EUR: 345,80 Ft
CHF: 319,95 Ft
2020. augusztus 07., péntek
Ibolya

Belföld

Még mindig az ELTE a legnépszerűbb

Közel 75 ezer hallgató nyert felvételt felsőoktatási intézménybe az általános felvételi eljárás során – mondta Palkovics László oktatási államtitkár a szerdai budapesti sajtótájékoztatón.

Palkovics László kifejtette: a 111 219 jelentkezőből felvett 74 652 hallgató közül állami ösztöndíjas képzésben 57 111-en kezdhetik meg tanulmányaikat, míg költségtérítéses formában 17 541-en tanulhatnak. Alapképzésre 47 026, mesterképzésre 13 195, osztatlan képzésre 6793, felsőoktatási szakképzésre 7638 hallgató nyert felvételt. Mind az általános, mind a keresztféléves eljárásban felvettek száma emelkedett az állami ösztöndíjas képzésekben.


Pont Ott Party. Felvételi ponthatárok kihirdetése az Info parkban. 2016.07.26 Fotó: Csudai Sándor fiatalok, ponthatár, felsőoktatás, főiskola, egyetem, diák, tanulás, buli.

Az Infoparkban hatalmas buli volt, amikor kihirdették a ponthatárokat  Fotó: Csudai Sándor

Megjegyezte: agrár területen nem csökkent, de nem is nőtt a bekerült hallgatók száma, itt még sok feladat lesz, hogy az agrár szakmát máshogy pozicionálják. Kiemelte, hogy a természettudományos területen enyhe növekedés látható, és reményének adott hangot, hogy a jövőben induló programoknak köszönhetően ez tovább folytatódik.

Maruzsa Zoltán, az Oktatási Hivatal elnöke közölte: a legnépszerűbb felsőoktatási intézmény az ELTE, amelyet a Szegedi Tudományegyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem követ. A második és harmadik helyen csere történt tavalyhoz képest – jelezte. A negyedik helyen a Debreceni Egyetem áll, utána a Pécsi Tudományegyetem jön.


Közlése szerint az első helyre felvettek száma idén 48,4 százalék volt, ami azt mutatja, hogy kiemelt a jelentősége annak, ki melyik szakot jelöli meg elsőként. Az összes jelentkező 67,1 százaléka bekerült valamelyik intézménybe. Az átlagpontszám a Műegyetem mechatronikaimérnök-képzésén 474 volt, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem nemzetközi igazgatási szakán 456, a nemzetközi biztonság és védelempolitika szakán 456 volt. A legtöbb felvett jelentkező a mérnökinformatikus-, a gépészmérnöki és a programtervezőinformatikus-képzés esetében volt, amelyet a villamosmérnöki és általános orvosi képzés követett.

A legtöbb jelentkezőt felvett intézmény az ELTE, a BME, a Debreceni Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Budapesti Corvinus Egyetem volt. Területenként nézve a bölcsészettudomány, a gazdaságtudományok, a műszaki képzés áll az első három helyen. A legtöbb jelentkezőt felvett szak a pszichológia, vezetés és szervezés, nemzetközi tanulmányok voltak.

 

 

 

Sokan mennek pedagógus-mesterképzésre

Alap- és osztatlan képzésben a legtöbben (17,6 százalék) gazdaságtudományi képzésre kerültek be, ezt követi a műszaki terület (15,9 százalék), a pedagógusképzés (12,8 százalék), az informatika (8,9 százalék) és az orvos- és egészségtudomány (8,1 százalék). A mesterképzéseknél első helyen a pedagógusképzés áll (20,9 százalék), utána jönnek a gazdaságtudományok (18,9 százalék) és a bölcsészettudomány (15,6 százalék), majd a műszaki terület (13,9 százalék).

 

Pótfelvételi

Akit nem vettek fel, azoknak a pótfelvételit július 28-án hirdetik meg. A jelentkezési határidő augusztus 7-e, a ponthatárokat augusztus 25-én hozzák nyilvánosságra. A pótfelvételi során egyetlen helyre, kizárólag elektronikus úton lehet kérelmet beadni, és költségtérítéses helyek állnak rendelkezésre.

Kapcsolódó Cikkek