EUR: 330,25 Ft
CHF: 300,44 Ft
2019. október 18., péntek
Lukács

Külföld

Eltűnt maláj gép: Újabb nyomra bukkantak

“Nagy valószínűséggel” a több mint két éve eltűnt malájziai utasszállító repülőgéphez tartozik az a szárnydarab, amelyet Tanzániában találtak – közölte pénteken az ausztráliai kormány illetékes minisztere.

Ha ez bebizonyosodik, azt jelenti, hogy már a második darabját találták meg a gépnek.


A Malaysia Airlines légitársaság Kuala Lumpurból Pekingbe tartó MH370-es járata 239 emberrel a fedélzetén 2014. március 8-án tűnt el röviddel a felszállás után, és a feltételezések szerint az eredeti útvonalról teljesen letérve, az Indiai-óceán déli részén zuhant le.

“Nagyon valószínű, hogy a legutóbb vizsgált roncsdarab a Malaysia Airlines eltűnt MH370-es járatán közlekedő géphez tartozik” – hangsúlyozta közleményében Darren Chester ausztrál közlekedési miniszter. Mint hozzátette, a szakértők folytatják a roncsdarab elemzését, bízva abban, hogy abból további következtetéseket tudnak levonni.


Az ügyet vizsgáló szakemberek eddig csak a Franciaországhoz tartozó indiai-óceáni Réunion szigetén tavaly júliusban előkerült roncsdarabbal kapcsolatban erősítették meg, hogy az eltűnt gép része. Találtak még több más olyan roncsdarabot Mozambik, a Dél-afrikai Köztársaság és a Mauritius részét képező Rodrigues szigetének partjain, amelyekről valószínűsítik, hogy a maláj gép maradványai.

A Boeing 777-es típusú gép utáni kutatás már több mint két éve folyik az Indiai-óceán térségében, de egyelőre kevés eredménnyel. Malajzia, Kína és Ausztrália hatóságai a múlt héten bejelentették, hogy a keresést felfüggesztik, amennyiben nem találják meg a gépet a még átfésülésre váró 10 ezer négyzetkilométeres övezetben. Pénteken az eltűnt utasok kínai hozzátartozói azt követelték, hogy mindenképpen folytatódjon a kutatás. Eddig mintegy 38 milliárd forintnak megfelelő összeget költöttek a légi, vízi és a víz alatti keresésre.

Kapcsolódó Cikkek