EUR: 345,96 Ft
CHF: 321,77 Ft
2020. augusztus 14., péntek
Marcell

Egyéb XV.kerület XVI.kerület

Mentorprogramot indít a KOMA

A XV. kerületi KOMA Bázison minden évben kitalálnak valami érdekeset. Most például azt, hogy a nyári táborozás után egy kétéves, ingyenes mentorprogramot indítanak rászoruló fiataloknak. A Lokál Extrának Zrinyi Gál Vince mesélt a részletekről.

A KOMA Bázis otthonát Pestújhely szívében, zöldövezetben, egy volt iskolaépület egyik szárnyának átalakítása után sikerült berendezni úgy, hogy az kiválóan alkalmas legyen rendezvények, képzések, színházi próbák és előadások, forgatások, csapatépítő tréningek, vagy akár baráti összejövetelek megrendezésére. De persze az idei nyári táborozás sem maradhatott ki.
– Igazi alkotótáborban voltunk Nagybörzsönyben – mondta lapunknak Zrinyi Gál Vince. – Az idei nyarat ugyanis arra használtuk, hogy rendesen felkészüljünk az őszi színházi bemutatókra, és mivel most inkább a 25–45 év közötti korosztály szerepel majd, így az idei nyári tábor leginkább nekik szólt.


Koma Bázis ( Fotó: Sáfár Tibor )

A KOMA Bázis vezetői szeretnék az oktatást és a kultúrát közel hozni egymáshoz
( Fotó: Sáfár Tibor )

Mint azt Zrinyi Gál Vince hozzátette, bár a KOMA Bázis egy közösségi színház, a hozzájuk járó egyre több fiatal igényeire próbálnak reagálni, így a nyár végétől új mentorprogramot vezetnek be.
– Már eddig is sokkal több mindent csináltunk, mint egy közösségi színház, hiszen a sok fejlesztő foglalkozás mellett például szaktanárok tartottak ingyenes korrepetálást azoknak, akik ezt igényelték. Most újabb négy kollégával bővül a csapatunk, így beindítunk egy oktatáson kívüli mentorprogramot. Az egész úgy kezdődik majd, hogy felmérjük a jelentkezőt, majd kidolgozunk egy kétéves programot. A program egyénre szabott, azaz ha a tanulás terén kell a nagyobb segítség, akkor arra fókuszálunk, ha az önkifejezés terén, akkor pedig arra. Mindezt úgy tesszük, hogy közösségi hátteret is nyújtunk, a jelentkező például színházi darabokban szerepelhet.

Nem csupán ez lesz az egyetlen újítás a KOMA Bázisnál.
– A mai tizenévesek szinte anyanyelvi szinten kezelik az okostelefonokat vagy a számítógépeket, de nem biztos, hogy tudják, mi mit is jelent. Elindítunk egy olyan programot, amelyben megmutatjuk ezeknek a gyerekeknek a programozás hátterét, azt, hogy mi miért és hogyan működik. Azt szeretnénk elérni, hogy ne csak „felhasználják” a technikai újításokat, hanem értsék is azokat.


Zrinyi Gál Vince elmondta, mindkét program ingyenes és bárki jelentkezhet rá.
– Az a célunk, hogy a mentorprogramot legalább 40 fővel indítsuk el. Ez nem a maximum létszámot jelenti, ráadásul nem csak a XV. kerületből várjuk a jelentkezőket. Hozzánk tényleg bárki bekopogtathat, akinek segítségre van szüksége.  De akkor sincs semmi gond, ha valaki nem akarja vállalni a mentorprogram kötöttségeit, viszont szeretne részt venni mondjuk a fejlesztő foglalkozásainkon. Őket is szívesen várjuk.

Kapcsolódó Cikkek

  • Meghalt a híres filmrendező

    Hetvenhat éves korában meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, nevéhez olyan filmek fűződnek…

  • Húsban a jövő

    Húsban a jövő

    Minden adott ahhoz, hogy Kaposvár a térség fővárosává váljon, hangzott el a Kométa és a kormány között megszületett stratégiai együttműködési megállapodás aláírásakor.