EUR: 344,99 Ft
CHF: 320,86 Ft
2020. augusztus 13., csütörtök
Ipoly

Egyéb I.kerület XII.kerület

Kettőkor a Moszkván!

Gödör, köpködő, Kalef, Moszkva – ez mind a Széll Kálmán tér beceneve volt valaha. A Kiscelli Múzeum most arra vállalkozott, hogy a híres tér történetét mutassa be egy kiállításon, ráadásul mindezt egy középkori templom belsejében.

Mi is a Széll Kálmán (korábbi nevén: Moszkva) tér? Nehéz megfogalmazni. Az biztos, hogy nem csupán egy közterület a többi közül. Persze-persze: kiemelt közlekedési csomópont, találkozóhely, de ezeknél sokkal több is. Már-már kultikus hely generációs egész sora számára. E „kultusz” tárgyát igyekszik bemutatni a Kiscelli Múzeum kiállítása, amelyen a Lokál Extrát Maczó Balázs kurátor kalauzolta végig.


Moszkva tér kiálltás Maczó Balázs kurátor Kiscelli Múzeum ( Fotó: Sáfár Tibor)

Széll Kálmán tér végállomás – itt mindig számos viszonylat futott össze…
(Fotó: Sáfár Tibor)

– Az egykori szentélyben a jövő látható, a középső részen az elmúlt ötven év tárgyi emlékeit, a karzaton kialakított galérián pedig a tér több mint háromszáz éves történetét ismerhetjük meg. Középen, a templom tetejéről lógattuk be azt a bizonyos oszlopot, amelyen az a bizonyos óra állt, amelyik évtizedeken keresztül kultikus hellyé tette a teret – kezdte a tárlatvezetést Maczó Balázs. Hozzáfűzte, az óra mára múzeumi tárggyá vált, egy korszak lezárult, de ezzel egy új is elkezdődött.

Moszkva tér kiálltás Maczó Balázs kurátor Kiscelli Múzeum ( Fotó: Sáfár Tibor)

…és legalább ennyi viszony szövődött vagy ért véget. A tér híres órája a randevúk szokott helyszíne volt
(Fotó: Sáfár Tibor)

– Igyekeztünk úgy bemutatni a tér történetét, és ezt a galériatárlaton is érzékeltetjük, mint egy könyvet, amelynek bepillantást nyerhetünk egyes fejezeteibe. Ehhez nagyon sok tárgyat kaptunk kölcsön, olyanokat, amelyek konkrét kapcsolatban állnak a Moszkva térrel, nem csak az adott kort jelenítik meg – mesélte a kiállítás kurátora.


Moszkva tér kiálltás Maczó Balázs kurátor Kiscelli Múzeum ( Fotó: Sáfár Tibor)

A térről már csak egy ugrás a Hűvösvölgy – például egy ilyen hangulatos fapadoson
(Fotó: Sáfár Tibor)

Ránk nagy hatással voltak a kalefesek visszaemlékezései a videókon, az óra alatt született verssorok és naplóbejegyzések, az a teniszütő, amellyel az a hölgy játszott, aki a Moszkva téren működött Budapesti Budai Torna Egyesületben (BBTE) ismerte meg a férjét – erről fotó is tanúskodik. Nem kevésbé lenyűgözőek azoknak a már elhunyt embereknek a visszaemlékezései, amelyeket kis fekete kartonalakokra írva láthatunk. Köztük az 5-ös busz egyik sofőrjéé, aki elmeséli, hogy a Moszkva téren felszállt utasa megkérte, segítsen veseköve eltávolításában, mire ő a jármű középső részére küldte, és aztán megtette a tőle telhetőt.

Névtörténet

A téglavető korszak után egyszerűen Gödörnek nevezték a helyet, amit sportpályának használtak a környéken élők. Nyáron teniszeztek, télen korcsolyáztak benne. Később feltöltötték, és akkor itt működött a BBTE. Ebben az időben a közeli Széna tér miatt ezt is így határozták meg. 1929-ben nevezték el Széll Kálmán térnek egy részét, majd a teljes területet 1937-ben. 1951-ben Moszkva térre „keresztelték” át a metróépítés terve miatt, de végül csak 1972-ben készült el a metrókijárat. 2011 óta ismét Széll Kálmán nevét viseli a most átadott teljesen felújított, akadálymentes és modern tér.

A tárlókat csodálva Maczó Balázstól megtudtuk azt is, hogy a Buda visszafoglalása utáni időkben a teljes újjáépítést építőanyaggal ellátó téglavető üzemelt itt, majd sportpályaként, tenisz-és korcsolyapályaként üzemelt, a piac állandó helyszíne volt, míg végül egyre inkább közlekedési csomópontként töltött be jelentős szerepet.

Moszkva tér kiálltás Maczó Balázs kurátor Kiscelli Múzeum ( Fotó: Sáfár Tibor)

Ki gondolná ma már, hogy a tér hajdan a teniszezők paradicsoma volt?
(Fotó: Sáfár Tibor)

Aki tudja, milyen volt régen, aki szeretné tudni, milyen volt még annál is régebben, vagy fűzi egy-egy szép, illetve – még ha fájdalmas is – felejthetetlen emlék ehhez a helyhez, esetleg kíváncsi rá, milyen lesz a hajdani Moszkvából megújított modern, XXI. századi Széll Kálmán tér, az menjen el, és nézze meg. Mi nem csalódtunk! A Moszkva tér egész nyáron át, sőt még az ősz elején is látható a Kiscelli Múzeumban.

Kapcsolódó Cikkek

  • Meghalt a híres filmrendező

    Hetvenhat éves korában meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, nevéhez olyan filmek fűződnek…

  • Húsban a jövő

    Húsban a jövő

    Minden adott ahhoz, hogy Kaposvár a térség fővárosává váljon, hangzott el a Kométa és a kormány között megszületett stratégiai együttműködési megállapodás aláírásakor.