2019. augusztus 17., szombat
Jácint

Egyéb XIV.kerület

Kiss Balázs: Ez a szív diadala volt!

A BVSC-ben birkózó Kiss Balázs megkapta az esélyt Sike András szövetségi kapitánytól és élt vele. Bár a sportoló év közben nem szerzett olimpiai kvótát, ott lehet Rióban, miután igazi ki-ki meccsen legyőzte az újpesti Varga Ádámot.

Kiss Balázs a világbajnokságon szerzett bronzérem után az olimpián is megmutathatja tudását (MTI Fotó: Illyés Tibor)

Kisst egész évben sérülések és betegség hátráltatta, így nem is tudott elindulni az olimpiai kvalifikációs versenyen, az újpesti Varga Ádám viszont áprilisban a nagybecskereki európai kvalifikációs viadalon óriási meglepetésre megszerezte a kvótát. Igaz, azt követően az országos bajnokságon nem tudott elindulni, a lengyelországi nemzetközi versenyen pedig rögtön az első mérkőzésén kikapott. Mivel a kvóta a birkózásban nem névre, hanem súlycsoportra szól, Sike András szövetségi kapitány úgy döntött, a két nagyszerű sportember ki-ki meccsen döntse el, melyikük mehet Rióba.


A  csapat az első

Sike András szövetségi kapitány elmondta, amikor elhatározta, hogy a két birkózó egymást közt döntse el, melyikük mehet az olimpiára, a magyar csapatnak akart jót, ráadásul a két sportoló ebben az évben még nem küzdött egymással, így nem derült ki, melyikük a jobb.
– Emberileg sajnálom Ádámot, de nekem az a legfontosabb, hogy minden súlycsoportban a legjobb induljon Rióban, s azt hiszem,  Balázs ennyivel jobb volt nála.

A meccset ráadásul speciális szabályok között játszották, két meccset kellett nyerni a másik ellen, amely alatt a szokásos kétszer háromperces menetek után további hat percig folytatódott a küzdelem, ha nem volt három pont különbség a felek között. A dupla meccset végül Kiss Balázs nyerte.
– Ez a szív diadala volt, lehet akciókról beszélni, de a szív döntött – mondta Kiss Balázs. – Amikor kiderült, hogy más szabályok lesznek, és például nem lehet az intésért pontot kapni, kicsit megijedtem, de edzőm, Takács Ferenc azzal nyugtatott, mindegy milyenek a szabályok, én vagyok a jobb. Hiszek a sorsszerűségben, az előző három olimpiára nem sikerült kijutnom, de most igen.
A világbajnoki győzelme mellett korábban vb- és Európa-bajnoki bronzérmet is szerzett Kiss Balázs pályafutása első ötkarikás szereplését vívta ki.

Kapcsolódó Cikkek

 • Méltó módon ünnepelni

  Méltó módon ünnepelni

  A nemzeti ünnepek – mint a közelgő augusztus 20. – szép eseménye, hogy a társasházakra is kikerülnek a zászlók épp úgy, mint a közintézményekre.

 • Sorra zárnak be Szeged éttermei, üresedik a belváros

  Sorra zárnak be Szeged éttermei, üresedik a belváros

  Bár Botka Lászlóék hurráoptimista propagandát tolnak, és szerintük virágzik a szegedi gasztroélet, a valóságban egyre több vendéglős húzza le a rolót végleg Szegeden, akik pedig egyelőre még kitartanak, azoknak számos problémával kell megküzdenie.

 • Iskolakezdési támogatás

  Iskolakezdési támogatás

  Dunaújvárosban is igénybe vehető az iskolakezdési támogatás. A juttatást azok kaphatják meg, akiknek gyermeke az idei évben kezdi meg általános iskolai tanulmányait.

 • Applikáció készül a turisztikai látnivalókról

  Applikáció készül a turisztikai látnivalókról

  Hamzáné Lakó Judit két – az idegenforgalom szempontjából fontos – szervezetet irányít Kecskeméten. Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület titkáraként Kecskemét és a környező települések értékeinek bemutatásáért dolgozik, a Hírös Város Turisztikai Központ szakmai vezetőjeként pedig rendezvényeket szervez a kecskemétiek és az ide látogató vendégek számára.