2020. augusztus 09., vasárnap
Emőd

Külföld

Kitiltják a segwayeket Prága történelmi városközpontjából

Teljesen száműzik a segwayeket – a turisták körében népszerű önegyensúlyozó kétkerekű járműveket – Prága történelmi városközpontjából és a cseh főváros több más részéről is.

A Prágába érkező turisták jelentős része a gyalogosoknak fenntartott járdákon és a macskaköves utcácskákban is előszeretettel használja az elektromos meghajtású eszközt, a helyiek nem kis bosszúságára és tiltakozása ellenére.


A cseh főváros történelmi városközpontjának önkormányzata ezért úgy döntött, teljesen kitiltja a járműveket a területről, továbbá Prága 3., 4., 7. és 8. kerületének egyes részeiről. A korlátozás két héten belül lép érvénybe, és a figyelmeztető jelzéseket szeptember 1-jéig helyezik ki az érintett területeken.

A 25 vállalatot tömörítő Cseh Segway Társaság tiltakozik a szigorú szabályozás ellen, arra hivatkozva, hogy a korlátozással mintegy 300 ember veszítené el a munkahelyét. A társaság azt tervezi, hogy keresetet nyújt be a város ellen.

Prága festői szépségű belvárosa az UNESCO világörökségi helyszínei között szerepel és évente több millió turistát vonz.

A segwayt elektromos motorok tartják függőleges helyzetben és egyensúlyban, a használó testsúlyának előre- és hátrahelyezésével, valamint a kormány jobbra-balra döntésével irányítja.

Kapcsolódó Cikkek