EUR: 345,81 Ft
CHF: 321,72 Ft
2020. augusztus 09., vasárnap
Emőd

Külföld

Nizza: hibáztak a hatóságok

Ha a rendfenntartók betartják az óvintézkedéseket, meg lehetett volna akadályozni a nizzai tragédiát. A teherautó be sem hajthatott volna a sétányra. Emberhiánnyal küzd a francia rendőrség.

Kid-Benedek József (Fotó: NAVA)

Kid-Benedek József (Fotó: NAVA)

A francia hatóságok is sárosak a múlt csütörtöki nizzai terrortámadásban – ezt nyilatkozta a Lokálnak Kis-Benedek József. A nemzetbiztonsági szakértő szerint ott, ahol a 6 tonnás kamion 80 kilométer per órás sebességgel belehajtott a tömegbe, útzárnak kellett volna állni, ennek hiányában viszont akadálytalanul lehetett megközelíteni az ünneplőket. – Korábban ugyanide akadályokat telepítettek, és a biztonsági erők is ellenőriztek, valamiért azonban ezt felszámolták – mutatott rá. A szakember szerint ez a súlyos hiba hozzájárult a terrortámadás „sikeréhez”.


A francia hatóságok figyelme tehát lankad, ami nem csoda, tekintettel az elmúlt időszak igénybevételére. Az ország teljes területére vonatkozó rendkívüli állapot tavaly november óta él, Nizza ráadásul a futball-Európa-bajnokságnak is kiemelt helyszíne volt, vagyis a rendvédelmi szervekre nehezedő nyomás bőven meghaladja a kapacitásait. Ezzel a francia vezetés is tisztában lehet, legalábbis ezt jelzi a belügyminiszter hétvégi nyilatkozata, amelyben felszólított minden „hazafias” polgárt, hogy jelentkezzen tartalékos szolgálatra. – Mind a katonaságnál, mind a rendőrségnél létszámhiány van, a szabadnapokat is ki kell adni, az önkéntességgel a kieső emberek pótlását akarják kezelni – magyarázta Kis-Benedek József.

Hétfőn hivatalosan is megemlékeztek a 84 áldozatról, az állami vezetők mellett sok ezren rótták le a kegyeletüket (Fotó: MTI)

Hétfőn hivatalosan is megemlékeztek a 84 áldozatról, az állami vezetők mellett sok ezren rótták le a kegyeletüket (Fotó: MTI)

Erre szükség is lesz, az elemzések szerint ugyanis nem a nizzai az utolsó merénylet Franciaországban. A szakértő ugyanakkor elmondta lapunknak, hogy a csütörtöki elkövetőhöz hasonló „kockázat nélküli” támadók Európában bárhol feltűnhetnek. Kis-Benedek József szerint ezekre nem lehet felkészülni, viszont lehet tenni az ilyen esetek visszaszorításáért. – A legfontosabb talán a helyi iszlám hitszónokok, vagyis az imámok képzésének állami felügyelete. Ez a belgáknál és a franciáknál is elindult, a lényege pedig az, hogy az oktatás kizárólag előzetesen jóváhagyott tananyagból zajlik – hívta fel a figyelmet.


Nizza, 2016. július 15. 2016. július 17-én elérhetővé vált kép a nizzai merénylőről, a rendőrök által lelőtt, tunéziai Mohamed Lahouaiej Bouhlelről. Július 14-én a 31 éves férfi bérelt teherautóval belehajtott a francia nemzeti ünnepet lezáró késő esti tűzijátékot néző tömegbe és közben a lövéseket adott le a dél-franciaországi város tengerparti sétányán. A 84 halálos áldozattal és 202 sebesülttel járó nizzai terrortámadás elkövetését az Iszlám Állam (IÁ) vállalta magára. (MTI/AP/Kapitalis)

Nizza, 2016. július 15.
2016. július 17-én elérhetővé vált kép a nizzai merénylőről, a rendőrök által lelőtt, tunéziai Mohamed Lahouaiej Bouhlelről.  (MTI/AP/Kapitalis)

Nizza, 2016. július 17. Gyászolók vigasztalják egymást 2016. július 17-én a dél-franciaországi Nizza tengerparti sétányán, ahol három nappal korábban a 31 éves, Franciaországban élő tunéziai Mohamed Lahouaiej Bouhlel bérelt teherautóval belehajtott a francia nemzeti ünnepet lezáró késő esti tűzijátékot néző tömegbe és közben a lövéseket adott le. A 84 halálos áldozattal és 202 sebesülttel járó nizzai terrortámadás elkövetését az Iszlám Állam (IÁ) vállalta magára. (MTI/EPA/Ian Langsdon)

Nizza, 2016. július 17.
Gyászolók vigasztalják egymást 2016. július 17-én a dél-franciaországi Nizza tengerparti sétányán  (MTI/EPA/Ian Langsdon)

Nizza, 2016. július 16. Gyászolók a terrortámadás áldozataira emlékeznek 2016. július 15-én a dél-franciaországi Nizza tengerparti sétányán, ahol előző este a 31 éves, Franciaországban élő tunéziai Mohamed Lahouaiej Bouhlel bérelt teherautóval belehajtott a francia nemzeti ünnepet lezáró késő esti tűzijátékot néző tömegbe és közben lövéseket adott le. A 84 halálos áldozattal és 202 sebesülttel járó nizzai terrortámadás elkövetését az Iszlám Állam (IÁ) vállalta magára. (MTI/EPA/Ian Langsdon)

Nizza, 2016. július 16.
Gyászolók a terrortámadás áldozataira emlékeznek 2016. július 16-án a dél-franciaországi Nizza tengerparti sétányán (MTI/EPA/Ian Langsdon)

Kapcsolódó Cikkek