EUR: 329,14 Ft
CHF: 298,93 Ft
2019. október 23., szerda
Gyöngyi

Külföld

Obama: az USA soha nem hagyja cserben Európát

Az Egyesült Államok nem fogja soha cserben hagyni Európát, bármilyen idők is járjanak – ezt a gondolatot fejtette ki szombaton Varsóban Barack Obama amerikai elnök, aki szerint a NATO fennállásának hetven éve során még soha nem nézett szembe egyszerre ilyen sok kihívással.

“Jóban-rosszban, mindig számíthattok az Egyesült Államokra” – mondta a varsói csúcstalálkozó végeztével tartott sajtóértekezletén az elnök. Felhívta a figyelmet az Európára és az észak-atlanti szövetségre leselkedő biztonsági és humanitárius fenyegetésekre.


A súlyos kihívások közé sorolta az Iszlám Állam terrorszervezet által végrehajtott támadásokat, az Ukrajna szuverenitásának és területi épségének Oroszország általi megsértését, a menekültválságot, akárcsak a britek döntését, hogy kilépnek az Európai Unióból. Ezzel kapcsolatosan rámutatott az európai integráció útján kialakult bizonytalan helyzetre.

Barack Obama leszögezte: országa – amely először egy évszázaddal ezelőtt, az első világháború idején küldött csapatokat az Európába és ma is több mint 60 ezer katonát állomásoztat ott – soha nem fogja csorbítani elkötelezettségét a transzatlanti kapcsolatok fenntartása és a kollektív védelem iránt.


Nagyra értékelte, hogy a csúcstalálkozón döntés született a NATO keleti szárnyának megerősítéséről, arról, hogy zászlóaljakat vezényelnek Lengyelországba, a három balti országba, valamint csapatokat küldenek Romániába és Bulgáriába.

A NATO-Oroszország Tanács jövő heti brüsszeli ülésére tekintve hangsúlyozta: minden szövetségesnek meggyőződése, hogy a kapcsolatok mindaddig nem állhatnak vissza a korábbi szintre, amíg Oroszország nem teljesíti a minszki megállapodásokban foglaltakat.

A Brexitet illetően Obama biztosította mind az Európai Uniót, mind az Egyesült Királyságot, hogy Washington a britek kilépése után is “barátjuk, szövetségesük és kereskedelmi partnerük marad”. Azt tanácsolta mind Brüsszelnek, mind Londonnak, hogy a tárgyalásokon “ne keménykedjenek” egymással.

A migránsokkal kapcsolatosan úgy fogalmazott: a globalizáció megállíthatatlan folyamat, az amerikai tapasztalatok szerint a bevándorlás minden – akár gazdasági, akár kulturális – szempontból előnyös.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • A pesti srácok szabadságharca a mai Európában is folytatódik

    A pesti srácok szabadságharca a mai Európában is folytatódik

    Az 1956-os forradalom ereje segíti a magyarokat, hogy a mai Európában is felemeljék a fejüket – mondta Giorgia Meloni, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke, aki a római magyar nagykövetségen tartott megemlékezésen nyilatkozott az MTI-nek kedd este.

  • A legkisebb kiterjedésű volt az ózonlyuk 1982 óta

    A legkisebb kiterjedésű volt az ózonlyuk 1982 óta

    Az Antarktisz fölötti sztratoszférában kialakult abnormálisan meleg hőmérséklet drámai mértékben korlátozta az ózonveszteséget szeptemberben és októberben, ami a legkisebb méretű ózonlyukat eredményezte idén 1982 óta – közölték az amerikai Nemzeti Légkör-és Óceánkutató Hivatal (NOAA) és az amerikai űrkutatásai hivatal, a NASA kutatói.