2020. augusztus 04., kedd
Domonkos, Dominika

Béren kivüli juttatás

Ki tüntette el a fiatalok háromnegyedét?

A múlt héten arról írtunk, hogy a pályakezdők bérigénye köszönő viszonyban sincs a valós lehetőségekkel. Most folytatjuk a sorozatot, azt vizsgáljuk, hogy a felsőoktatásban tanulók miként vélekednek a munkaerőpiacról. A Z generáció már inkább a földön jár, velük csak az a baj, hogy alig lehet a nyomukra akadni. A GKI és a Jófogás mégis tett rá egy kísérletet.

Z generáció (Fotó: Profimedia)

Z generáció (Fotó: Profimedia)

Az úgynevezett Z generáció, vagyis az 1995 után született fiatalok lassan a saját bőrükön kezdik érezni a munkaerőpiaci valóságot, és az első tapasztalataik szerint egyáltalán nem látják optimistán a helyzetüket. A 18–24 éves korosztályba körülbelül 850 ezer magyar fiatal tartozik, akik közül mintegy 220 ezren tanulnak valamelyik felsőoktatási intézményben. Ha feltételezzük, hogy ők kizárólag a tanulmányaikra koncentrálnak, akkor is a Z generáció legalább háromnegyedének már meg kellett volna jelennie a munkaerőpiacon. Ehhez képest a korosztály 43 százalékának nincsen állandó munkája. Ez annak fényében különösen súlyos, hogy 93 százalékuk viszont azt állítja, hogy volt már munkaviszonya.


Forrás: GKI-Jófogás

Forrás: GKI–Jófogás

Rovatunk múlt heti számában azt írtuk, hogy az összes pályakezdőt figyelembe véve a megfogalmazott fizetési elvárások erősen az álom kategóriában mozognak, a fiatalok jellemzően 400 ezer forintos havi nettó bért várnának el a munkáltatóiktól. A GKI és a Jófogás egy közös tanulmányában most tovább szűkítette a kört és azt nézte meg, hogy a többségében még a felsőoktatásban tanuló Z generáció hogyan gondolkodik a bérek terén. Elmondható, hogy ez a célcsoport már reálisan látja a világot, az előzetesen elvárt nettó fizetés átlagosan 181 ezer forint körül alakul. A gyakorlatban viszont a Z generáció 26 százaléka nem elégedett a jelenlegi bérével.

A kutatásban részt vevő fiatalok a pályakezdéssel kapcsolatban eléggé pesszimistán nyilatkoztak. A 18–24 évesek közel fele úgy látja, nehezen megy majd az elhelyezkedés, sőt azzal is számolnak, hogy végzettségüknek megfelelő munkát nem is találnak. A jelenleg még tanuló fiatalok között 10-ből mindössze 4 hisz a tanulmányai piacképességében. Az is kiderült, hogy a fiatalok körülbelül ötven százaléka dolgozik a végzettségének megfelelő munkahelyen.


És hogy hogyan fest manapság az álláskeresés? A nyomtatott sajtóban már csak a fiatalok 20 százaléka keres munkát, a fejvadászok ebben a korosztályban pedig leginkább csak azoknál jöhetnek szóba, akik valamilyen kiemelkedő iskolai végzettséggel bírnak. A legkedveltebbek az apróhirdetési, illetve az álláskeresésre szakosodott honlapok.

Forrás: GKI-Jófogás

Forrás: GKI–Jófogás

A pályakezdők szerint az is nehezíti az álláskeresést, hogy a cégek többéves szakmai tapasztalatot várnak el egy-egy állásajánlatban. Nincs más hátra, aki szerencsés, az el tud menni ingyen vagy alacsony fizetésért gyakornoknak, így szerezve meg az elvárt tapasztalatot. Csakhogy nem mindenki engedheti meg magának az olcsón végzett munkát, ezért is választják sokan a diákmunkát. Később, 25 év felett már erősödik a főállással szembeni preferencia. Ebben az életszakaszban nő az esélye annak, hogy olyan munkát is elvállaljon az álláskereső, amely nem vág a szakmájába, eredeti végzettsége így a háttérbe szorul.

Kapcsolódó Cikkek

 • Nem engedték el nyaralni? Nincs egyedül!

  Nem engedték el nyaralni? Nincs egyedül!

  Minden harmadik munkavállaló szerint nehézkes a nyári szabadságok kivétele, minden második dolgozó pedig arról is beszámol, hogy előfordult már vele, hogy nem engedték az előre tervezett időpontban szabadságra menni.

 • Az unalom is káros lehet az egészségre

  Az unalom is káros lehet az egészségre

  Azt hallották, hogy egy francia alkalmazott beperelte a munkáltatóját arra hivatkozva, hogy az állásában „zombivá unatkozta” magát, ez pedig szakmailag „meggyilkolta” őt?

 • Erzsébet-utalvánnyal gyerekjáték az iskolakezdés

  Erzsébet-utalvánnyal gyerekjáték az iskolakezdés

  A Lokál Extra négy oldalas mellékletében azt mutatjuk be, miért éri meg az Iskolai Erzsébet-utalványt, illetve az Erzsébet-utalvány Plusz kártya Iskolai-zsebét választani, ha tanszervásárlásról van szó.