2019. január 17., csütörtök
Antal, Antónia

Külföld

Lázadásban végeztek a börtönök királyával

Guatemalában egy börtönlázadás során meggyilkolták azt a volt katonát, akit egy emberjogvédő püspök meggyilkolása miatt ítéltek el, és akit befolyása miatt a helyi “börtönök királyaként” emlegettek – közölték kedden a hatóságok.

A törvényszéki orvostani intézet szóvivője elmondta, hogy a börtönlázadás a fővárostól, Guatemalavárostól 30 kilométerre fekvő börtönben történt, ahol a zavargásokban egyes hírek szerint öten, más értesülések szerint tizenhárman haltak meg. Byron Lima Oliva katona 1998-ban meggyilkolta Juan José Gerardi püspököt két nappal az után, hogy az egyházi vezető átfogó beszámolót tett közzé a hadseregnek a guatemalai polgárháborúban elkövetett atrocitásairól. Az 1960-tól 1996-ig tartó polgárháborúban mintegy 250 ezren haltak meg.


A püspök meggyilkolásáért Limát harminc évi börtönre ítélték, de a büntetést később húsz évre csökkentették. Az ügyben három másik embert is elítéltek, többek között Lima apját is.

A volt katona az egyik legbefolyásosabb rab volt a guatemalai börtönrendszerben. A börtönben elkövetett egyéb bűncselekmények elkövetésével is vádolták. Azzal vált hírhedtté, hogy a börtön falain belül, illetve azokon kívül tevékenykedő bűnözői hálózatot irányított.

Kapcsolódó Cikkek

 • Soros újra Brüsszelben lobbizott

  Soros újra Brüsszelben lobbizott

  A spekuláns Jyrki Katainen finn és Vĕra Jourová cseh uniós biztosokkal egyeztetett a Soros György a CEU helyzetéről. Az ENSZ migrációs csomag elfogadtatása érdekében gyakran egyeztet az amerikai milliárdos, többek közt Jean-Claude Junckerrel és Frans Timmamermanns csúcsvezetőkkel.

 • Háromméteres fallal védi magát Soros

  Háromméteres fallal védi magát Soros

  Bár Soros György teljes mellszélességben kiáll a nyitott határokat és társadalmakat szorgalmazó rögeszméje mellett, saját villáját három méteres betonfal veszi körül.

 • Mi lesz veled, Brexit?

  Mi lesz veled, Brexit?

  Elutasította a londoni alsóház a Nagy-Britannia unióból való kilépésének feltételeiről szóló megállapodást. A brüsszeli migránssimogatás, bürokrácia és arrogancia nagymértékben hozzájárult a Brexithez.