EUR: 331,64 Ft
CHF: 301,65 Ft
2019. október 14., hétfő
Helén

Egyéb I.kerület XII.kerület

Kettőkor a Moszkván!

Gödör, köpködő, Kalef, Moszkva – ez mind a Széll Kálmán tér beceneve volt valaha. A Kiscelli Múzeum most arra vállalkozott, hogy a híres tér történetét mutassa be egy kiállításon, ráadásul mindezt egy középkori templom belsejében.

Mi is a Széll Kálmán (korábbi nevén: Moszkva) tér? Nehéz megfogalmazni. Az biztos, hogy nem csupán egy közterület a többi közül. Persze-persze: kiemelt közlekedési csomópont, találkozóhely, de ezeknél sokkal több is. Már-már kultikus hely generációs egész sora számára. E „kultusz” tárgyát igyekszik bemutatni a Kiscelli Múzeum kiállítása, amelyen a Lokál Extrát Maczó Balázs kurátor kalauzolta végig.


Moszkva tér kiálltás Maczó Balázs kurátor Kiscelli Múzeum ( Fotó: Sáfár Tibor)

Széll Kálmán tér végállomás – itt mindig számos viszonylat futott össze…
(Fotó: Sáfár Tibor)

– Az egykori szentélyben a jövő látható, a középső részen az elmúlt ötven év tárgyi emlékeit, a karzaton kialakított galérián pedig a tér több mint háromszáz éves történetét ismerhetjük meg. Középen, a templom tetejéről lógattuk be azt a bizonyos oszlopot, amelyen az a bizonyos óra állt, amelyik évtizedeken keresztül kultikus hellyé tette a teret – kezdte a tárlatvezetést Maczó Balázs. Hozzáfűzte, az óra mára múzeumi tárggyá vált, egy korszak lezárult, de ezzel egy új is elkezdődött.

Moszkva tér kiálltás Maczó Balázs kurátor Kiscelli Múzeum ( Fotó: Sáfár Tibor)

…és legalább ennyi viszony szövődött vagy ért véget. A tér híres órája a randevúk szokott helyszíne volt
(Fotó: Sáfár Tibor)

– Igyekeztünk úgy bemutatni a tér történetét, és ezt a galériatárlaton is érzékeltetjük, mint egy könyvet, amelynek bepillantást nyerhetünk egyes fejezeteibe. Ehhez nagyon sok tárgyat kaptunk kölcsön, olyanokat, amelyek konkrét kapcsolatban állnak a Moszkva térrel, nem csak az adott kort jelenítik meg – mesélte a kiállítás kurátora.


Moszkva tér kiálltás Maczó Balázs kurátor Kiscelli Múzeum ( Fotó: Sáfár Tibor)

A térről már csak egy ugrás a Hűvösvölgy – például egy ilyen hangulatos fapadoson
(Fotó: Sáfár Tibor)

Ránk nagy hatással voltak a kalefesek visszaemlékezései a videókon, az óra alatt született verssorok és naplóbejegyzések, az a teniszütő, amellyel az a hölgy játszott, aki a Moszkva téren működött Budapesti Budai Torna Egyesületben (BBTE) ismerte meg a férjét – erről fotó is tanúskodik. Nem kevésbé lenyűgözőek azoknak a már elhunyt embereknek a visszaemlékezései, amelyeket kis fekete kartonalakokra írva láthatunk. Köztük az 5-ös busz egyik sofőrjéé, aki elmeséli, hogy a Moszkva téren felszállt utasa megkérte, segítsen veseköve eltávolításában, mire ő a jármű középső részére küldte, és aztán megtette a tőle telhetőt.

Névtörténet

A téglavető korszak után egyszerűen Gödörnek nevezték a helyet, amit sportpályának használtak a környéken élők. Nyáron teniszeztek, télen korcsolyáztak benne. Később feltöltötték, és akkor itt működött a BBTE. Ebben az időben a közeli Széna tér miatt ezt is így határozták meg. 1929-ben nevezték el Széll Kálmán térnek egy részét, majd a teljes területet 1937-ben. 1951-ben Moszkva térre „keresztelték” át a metróépítés terve miatt, de végül csak 1972-ben készült el a metrókijárat. 2011 óta ismét Széll Kálmán nevét viseli a most átadott teljesen felújított, akadálymentes és modern tér.

A tárlókat csodálva Maczó Balázstól megtudtuk azt is, hogy a Buda visszafoglalása utáni időkben a teljes újjáépítést építőanyaggal ellátó téglavető üzemelt itt, majd sportpályaként, tenisz-és korcsolyapályaként üzemelt, a piac állandó helyszíne volt, míg végül egyre inkább közlekedési csomópontként töltött be jelentős szerepet.

Moszkva tér kiálltás Maczó Balázs kurátor Kiscelli Múzeum ( Fotó: Sáfár Tibor)

Ki gondolná ma már, hogy a tér hajdan a teniszezők paradicsoma volt?
(Fotó: Sáfár Tibor)

Aki tudja, milyen volt régen, aki szeretné tudni, milyen volt még annál is régebben, vagy fűzi egy-egy szép, illetve – még ha fájdalmas is – felejthetetlen emlék ehhez a helyhez, esetleg kíváncsi rá, milyen lesz a hajdani Moszkvából megújított modern, XXI. századi Széll Kálmán tér, az menjen el, és nézze meg. Mi nem csalódtunk! A Moszkva tér egész nyáron át, sőt még az ősz elején is látható a Kiscelli Múzeumban.

Kapcsolódó Cikkek

 • Újabb játszóteret adtak át

  Újabb játszóteret adtak át

  Újabb játszóteret adtak át Pécsett, ahol az egészséges és a fogyatékkal élő gyerekek együtt is tudnak játszani. A Béke parkban kialakított többállomásos, hintával, körfogóval, mászókákkal és csúszdával ellátott játszótér létesítését a Szerencsejáték Zrt.

 • A szépkorúakat köszöntötték

  A szépkorúakat köszöntötték

  Az ENSZ közgyűlése 1991-ben nyilvánította október 1-jét az idősek világnapjává. Ez a nap is emlékeztet, hogy figyeljünk az idősek problémáira, segítsük őket a mindennapokban, és köszönetet mondjunk mindazért, mit tőlük kapunk.

 • Az aradi vértanúk emléke előtt tisztelegtek

  Az aradi vértanúk emléke előtt tisztelegtek

  Nyíregyházán, az evangélikus templomban emlékeztek az aradi vértanúk kivégzésének 170. évfordulóján. Több száz középiskolás diák, állami és egyházi vezetők, civil emberek gyűltek össze, hogy tisztelegjenek a kegyetlen ősz áldozatai előtt.

 • Csökken a zaj, életbe lép a büntetés

  Csökken a zaj, életbe lép a büntetés

  Október elsejétől érvényesíti díjszabályzatában az éjjeli repülési műveletek visszaszorítását célzó díjtételt a fővárosi repülőtér üzemeltetője.