EUR: 337,30 Ft
CHF: 315,77 Ft
2020. január 27., hétfő
Angelika

Külföld

Katonai puccs Törökországban, a hadsereg átvette a hatalmat

A török hadsereg közleményt adott ki péntek este, amelyben bejelentette, hogy átvette a hatalmat “a demokratikus rend megőrzésének és az emberi jogok védelmének érdekében”.

A világ hírügynökségei az NTV török hírtelevízió jelentéseire hivatkozva folyamatosan adnak hírt a fejleményekről. Ezek szerint a török hadsereg lezárta az isztambuli repülőteret, felfüggesztették az összes járatot, valamint a katonák elfoglalták a kormány épületét Ankarában, behatoltak az állami televízió épületébe is – jelentették a nemzetközi tájékoztatási eszközök.


Erdogan kitartásra sarkallta a lakosságot, hangsúlyozta, hogy ő az elnök

Recep Tayyip Erdogan szombatra virradóra biztosította a lakosságot, hogy ő még mindig az ország államfője, és arra sarkallta az embereket, hogy tartsanak ki, menjenek ki az utcára.

Erdogan a CNN Türk televízió egyik női riporterének a mobiltelefonjáról nyilatkozott egyenes adásban. Leszögezte: a puccskísérletet a hadseregen belüli kisebb csoport hajtotta végre, és szerinte ez a próbálkozás kudarcra van ítélve. Úgy fogalmazott, hogy egy “párhuzamos struktúra” által bátorított lázadási kísérletről van szó. Hangsúlyozta: erre megfelelő választ adnak majd.


A lakosságot biztosította arról, hogy egyelőre még ő az ország elnöke, és felszólította az embereket, hogy menjenek ki az utcákra, az egész nemzet fogjon össze, tagjai gyülekezzenek a tereken, így adjanak választ a lázadási kísérletre. Jelezte, hogy a felkelők drága árat fognak fizetni a bíróságokon. Bizonyosnak mondta, hogy ez az államcsínykísérlet rövid időn belül befejeződik.

A Reuters hírügynökség jelentése szerint Erdogan azt mondta, visszatérőben van a fővárosba, Ankarába.

Ostromállapot, a hadsereg épületeket támad, robbanás volt Ankarában

Katonai ostrom alá vettek több fontos épületet a török puccskísérlet részeként – közölte Binali Yildirim török kormányfő péntek este. A közösségi oldalakra feltöltött felvételek szerint Ankarában több helyütt heves fegyverharc folyik.

Erős robbanás hallatszott Ankarában péntek este szemtanúk szerint, mások arról számoltak be, hogy katonai helikopterek nyitottak tüzet a fővárosban. Egy amerikai forrás szerint a török vezérkari főnökség közelében fegyverropogás hallatszott.

Kapcsolódó Cikkek