EUR: 344,70 Ft
CHF: 320,03 Ft
2020. augusztus 12., szerda
Klára

Külföld

Magyar áldozata is van az ámokfutásnak

Kilenc emberrel, majd magával is végzett egy iráni–német állampolgárságú férfi pénteken Münchenben. Az ámokfutásnak magyar áldozata is van.

Ali David Sonboly (Fotó: Bild)

Ali David Sonboly (Fotó: Bild)

Lelőtt kilenc embert, megsebesített 27-et, azután pedig magával is végzett egy 18 éves fiatalember pénteken Münchenben. Az iráni–német állampolgárságú elkövető nem válogatott: három nőt és öt kiskorút is kivégzett, köztük egy 2001-es születésű magyar fiút. Lapzártánkkor a sérültek közül hárman még életveszélyes állapotban voltak.


A bajor rendőrségre 18 óra körül futott be az első jelzés arról, hogy a München szélén található Olympiapark egyik gyorsétteremében lövöldözés tört ki, majd nem sokkal később az OEZ bevásárlóközpontból is fegyverropogásról érkeztek hírek.

Bár az utólagos kommunikáció szerint a rendfenntartók jól végezték a dolgukat, a támadást követő órákban elképesztő fejetlenség uralkodott: nem lehetett tudni, hány elkövető van, hol tartózkodnak, és hány helyszínen indítottak el akciókat. Jellemző példa a káoszra, hogy az első hírek szerint a három elkövető a metróaluljárókba menekült, ami miatt a bajor főváros teljes tömegközlekedését leállították. Az egyetlen tettest végül egy kilométerre a OEZ-től találták meg, már holtan.


München, 2016. július 24. Virágok a müncheni olimpiai parkban található Olympia bevásárlóközpont előtt 2016. július 24-én, két nappal az épületben történt lövöldözés után. A támadásban egy 18 éves német-iráni fiatal kilenc embert agyonlőtt és további 27-et megsebesített. (MTI/EPA/Sven Hoppe)

Virágok a müncheni olimpiai parkban található Olympia bevásárlóközpont előtt

Az biztos, hogy terrortámadás történt, ugyanakkor a rendőrség közlése szerint nem vallási fanatizmus áll a tragédia mögött. A kettős állampolgárságú Ali David Sonboly Németországban született, szomszédai csendes, visszahúzódó személyiségként írták le. Tavaly nyár óta tervezhette a merényletet, ehhez az internetes feketepiacról szerzett be egy Glock típusú fegyvert, amelyet 57-szer sütött el pénteken. Ali lakhelyét a rendőrök átkutatták, ott bukkantak olyan bizonyítékokra, amelyek szerint a fiatal férfi nagy tisztelője volt Anders Behring Breiviknek és Tim Kretschmernek is. Előbbi 2011 nyarán a norvégiai Oslóban és Utoya szigetén 77 embert ölt meg, utóbbi pedig 2009-ben, 17 évesen egykori általános iskolájában gyilkolt meg 15 diákot és tanárt.

A rendőrök megtalálták Ali David Sonboly saját kezűleg írt végrendeletét is, amelyben megindokolja tettét. Ennek részletei egyelőre nem ismertek. A fiú 2015 nyarán pszichiátriai kezelés alatt állt.

Kapcsolódó Cikkek