EUR: 345,88 Ft
CHF: 320,89 Ft
2020. augusztus 05., szerda
Krisztina

Külföld

Megölték az Iszlám Állam két vezetőjét

Meghalt az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet két vezető beosztású embere az Egyesült Államok vezette koalíciós erők egyik légitámadásában egy héttel ezelőtt az észak-iraki Moszul mellett – jelentette be pénteken az amerikai védelmi minisztérium szóvivője.

Az egyik Baszim Mohammed Ahmed Szultan al-Badzsari, aki az IÁ hadügyminisztere helyettesének volt tekinthető, a másik pedig Hatim Talib al-Hamduni, Moszul város katonai parancsnoka volt – olvasható a szóvivő közleményében.


Mostanra Moszul maradt az egyetlen jelentős város az Irak és Szíria egy jó részét a tavalyi évre elfoglaló, de mostanra visszaszorulóban lévő IÁ ellenőrzése alatt.

Al-Badzsari tapasztalt terrorista, korábban az al-Kaida terrorhálózat tagja volt. Ő irányította 2014-ben a Moszul bevételére irányuló ostromot. Ezenkívül ő volt a parancsnoka a Dzsajs al-Dabik zászlóaljnak, amely támadásaiban rendszeresen robbanószerrel megrakott gépkocsikat, öngyilkos merénylőket és mustárgázt vetett be – közölte a szóvivő.

Al-Hamduni amellett, hogy Moszul katonai parancsnoka, a katonai rendészet egyik vezetője is volt.

A két vezető dzsihadista halálával lehetővé vált, hogy “az iraki erők és a koalíció előkészítsék a terepet Moszul felszabadítására” – írta Peter Cook.

Az Egyesült Államok vezette koalíció az IÁ vezetőinek célzott likvidálásával akarja szétzilálni a szervezetet. Brett McGurk, Barack Obama amerikai elnöknek a koalícióhoz delegált különmegbízottja a múlt héten a washingtoni kongresszusban azt mondta, hogy átlagosan három naponta megölnek egy IÁ-vezetőt.

Kapcsolódó Cikkek