EUR: 331,64 Ft
CHF: 301,65 Ft
2019. október 14., hétfő
Helén

Egyéb XI.kerület

Kerékpársávot és széles járdát szeretnénk a Bartókra

Több mint ezren tekertek el az élhetőbb Bartók Béla útért tartott biciklis felvonulásra, amelyet a helyi civilekkel együttműködve a Bartók Béla Boulevard és a Magyar Kerékpárosklub szervezett. A résztvevők a Gárdonyi térről indultak és a Bartók Béla út, Szent Gellért tér, Műegyetem rakpart, Petőfi híd budai hídfője és a Móricz Zsigmond körtér érintésével ugyanoda értek  vissza.

bartok terv Csüllög Imre

Ilyen lenne a kerékpárosoknak ideális Bartók Béla út

bartok

A sportos szülők a kisgyerekeiket is elvitték a bringás felvonulásra

bartok-emeles

A Gárdonyi téren magasba emelték a kerékpárokat

bartok-emese-cargo

Együtt kerekezett a család a bringasávért a peronfelújítási munkálatok barikádja mellett

A főváros korábbi – a kerület városfejlesztési koncepciójába is illeszkedő – tervei szerint ezen a nyáron kerékpársávoknak és szélesebb járdáknak kellene elkészülniük a Bartókon. Most a villamosperonokat akadálymentesítik, emiatt a biztonságos közlekedést nyújtó megoldással szemben jelenleg a régi állapot megtartásán gondolkodnak, ami a járdák szűkítésével járhat – tájékoztatott Kürti Gábor, a Magyar Kerékpárosklub vezetője. Hozzátette, nagyjából 500 milliárd forint értékben épült meg az utat tehermentesítő 4-es metró, a fonódó villamos, a kelenföldi P+R parkoló, forgalomcsillapított lett a Móricz Zsigmond körtér és napi 4000 kerékpáros jár itt, ami a Bajcsy-Zsilinszky úti kerékpárút és sáv forgalmával vetekszik.


– Ez a bicikliút most arról szól, hogy mi lesz ebből a városból – mondta a Bartók Béla úton működő Kortárs Építészeti Központ nevében Szemerey Samu, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a gyalogos-  és kerékpárosbarát utcák gazdasági fejlődést, jobb életminőséget hoznak magukkal.

A Magyar Kerékpárosklub a helyi érdekeltségű kereskedőkkel és itt élőkkel közösen megkereste Újbuda polgármesterét is és a kerület támogatását kérte.


A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarához tartozó BUM Bevásárló és Tematikus Utcák Nonprofit Kft. nyílt levelet küldött Hoffman Tamás XI. kerületi polgármesternek. A BKIK-hoz tartozó cég nevében Antal Attila ügyvezető azt írta, „támogatja a Bartók Béla Boulevard azon törekvését, hogy a Bartók Béla út felújítása az ott lakók, ott vállalkozók és oda látogatók számára a leghatékonyabb és legélhetőbb eredményt hozza”.

A BKK sajtóközleményben tájékoztatott arról, hogy végső fázisában van a kétszer két forgalmi sáv megtartásának tervezése. Ha a főváros ezt a megoldást választja, azzal további járdaszűkítésekre, esetleges fakivágásokra lehet számítani. A villamosmegállók akadálymentesítése miatt ugyanis másképpen nem marad hely a kétszer két sáv megtartására. A főváros azt közölte, egyelőre nem született döntés a kerékpársávról.

Kapcsolódó Cikkek

 • Újabb játszóteret adtak át

  Újabb játszóteret adtak át

  Újabb játszóteret adtak át Pécsett, ahol az egészséges és a fogyatékkal élő gyerekek együtt is tudnak játszani. A Béke parkban kialakított többállomásos, hintával, körfogóval, mászókákkal és csúszdával ellátott játszótér létesítését a Szerencsejáték Zrt.

 • A szépkorúakat köszöntötték

  A szépkorúakat köszöntötték

  Az ENSZ közgyűlése 1991-ben nyilvánította október 1-jét az idősek világnapjává. Ez a nap is emlékeztet, hogy figyeljünk az idősek problémáira, segítsük őket a mindennapokban, és köszönetet mondjunk mindazért, mit tőlük kapunk.

 • Az aradi vértanúk emléke előtt tisztelegtek

  Az aradi vértanúk emléke előtt tisztelegtek

  Nyíregyházán, az evangélikus templomban emlékeztek az aradi vértanúk kivégzésének 170. évfordulóján. Több száz középiskolás diák, állami és egyházi vezetők, civil emberek gyűltek össze, hogy tisztelegjenek a kegyetlen ősz áldozatai előtt.

 • Csökken a zaj, életbe lép a büntetés

  Csökken a zaj, életbe lép a büntetés

  Október elsejétől érvényesíti díjszabályzatában az éjjeli repülési műveletek visszaszorítását célzó díjtételt a fővárosi repülőtér üzemeltetője.