2020. augusztus 13., csütörtök
Ipoly

Egyéb XI.kerület

Kerékpársávot és széles járdát szeretnénk a Bartókra

Több mint ezren tekertek el az élhetőbb Bartók Béla útért tartott biciklis felvonulásra, amelyet a helyi civilekkel együttműködve a Bartók Béla Boulevard és a Magyar Kerékpárosklub szervezett. A résztvevők a Gárdonyi térről indultak és a Bartók Béla út, Szent Gellért tér, Műegyetem rakpart, Petőfi híd budai hídfője és a Móricz Zsigmond körtér érintésével ugyanoda értek  vissza.

bartok terv Csüllög Imre

Ilyen lenne a kerékpárosoknak ideális Bartók Béla út

bartok

A sportos szülők a kisgyerekeiket is elvitték a bringás felvonulásra

bartok-emeles

A Gárdonyi téren magasba emelték a kerékpárokat

bartok-emese-cargo

Együtt kerekezett a család a bringasávért a peronfelújítási munkálatok barikádja mellett

A főváros korábbi – a kerület városfejlesztési koncepciójába is illeszkedő – tervei szerint ezen a nyáron kerékpársávoknak és szélesebb járdáknak kellene elkészülniük a Bartókon. Most a villamosperonokat akadálymentesítik, emiatt a biztonságos közlekedést nyújtó megoldással szemben jelenleg a régi állapot megtartásán gondolkodnak, ami a járdák szűkítésével járhat – tájékoztatott Kürti Gábor, a Magyar Kerékpárosklub vezetője. Hozzátette, nagyjából 500 milliárd forint értékben épült meg az utat tehermentesítő 4-es metró, a fonódó villamos, a kelenföldi P+R parkoló, forgalomcsillapított lett a Móricz Zsigmond körtér és napi 4000 kerékpáros jár itt, ami a Bajcsy-Zsilinszky úti kerékpárút és sáv forgalmával vetekszik.


– Ez a bicikliút most arról szól, hogy mi lesz ebből a városból – mondta a Bartók Béla úton működő Kortárs Építészeti Központ nevében Szemerey Samu, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a gyalogos-  és kerékpárosbarát utcák gazdasági fejlődést, jobb életminőséget hoznak magukkal.

A Magyar Kerékpárosklub a helyi érdekeltségű kereskedőkkel és itt élőkkel közösen megkereste Újbuda polgármesterét is és a kerület támogatását kérte.


A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarához tartozó BUM Bevásárló és Tematikus Utcák Nonprofit Kft. nyílt levelet küldött Hoffman Tamás XI. kerületi polgármesternek. A BKIK-hoz tartozó cég nevében Antal Attila ügyvezető azt írta, „támogatja a Bartók Béla Boulevard azon törekvését, hogy a Bartók Béla út felújítása az ott lakók, ott vállalkozók és oda látogatók számára a leghatékonyabb és legélhetőbb eredményt hozza”.

A BKK sajtóközleményben tájékoztatott arról, hogy végső fázisában van a kétszer két forgalmi sáv megtartásának tervezése. Ha a főváros ezt a megoldást választja, azzal további járdaszűkítésekre, esetleges fakivágásokra lehet számítani. A villamosmegállók akadálymentesítése miatt ugyanis másképpen nem marad hely a kétszer két sáv megtartására. A főváros azt közölte, egyelőre nem született döntés a kerékpársávról.

Kapcsolódó Cikkek

  • Meghalt a híres filmrendező

    Hetvenhat éves korában meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, nevéhez olyan filmek fűződnek…

  • Húsban a jövő

    Húsban a jövő

    Minden adott ahhoz, hogy Kaposvár a térség fővárosává váljon, hangzott el a Kométa és a kormány között megszületett stratégiai együttműködési megállapodás aláírásakor.