2020. július 07., kedd
Apollónia

Béren kivüli juttatás

Nincs tetkója, kék a ruhája, és kávét sem kér? Fel van véve!

Ősi titok, hogy egy olyan kiélezett szituációban, mint egy állásinterjú, mi billentheti a mérleg nyelvét abba az irányba, hogy végül minket válasszon a munkáltató. Biztos recept talán nincs is, de néhány főbb szabályt a siker érdekében azért érdemes lehet betartani. Ha ön nem hord piercinget, szereti a sötét ruhákat és pontban fél 11-kor ráér, már nyert ügye van.

Fotó: Profimedia

Fotó: Profimedia

Jókor, jó helyen


A Glassdoor vizsgálata arra jutott, hogy a kedd 10.30 a legmegfelelőbb interjúidőpont. A munkavállalók ugyanis ekkor a leghatékonyabbak, így kellő figyelmet tudnak szentelni a meghirdetett állásra jelentkező személyekre. Kerülje viszont az ebédidőt és az esti időpontokat is.

Óvakodjon a titkárnőtől!


A legideálisabb, ha a megbeszélt időpontnál valamivel előbb befutunk a találkozóra. De ne túl korán. Abból esetleg azt szűrhetik le, hogy túlságosan meg szeretnénk kapni a munkát. Ami ennél is fontosabb, hogy amíg várakozunk, viselkedjünk udvariasan a titkárnőkkel. A HR-esek ugyanis gyakran megkérdezik tőlük, hogy az interjúra érkező jelölt hogyan kezelte őket.

A szín teszi az embert

A CareerBuilder 2099 HR-esre kiterjedő vizsgálata szerint a kék és a fekete – de a barna és a szürke is – ruhák passzolnak leginkább az állásinterjúkhoz. Ha narancssárga színű ruhát viselünk, az kelti majd a legnagyobb ellenérzést a felvételiztetőben. A piros a legerőteljesebb szín, csakhogy egyáltalán nem biztos, hogy a interjúkészítő azt szeretné, hogy lehengereljük.

Fel a fejjel!

A pályázó jól teszi, ha az interjú előtt felspannolja magát, az alamuszikra senki sem kíváncsi. Viszont amennyiben
szuperkompetensnek mutatjuk magunkat, az fordítva is elsülhet, mert fennáll a veszélye, hogy úgy festünk majd, mint aki mindent jobban tud. Kutatások igazolják, hogy a narcisztikus személyiségek sokkal jobban szerepelnek az állásinterjúkon, mert tőlük nem idegen a magamutogatás.

Székfoglalás

Nehogy addig leüljön, amíg nem kínálják hellyel! A széken ne üljön se túl nyeglén, se pedig túl visszahúzódóan, és a háta se legyen görbe. Az is piros pont, ha felvesszük a szemkontaktust a minket kérdezőkkel.

Kezeket az asztal fölé!

A kéztartás kulcskérdés. Ne rázzunk kezet úgy, hogy a tenyerünk a talaj felé fordul, mert ez azt jelenti, hogy dominánsak vagyunk. Beszéd közben ne tegyük zsebre a kezünket. Ez arra utal, hogy takargatnivalónk van. Ne doboljunk az ujjainkkal: ez türelmetlenségről, izgágaságról tanúskodik. Ne fonjuk össze a karunkat a mellkasunk előtt, mert ez kritikus, sőt akár védekező magatartásként is értelmezhető. Ha lehet, ne gesztikuláljunk sokat.

A kávé nyomorba dönt

Ha vizet iszunk, az rendben van, de a felkínált kávét már nem célszerű elfogadni. Egyszerűen nem illik. Például azért sem, mert 10 percnél tovább amúgy sem tartana a beszélgetés, a kávé viszont egyfajta jelzés a hosszabb időzésre. Ez feszélyezheti az interjúztatókat.

Utólag nevessen!

A mosoly általában mindenkinek tetszik, csakhogy egyes munkakörök nem igénylik a túlzott vidámságot. Ilyen például a biztonsági őr vagy a rendőri állás, de még a napilapos újságírók, a kutatási asszisztensnek vagy akár a menedzserek is helyesen teszik, ha nem fülig érő szájjal vonulnak be a meghallgatásukra.

Kukába az extremitással!

A Salary.com körbekérdezte, a válaszadók 76 százaléka pedig azt mondta, hogy akinek tetoválása és piercingje van, kevesebb eséllyel indul el az állások megszerzéséért folyó versenyben. Sajnos, nem sajnos, de ezt a tényt nem árt észben tartani.

Kapcsolódó Cikkek

 • Nem engedték el nyaralni? Nincs egyedül!

  Nem engedték el nyaralni? Nincs egyedül!

  Minden harmadik munkavállaló szerint nehézkes a nyári szabadságok kivétele, minden második dolgozó pedig arról is beszámol, hogy előfordult már vele, hogy nem engedték az előre tervezett időpontban szabadságra menni.

 • Az unalom is káros lehet az egészségre

  Az unalom is káros lehet az egészségre

  Azt hallották, hogy egy francia alkalmazott beperelte a munkáltatóját arra hivatkozva, hogy az állásában „zombivá unatkozta” magát, ez pedig szakmailag „meggyilkolta” őt?

 • Erzsébet-utalvánnyal gyerekjáték az iskolakezdés

  Erzsébet-utalvánnyal gyerekjáték az iskolakezdés

  A Lokál Extra négy oldalas mellékletében azt mutatjuk be, miért éri meg az Iskolai Erzsébet-utalványt, illetve az Erzsébet-utalvány Plusz kártya Iskolai-zsebét választani, ha tanszervásárlásról van szó.