2020. augusztus 13., csütörtök
Ipoly

Extra

Miért vágta le a fülét Vincent van Gogh?

A holland festő tébolyának okait mutatja be az amszterdami Van Gogh Múzeum holnap nyíló új kiállítása, amelyen először láthatja a közönség azt a pisztolyt, amellyel a művész 1890-ben öngyilkosságot követett el.

Amszterdam, 2016. július 12. Az amszterdami Van Gogh Múzeum egyik üvegvitrinében látható 2016. július 12-én a fegyver, amellyel a feltételezések szerint Vincent van Gogh holland impresszionista festőművész szíven lőtte magát 1890. július 27-én a franciaországi Auvers-sur-Oise-ben. Az Őrület határán, Vang Gogh és betegsége című kiállítás július 15. és szeptember 25. között tekinthető meg. (MTI/EPA/Robin Van Lonkhuijsen)

Ez az a fegyver, amellyel a feltételezések szerint a festő szíven lőtte magát (MTI/EPA/Robin Van Lonkhuijsen)

A téboly határán című kiállítás arra keresi a választ, hogy miért vágta le a fülét Van Gogh, és milyen természetű volt mentális betegsége, ami elvezetett ahhoz, hogy 1890-ben, 37 éves korában mellbe lőtte magát egy Párizs közeli mezőn.


Amszterdam, 2016. július 12. Vincent van Gogh holland impresszionista festőművész Dr. Felix Rey című festményét nézi egy nő az amszterdami Van Gogh Múzeumban 2016. július 12-én. Az Őrület határán, Vang Gogh és betegsége című kiállítás július 15. és szeptember 25. között tekinthető meg. (MTI/EPA/Robin Van Lonkhuijsen)

A festményen Dr. Felix Rey, Van Gogh kezelőorvosa (MTI/EPA/Robin Van Lonkhuijsen)

A kicsiny, korrodálódott revolvert egy magángyűjtőtől kapta kölcsön az intézmény, és először mutatják be múzeumban – adta hírül az MTI.

Amikor Van Gogh 1890. július 27-én meglőtte magát, még vissza tudott vánszorogni abba a fogadóba, ahol annak idején lakott, ám harminc órával később belehalt sérüléseibe. A fegyvert nem találták meg. Egy földjét művelő gazda 1960 körül egy hét milliméteres kaliberű pisztolyra bukkant azon a mezőn, ahol Van Gogh öngyilkosságot követett el. A korrózió mértékéből a szakemberek arra következtettek, hogy a fegyvert ötven-hatvan éve rejthette a föld.


Amszterdam, 2016. július 12. Felix Rey Vincent van Gogh holland impresszionista festőművész orvosának kézzel írott levele a festő levágott füléről az amszterdami Van Gogh Múzeumban 2016. július 12-én. Az Őrület határán, Vang Gogh és betegsége című kiállítás július 15. és szeptember 25. között tekinthető meg. (MTI/EPA/Robin Van Lonkhuijsen)

Van Gogh levelet írt orvosának a levágott füléről  (MTI/EPA/Robin Van Lonkhuijsen)

A pisztoly korlátozott tűzereje magyarázatot ad arra, hogy a közelről leadott lövés miért pattant meg Van Gogh bordáján. A golyó gellert kapott, és túl mélyen hatolt be a festőművész testébe ahhoz, hogy kockázat nélkül el lehetett volna távolítani, ezért halt bele a lövésbe Van Gogh.

A szeptember 25-ig tartó kiállítás egy másik érdekes darabja egy közelmúltban megtalált levél Felix Rey orvostól, aki Van Goghot kezelte a kórházban, amikor a festő a dél-franciaországi Arles-ban levágta a fülét. Rey levelében van egy rajz, amely bemutatja, hogy Van Gogh teljes bal fülét levágta, nem csupán annak egy részét, ahogy az közismert volt. A tárlaton bemutatják Van Gogh Reyről készített portréját is és számos dokumentumot a festő betegségéről.

Kapcsolódó Cikkek