hét és 103 szavazás kellett ahhoz, hogy a demokraták elnökjelöltet tudjanak állítani.

Kapcsolódó Cikkek