2020. január 25., szombat
Pál

Külföld

Leverték a török puccsot, több száz halott

Némileg stabilizálódott a helyzet szombat reggelre Törökországban az éjszakai puccskísérlet után.

Az Anadolu hírügynökség a reggeli órákban azt jelentette, hogy Ankarában kiszabadították a puccsisták fogságából a török vezérkari főnököt.


Hulusi Akar tábornokot a péntek este kezdődött államcsínykísérlet kezdetén ejtették túszul a katonai főparancsnokságon és helikopterrel egy légi támaszpontra vitték a török főváros közelében. Az állami hírügynökség szerint a tábornok szombat reggeli kiszabadítása után “biztonságos helyen” tartózkodik.

Több mint 200 ember, köztük 104 puccsista és 47 civil vesztette életét az éjszakai törökországi puccskísérletben – közölte szombaton délelőtt Umit Dundar ügyvivő vezérkari főnök.


A rendőrség vezetője szerint hajnalban még folytak a harcok, de – mint fogalmazott – lassan végükhöz közelednek. A kormányhoz hű erők uralják a török hadsereg főparancsnokságát – közölte egy vezető török tisztviselő szombat reggel, hozzátéve, hogy a “kis lázadó csoportok” még ellenállnak.

A török elnökség szombat reggeli bejelentése szerint a hadsereg F-16-os vadászgépei csapásokat mértek a puccsisták tankjaira az elnöki palota körül Ankarában. Lelőtték a lázadók egy helikopterét is a TURKSAT televíziós cég fölött.

A legfrissebb hírek szerint 1563 katonát tartóztattak le országszerte a puccsal összefüggésben. Emellett a hadsereg öt tábornokát és 29 ezredesét leváltottak a belügyminiszter utasítására.

Ezzel egy időben a Béke otthon elnevezésű mozgalom, amely állítólag a hadsereg puccsistabarát erőit tömöríti, egy közleményben azt állította, hogy erőik eltökélten harcolnak. A szervezet egyben arra szólította fel a lakosságot, hogy biztonságuk megőrzése miatt maradjon otthon.

Élesen elítélte a törökországi puccskísérletet egy közleményében az amerikai emigrációban élő muzulmán hitszónok, Fethullah Gülen.

Azt írta: “az elmúlt ötven évben mindig is szenvedtem a számtalan államcsínytől, különösen sértőnek érzem, hogy azzal vádolnak, bármilyen kapcsolat fűz ehhez (a mostani) puccshoz. Ezt határozottan cáfolom”. Hozzátette, hogy a lehető leghatározottabban elítéli a törökországi katonai hatalom átvételi kísérletet. Egy kormány hatalomra kerülése csupán egy szabad és igazságos választások útján történhet meg.

Korábban Recep Tayyip Erdogan államfő az 1999 óta az Egyesült Államokban élő hitszónokot vádolta azzal, hogy ő puccsisták felbujtója.

A két férfi egykoron szövetséges volt, Erdogan hasznot húzott a Gülen mozgalmi hálózatából, hogy megszerezze a hatalmat. Ezt követően azonban, 2013 végén, a hitszónok az állam első számú ellenségévé vált egy korrupciós botrány kipattanását követően, amely a mostani elnök köreit érintette. Erdogan azóta is azzal vádolja Gülent, hogy “párhuzamos államot” épít, amelynek célja félresöpörni mindazt, amit a hívei tagadnak.

Recep Tayyip Erdogan államfő a hajnali órákban Isztambulban nyilvánosan tett ígéretet arra, hogy a puccsistákat felelősségre vonják, Hangsúlyozta, hogy a török vezetés meghiúsította a puccskísérletet, amelyet – mint fogalmazott – Törökország egysége ellen szerveztek.

Elítélte a puccskísérletet az Európai Tanács elnöke. A török feszültséget és kihívásokat nem lehet fegyverekkel megoldani – jelentette ki Donald Tusk újságíróknak a mongóliai Ulánbátorban szombaton. Az Ázsia-Európa Találkozón (ASEM) tartózkodó tanácsi elnök hangsúlyozta: “katonai puccsnak nincs helye a modern Törökországban. Nincs alternatívája a demokráciának és a jogállamiságnak.”

Véleménye szerint korai lenne a puccskísérlet következményeiről beszélni. A fő kérdés az lesz, vajon milyen Törökország kerül ki a válságból – mondta, hozzátéve, döntő jelentőségű lesz nem csak ország, hanem a régió mellett az unió és Törökország kapcsolataira nézve is, hogy Ankara hogyan fogja tudni kezelni a következményeket.

Kapcsolódó Cikkek

  • Európában is megjelent koronavírus!

    Európában is megjelent koronavírus!

    Franciaországban is megjelent a tüdőgyulladást okozó új koronavírus, ez az első megerősített eset Európában – jelentette be Agnes Buzyn francia egészségügyi miniszter péntek esti sajtótájékoztatóján.

  • Földrengés Törökországban, nagyon sok halott

    Földrengés Törökországban, nagyon sok halott

    Erős, 6,8-as fokozatú földrengés rázta meg pénteken helyi idő szerint 20 óra 55 perckor (közép-európai idő szerint 18 óra 55 perckor) Délkelet-Törökországot. A rengés hipocentruma Elazig tartomány Sivrice körzetében, 6,75 kilométeres mélységben volt – közölte a török katasztrófavédelem.