EUR: 331,64 Ft
CHF: 301,65 Ft
2019. október 14., hétfő
Helén

Életmód

Ne adj puszit, herpeszem van!

Young woman with colourful eyelashes and a red flower in her mouth, Image: 164599979, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, imageBROKER

Nyáron az ajkakra kent napvédő krémmel óvhatja száját a káros UV-sugaraktól (Profimedia, imageBROKER)

Az ajakherpesz nyáron az egyik leggyakoribb fertőző betegség. A viszkető, égő hólyagocskák és a később megjelenő var időről időre kiújulnak.

Az emberek nagy része gyermekkora óta hordozza ezt a vírust, amely csak akkor okoz panaszokat, ha az immunrendszer legyengül és a vírus aktiválódik. Többnyire az ajkakon, a szájüregben, az ínyen, a torokban jelentkezik, de előfordul az állon és a nyakon, sőt a szemen is. A kórokozó terjedéséhez elég a herpeszes hólyagocskák megérintése, de nyálcseppek útján is fertőz, viszont nem terjed tárgyakon keresztül, például törölköző és pohár közös használatával. A herpeszvírus-fertőzés igen gyakori és könnyen terjedő betegség, amely a fájdalmas hólyagocskák mellett neurológiai tüneteket is okozhat. A herpeszvírus aktiválódását kiválthatja az UV-fény, a stressz vagy akár egyes ételek. A hólyagok megjelenését kísérheti hőemelkedés és lehangoltság, hidegrázás, majd ezt követően a bőrfelület begyullad, és apró piros hólyagocskák jelennek meg rajta. A hólyagok általában 2-3 napig megmaradnak, majd helyükön szürke alapú fekélyek alakulnak ki, ez az állapot 7–10 napig tart. A teljes gyógyulás néhány hetet vesz igénybe.


A herpesz elleni patikai krémek enyhítenek a fájdalmon, csökkentik a húzódást, felgyorsítják a seb gyógyulását, ugyanakkor magát a fertőzést nem gyógyítják. Herpeszes tünetekkel általában nem kell orvoshoz fordulni, a panaszok maguktól megszűnnek néhány nap alatt. A tudomány jelenlegi állása szerint a fertőzést gyógyítani nem lehet, a fertőzött személy vírushordozó marad.

A herpesz elleni gyógyszerek, krémek a panaszok enyhítésére szolgálnak. Éppen ezért nagy szerepe van a megelőzésnek, illetve vírushordozóként annak, hogy elejét vegyük a vírus aktiválódásának. Ha már megtörtént az első találkozás a vírussal, akkor a tünetek kiújulását ki lehet védeni a stresszes helyzetek kerülésével, az egészséges életmóddal. A sport és a kiegyensúlyozott, vitamindús táplálkozás erősíti az immunrendszert, megakadályozza a herpesz előtörését. Nyáron az ajkakra kent napvédő krémmel óvhatjuk szájunkat a káros UV-sugaraktól.


Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Irány a Vértes és a Gerecse!

    Irány a Vértes és a Gerecse!

    Már nyolc kötettel büszkélkedhet a KidsOasis meseútikönyv-sorozata. Az Utazik a család könyveiben nyolc magyarországi tájegységről, régióról olvashatnak a gyerekek saját nyelvükön, közérthetően, viccesen, kedvesen.

  • Miért fontos a fogszabályozás?

    Miért fontos a fogszabályozás?

    A fogszabályozás célja nem kizárólag a fogak, a fogsor esztétikusabbá tétele, hanem a harapási rendellenességek megszüntetése is, ami a fogak és az állkapocs rendezetlen helyzete miatt is kialakulhat.