2020. július 08., szerda
Ellák

Külföld

Kicsoda valójában Donald Trump, az extravagáns milliárdos?

Az extravagáns New York-i milliárdos, Donald Trump a Fehér Házba igyekszik: a Republikánus Párt országos konvenciójának záróestjén elfogadta az elnökjelöltséget.

Donald Trumpot nem szokták szentimentális embernek nevezni. A konvención elmondott beszédében azonban rácáfolt erre, szabad utat engedett érzelmeinek: szenvedéllyel beszélt néhai apjáról, akit hősének nevezett, és megkapóan ecsetelte anyja iránti szeretetét is. Talán csak a kampányszakemberek tanácsára, de az is lehet, hogy valóban érzelmes ember, csak a választópolgárok, még a hívei sem nagyon tudtak eddig róla.


A konvenció négy napja alatt mindenesetre többet megmutattak belőle a szónokok. Jól érzékelhető volt a szándék: emberibbé, szerethetőbbé tenni a kampányban durva és kíméletlen férfiként megismert Trumpot. Ennek érdekében is mondott beszédet öt gyermeke közül négy (a legkisebb még csak tízéves), és ennek érdekében idéztek fel róla szép történeteket.

A híres arizonai seriff, Joe Arpaio például majdnem könnyek között adta elő, hogy amikor nemrégiben kiderült a felesége súlyos betegsége, Trump azonnal meglátogatta, és azóta is akárhányszor beszélnek, első kérdése az asszonyra vonatkozik. Egyik volt üzlettársa, Tom Barrack fel-alá járkálva arról mesélt a konvenció közönségének, hogyan mentette meg őt egy nehéz anyagi helyzetben Trump. Rudy Giuliani, New York volt polgármestere “elárulta”, hogy a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után Donald Trump azonnal jelentkezett nála, és tetemes összegekkel is támogatta az áldozatok családtagjait és a város erőfeszítéseit. Egyetlen feltétele volt csupán: ne hozzák nyilvánosságra a nevét.


Donald Trumpot mindenki ismerni véli, de valójában senki sem ismeri. Extravaganciája sokak számára mulatságos, durva szókimondása sokakat elborzaszt. Mérhetetlen gazdagságát sokan irigylik, gyakran névtelenségbe burkolódzó jótékonykodását sokan patriotizmusként tisztelik.

Amennyire szokatlan volt a kampánya, annyira nehéz őt is skatulyába préselni.

Donald Trump

Donald Trump története hetven évvel ezelőtt kezdődött, amikor egy ötgyermekes család negyedik csemetéjeként New York Queens negyedében meglátta a napvilágot. Apja New Yorkban született német bevándorlók gyermekeként, anyja csak 1930-ban érkezett az Egyesült Államokba Skóciából. Apja szintén ingatlanfejlesztő volt, lényegében ő alapozta meg Trump mai vállalatbirodalmát.

A szülei katonai pályára szánták, tizenhárom évesen el is küldték őt a katonai akadémiára, de őt nem érdekelte a szabályozott élet. Egyetemi tanulmányokat folytatott, először a New York-i Fordham Jezsuita Egyetemen, aztán a Pennsylvania Egyetem Wharton üzleti karán.

Rendkívül sikeres üzletember lett belőle, bár voltak nagy kudarcai is. Szinte újjáépítette New Yorkot: egész negyedeket rehabilitált, lakóházakat épített, luxusszállodákat hozott rendbe, de nemcsak New Yorkban, sőt, nemcsak az Egyesült Államokban. Ingatlanfejlesztőként, szórakoztatóipari központok és sportpályák, elsősorban golfpályák tulajdonosaként egyaránt jelen van szerte a világon. Sok épület az ő nevét őrzi – ahogy a magánrepülőgépei és a helikopterei is -, New York város egyik ikonikus épülete pedig éppen az Ötödik sugárúton nyújtózó, 68 emeletes Trump Torony. Ennek legfelső öt emeletén terpeszkedik a versailles-i kastély mintájára berendezett, a szó szoros értelmében bearanyozott Trump-otthon, ahol a mágnás a harmadik feleségével, Melaniával és közös fiukkal, a tízéves Barronnal él.

epa05431370 Donald Trump (L) escorts his wife Melania (R) after her speech during the second session on the first day of the 2016 Republican National Convention at Quicken Loans Arena in Cleveland, Ohio, USA, 18 July 2016. The four-day convention is expected to end with Donald Trump formally accepting the nomination of the Republican Party as their presidential candidate in the 2016 election.  EPA/MICHAEL REYNOLDS

Donald Trump és felesége Melania (EPA/MICHAEL REYNOLDS)

Trump háromszor volt nős. Első házasságából – melyet Ivana Zelnicková cseh modellel kötött – három gyermeke született. Aztán feleségül vette Marla Maples színésznőt, végül – mint szereti mondani – a jelenlegi hitvese oldalán lelte meg boldogságát és a nyugalmát.

Családja nem akarta, hogy a politikába keveredjék, s rossz nyelvek szerint egy évvel ezelőtt maga Trump sem gondolta komolyan az elnökjelöltséget.

Sikere azonban lehengerlő lett. Van, akit ez örömmel tölt el, mert igazi változást vár az amerikai politikai életben, és Trump legalább “kívülről” érkezik a politikába, de van, aki haraggal vagy egyenesen félelemmel gondol rá. Még arról is szólnak amerikai sajtóhírek, hogy Kanadába költöznének át egyesek, akik Trump esetleges elnöksége miatt fanyalognak és bosszankodnak.

A mágnásnak egyébként 14 évig futott a valóságshowja az egyik televízióban, s ha még mindig unatkozna, akkor könyveket ír gazdaságról és gazdagságról. Eddig hét kötete jelent meg.

Kapcsolódó Cikkek