EUR: 345,12 Ft
CHF: 318,78 Ft
2020. augusztus 03., hétfő
Hermina

Külföld

Lázadásban végeztek a börtönök királyával

Guatemalában egy börtönlázadás során meggyilkolták azt a volt katonát, akit egy emberjogvédő püspök meggyilkolása miatt ítéltek el, és akit befolyása miatt a helyi “börtönök királyaként” emlegettek – közölték kedden a hatóságok.

A törvényszéki orvostani intézet szóvivője elmondta, hogy a börtönlázadás a fővárostól, Guatemalavárostól 30 kilométerre fekvő börtönben történt, ahol a zavargásokban egyes hírek szerint öten, más értesülések szerint tizenhárman haltak meg. Byron Lima Oliva katona 1998-ban meggyilkolta Juan José Gerardi püspököt két nappal az után, hogy az egyházi vezető átfogó beszámolót tett közzé a hadseregnek a guatemalai polgárháborúban elkövetett atrocitásairól. Az 1960-tól 1996-ig tartó polgárháborúban mintegy 250 ezren haltak meg.


A püspök meggyilkolásáért Limát harminc évi börtönre ítélték, de a büntetést később húsz évre csökkentették. Az ügyben három másik embert is elítéltek, többek között Lima apját is.

A volt katona az egyik legbefolyásosabb rab volt a guatemalai börtönrendszerben. A börtönben elkövetett egyéb bűncselekmények elkövetésével is vádolták. Azzal vált hírhedtté, hogy a börtön falain belül, illetve azokon kívül tevékenykedő bűnözői hálózatot irányított.

Kapcsolódó Cikkek