2019. október 19., szombat
Nándor

Belföld

Kötelező szülőtartás – máris lépni kell!

Mindannyian hajlamosak vagyunk elodázni a személyes anyagi jövőnkről való gondoskodás nehéz feladatát. Nem is tudjuk, milyen károkat okozunk ezzel a halogatással. Nemcsak magunknak, hanem azoknak is, akik számunkra a legfontosabb emberek a világon: a saját gyermekeinknek.

Pedig azonnal cselekednénk, ha tudnánk, hogy három törvény is kötelez minket az öngondoskodásra: a racionalitás törvénye, a moralitás törvénye és az írott törvény.


A nyugdíjunkkal kapcsolatban gond nélkül áthágjuk a logika elemi szabályait is. Észszerű érvek tömege bizonyítja, hogy a folyó finanszírozású nyugdíjrendszer fenntarthatatlan, ha egyre kevesebb lesz a járulékfizető és egyre több a nyugdíjas. A racionalitás törvénye arra kényszeríti az észszerűen gondolkodó embert, hogy időben cselekedjen szerettei és saját jövőbeni nyugdíja érdekében.

Multi-generation family walking together on the garden path, Image: 282355376, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Wavebreak

Profimedia, Wavebreak

A cselekvéshez a racionalitás törvényét támogatnia kell az erkölcs törvényének is. Felelős szülőként nyilván mindannyian egyetértünk abban, hogy életünk legfontosabb céljainak egyike gyermekeink boldogulásának elősegítése. Nem lehet tehát helyes az az erkölcsi döntés, amellyel szándékosan rontjuk gyermekeink életesélyeit. Pedig abban az esetben, ha a racionalitás törvényét figyelmen kívül hagyva elhalasztjuk az előtakarékosságra irányuló döntésünket, elkerülhetetlenül kárt okozunk a gyermekeinknek, hiszen az állami nyugdíjunk bizonyosan alacsony jövőbeni összege miatt jórészt őket fogja terhelni az időskori eltartásunk, gondozásunk terhe.


Bank employee with pocket calculator against a white background, Image: 138539983, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Wavebreak

Profimedia, Wavebreak

Emellett tudnunk kell, hogy az írott törvény is öngondoskodásra kötelez minket. Magyarország alaptörvénye XVI. cikkelyének 4. bekezdése szerint a nagykorú gyermekek kötelesek rászoruló szüleikről gondoskodni. Ennek nyomán az új polgári törvénykönyv családjogi fejezete a szülőtartással kapcsolatban részletesen szabályozza gyermekeink, unokáink ilyen irányú kötelezettségét. E rendelkezések alapján akár perrel is kikényszeríthetjük gyermekeinktől az eltartást, ha a jövőben rászorulunk a támogatásukra. Még komolyabb fejlemény gyermekeinkre nézve, hogy július 1-jétől az idősellátó intézmények közvetlenül is követelhetik tőlük a szülőkkel kapcsolatos gyógyítási, ápolási, ellátási költségeik megtérítését. Mindannyian szeretnénk ezt a helyzetet elkerülni. Az utódainktól bírósági úton kikényszeríthető törvényi kötelezettséget egy módon válthatjuk meg előre: nyugdíj-előtakarékossággal.

Az észszerűség és az erkölcsi törvények mellett az írott joganyag is kötelez minket arra, hogy gondoskodjunk nyugdíjunk szükséges kiegészítéséről. A logikai, az érzelmi és a jogi érvek megcáfolhatatlanok. A magyar állam is felismerte mindezt, és évi 280 ezer forintig terjedő szja-jóváírással támogatja a nyugdíjcélú öngondoskodást.

Természetesen mindenkinek joga van figyelmen kívül hagyni mindezt, de tudnia kell, hogy a nyugdíj-előtakarékosság elvetésével vagy elodázásával – bármi legyen is annak oka – törvényszerűen a saját gyermekei és unokái életét nehezíti meg. Élethossziglan.

Dr. Farkas András

www.nyugdijguru.hu

Kapcsolódó Cikkek

 • Erre figyeljen a hétvégén

  Erre figyeljen a hétvégén

  Rendezvények miatt több helyen is forgalomkorlátozások lesznek a fővárosban a hétvégén. Szombaton és Vasárnap rendezik meg a 12. Nemzeti vágtát, amire már pénteken elkezdődik a készülődés, Budán pedig futóverseny miatt bonyolódik a közlekedés.

 • A magyar nemzetpolitika sikeres éveket tudhat maga mögött

  A magyar nemzetpolitika sikeres éveket tudhat maga mögött

  Sok sikert és eredményt ért el a magyar nemzetpolitika a határon túli nemzetrészekkel együttműködve az elmúlt években – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára a felvidéki Nagymegyeren, ahol előadást tartott a Pro Civis társulás által idén már kilencedik éve megrendezett Önkormányzati Szabadegyetemen.

 • Motoros halt meg az M5-ös autópályán

  Motoros halt meg az M5-ös autópályán

  Meghalt egy motoros, amikor összeütközött egy autóval az az M5-ös autópályán Csengele közelében pénteken délután, a sztráda Röszke felé vezető oldalát lezárták – tájékoztatta a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-t.

 • Átadták az Oroszlány és Tatabánya közötti kerékpárutat

  Átadták az Oroszlány és Tatabánya közötti kerékpárutat

  Átadták pénteken azt az 1,2 milliárd forintos beruházással megépült 13 kilométeres kerékpárutat, amely Kecskéden és Környén át összeköti Oroszlányt és Tatabányát, valamint lehetőséget teremt a majki kamalduli kolostor elérésére is.