EUR: 345,71 Ft
CHF: 321,11 Ft
2020. augusztus 10., hétfő
Lőrinc

Egyéb XIV.kerület

Nem lesz több fakivágás a Ligetben

Egyetlen egészséges fát sem vágnak ki a jövőben a Liget Budapest Projekt építkezései miatt a Városliget területén – többek között erről is beszélt a Lokál Extrának adott interjújában Sághi Attila, a Városliget Zrt. műszaki igazgatója.

Sághi Attila elmondta, tudja, mi váltotta ki az ellenzők bizalmatlanságát.
Például az a pofonegyszerű húzás, amivel sikerült beleégetni az agyakba, hogy a Városligetet beépítjük. Egy városi pihenőpark készül, ahol épületeket újítunk meg, ezt jelenti a Városliget rekonstrukciója. Ehhez képest még mindig valamiféle múzeumnegyeddel riogatnak, pedig ez az ötlet már több mint három éve elhalt. Olyan pontos listával dolgozunk, hogy kis túlzással minden fának neve van a Városligetben. A Ligeten belül összesen 6507 fa áll, ehhez jön még mintegy 600, amelyek körülveszik a területet. A Liget-projekt mindebből 150–200 fát érint, ezek nem is a konkrét építmények miatt vannak útban, hanem az építési területek kialakítását akadályozzák – magyarázta Sághi, aki azt is hozzátette, mivel ezek javarészt sem nem öreg, sem nem értékes fák, úgy tervezik, hogy ezt a mennyiséget kivágják.

Tavasz Zsáner városliget Városliget ( Fotó: Sáfár Tibor)

A kutyákat sem tiltják ki a Ligetből ( Fotó: Sáfár Tibor)

– A tiltakozások hatására viszont az a döntés született, hogy mostantól egyetlen egészséges fát sem vágunk ki, hanem a problematikus helyen állók mindegyikét átültetjük a Ligeten belül. Vagyis ha a tüntetések mögött valóban ez állt, akkor azt tudom mondani, hogy a tiltakozók győztek: úgy lett, ahogy akarták. Emögött nincs szakmai érv, sokkal többe és sokkal több időbe is kerül, de ha erre van igény, mi ennek hajlandók vagyunk megfelelni.


Tavasz Zsáner városliget Városliget ( Fotó: Sáfár Tibor)

A Liget megmarad közösségi térnek is ( Fotó: Sáfár Tibor)


A műszaki igazgató arról is beszélt, hogy a Liget-projektben körülbelül harminc épületet bontanak le, köztük a Közlekedési Múzeumot, a Petőfi Csarnokot és a hozzá tartozó színpadot, a Hungexpo 17 épületét, több gépházat és falmaradványt, de felbontják a Dózsa György úttal párhuzamos hivatalosan 1200 férőhelyes parkolót is.
– A Hungexpo helyére a Magyar Zene Háza kerül. Csak ez hétezer, eddig beépített négyzetmétert szabadít fel és ad vissza a parklátogatóknak. A Közlekedési Múzeumot újjáépítjük, leszámítva az 1960-as években átadott szárnyát, amelyet már nem húzunk fel. Itt plusz ezer négyzetméter zöldfelülethez jutunk. Az Olof Palme Ház is „csak” megújul, ahogyan a sportpályák is. Épül viszont egy gyermekszínház, de ez sem beépítetlen területre, hanem oda, ahol a mai napig a trolibuszok megfordulnak – sorolta a műszaki igazgató.

Sághi Attilától azt is megtudtuk, hogy a Dózsa György úti parkoló helyére egy 800 férőhelyes mélygarázst terveztek, amelynek a felülete parkként működne. E mellé kerülne az új Néprajzi Múzeum, amely szintén nem érinti a természetet, a felszíne viszont ennek is zöldfelület lesz. Az új Nemzeti Galéria a Petőfi Csarnok helyén épül meg, ez az egyetlen olyan épület, amely minimálisan nagyobb az elődjénél. Cserébe viszont itt egy tavat is létrehoznak.


– A Ligetbe járó kutyásokat is meg kell nyugtatnom: nem tiltjuk ki őket sem. Hozzáteszem, a szabályok szerint a parkban kizárólag pórázon lehetne a kutyákat sétáltatni. A mostani állapotokon szeretnénk változtatni, de úgy, hogy mindenki megtalálja a számítását. Ezért két kutyafuttatót is építünk, ráadásul egy integrált zónát is kijelölünk a Királydombnál, ahol szabadon lehet engedni a kutyákat. A Napozórétet viszont kutyamentes övezetnek szánjuk.

Kapcsolódó Cikkek

  • Meghalt a híres filmrendező

    Hetvenhat éves korában meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, nevéhez olyan filmek fűződnek…

  • Húsban a jövő

    Húsban a jövő

    Minden adott ahhoz, hogy Kaposvár a térség fővárosává váljon, hangzott el a Kométa és a kormány között megszületett stratégiai együttműködési megállapodás aláírásakor.