EUR: 325,32 Ft
CHF: 289,65 Ft
2019. május 25., szombat
Orbán

Egyéb XIII.kerület

Klára néni a legkorosabb akadémikusunk

Kovács Péter, a kerület polgármestere köszöntötte a Normafa Idősek Otthonában élő Klára nénit, azaz professzor dr. Garas Klára nemzetközileg elismert művészettörténészt 97. születésnapján.

Klára néni egész élete a kerülethez köthető, hiszen Rákosszentmihályon született 1919 júniusában. A második világháború után Ortutay Gyula akkori vallás- és közoktatásügyi miniszter megbízta, hogy szervezze meg a Kortárs magyar művészet című kiállítást Londonban. Az egyik legemlékezetesebb kiküldetése 1950-ben volt, amikor a rotterdami Rembrandt-kiállításra utazott, ugyanis a hollandok öt rajzot kölcsönöztek a Szépművészeti Múzeumtól. A szállítást Klára nénire bízták, de nemcsak a lelkére, hanem kezére is kötötték azt a dobozt, amelyben a rajzokat helyezték el. A vonaton ülve Rotterdam felé a hálókocsiban Klára néni erre a dobozra hajtva fejét aludt el.


Egyébként ő a Magyar Tudományos Akadémia legidősebb tagja, aki 1964 és 1984 között a Szépművészeti Múzeum főigazgatója volt. Ő vezette az intézményt 1983 novemberében is, amikor kirabolták azt. Azóta is sokszor megjegyzi önironikusan, hogy ő a világon az egyedüli ember, akitől egyszerre két Raffaello-képet is elloptak. A világhírűvé vált esetet az Interpol nyomozta ki egy éven belül, végül az összes ellopott festmény előkerült. Ekkor határozta el, hogy nyugdíjba vonul. Klára néni szerint a hosszú élet titka a sok munka.

Kapcsolódó Cikkek